Breaking News

Ιερουσαλήμ: Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις Παλαιστινίων - ισραηλινής αστυνομίας (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αστυνομικούς σημειώθηκαν στην Πλατεία των Τεμενών (Όρος του Ναού για τους Εβραίους), στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί, στην τελευταία μεγάλη προσευχή της Παρασκευής του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιοι και 6  Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι στο τέμενος Al-Aqsa. Άλλα διεθνή δίκτυα ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματισμένων Παλαιστινίων σε πάνω από 170.


Η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες και χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, καθώς οι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται, λόγω πιθανής έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος ισραηλινών εποίκων.


Να σημειωθεί ότι - όπως αναφέρει η wikipedia - το Όρος του Ναού είναι ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ. Το βουνό είναι σημαντικός θρησκευτικός χώρος για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, τους Ρωμαίους και τους Μουσουλμάνους. Οι μελετητές της Βίβλου το έχουν ταυτίσει με δύο βουνά, το όρος Μοριά, όπου ο Αβραάμ έδεσε τον Ισαάκ για τον θυσιάσει, και το όρος Σιόν, όπου βρισκόταν το οχυρό των Ιεβουσαίων.

Για τους Σουνίτες Μουσουλμάνους, το βουνό είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ. Το βουνό θεωρείται πως είναι το σημείο από το οποίο μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Μωάμεθ και αναλήφθηκε ώστε να συναντήσει το Θεό. Μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες το 637 οι Ομεϋάδες χαλίφηδες κατασκεύασαν στο βουνό το τέμενος Al-Aqsa και το Θόλο του Βράχου.