Breaking News

Το «Αλάτι της γης» γιορτάζει τα 10 χρόνια τηλεοπτικής πορείας με «Μικρασιάτικες μνήμες» από Οινούσσες και Χίο (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το επεισόδιο, με τίτλο «Μικρασιάτικες μνήμες - Οινούσσες και Βαρβάσι Χίου», που μεταδίδεται από την ΕΡΤ1, την Κυριακή 9 Μαΐου, στις 13:00, σηματοδοτεί τα «γενέθλια» της εκπομπής «Το αλάτι της γης», με τον Λάμπρο Λιάβα, που συμπληρώνει 10 χρόνια τηλεοπτικής πορείας με 150 επεισόδια, στα οποία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.500 τραγούδια και χοροί, συνιστώντας ένα έγκυρο πολύτιμο αρχείο για τη μουσική και χορευτική παράδοση του Ελληνισμού.

Παράλληλα, «Το αλάτι της γης» μετρά, φέτος, 40 χρόνια ως ραδιοφωνική εκπομπή, με αφετηρία το 1981 στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2011 άρχισε να μεταδίδεται στην τηλεοπτική του εκδοχή από την ΕΡΤ1.

Σκοπός της εκπομπής είναι να καταγράψει, να διασώσει και να διαδώσει στο ευρύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της ελληνικής δημοτικής και αστικής λαϊκής μουσικής, προβάλλοντας τις αντιπροσωπευτικές τοπικές παραδόσεις αλλά και τις δυναμικές μορφές έκφρασης στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

«Οι εκπομπές μας φιλοδοξούν να συν-κινήσουν τον τηλεθεατή, ώστε να μην παραμένει παθητικός δέκτης-καταναλωτής στις ‘‘αγοραίες’’ μορφές διασκέδασης, αλλά ν’ αναζητήσει την ενεργό συμμετοχή του στην τελετουργία του ελληνικού γλεντιού. Αυτό είναι το ‘‘Το αλάτι της γης’’. Η μουσική μας κληρονομιά που -όπως και το αλάτι- έρχεται να προσθέσει λίγη γεύση, μια ‘‘νοστιμιά’’ στην άχαρη καθημερινότητά μας. Έρχεται να συντηρήσει, να διατηρήσει την ταυτότητα μιας Ελλάδας που -σε πείσμα των καιρών- εξακολουθεί ν’ αντιστέκεται και να επιμένει!» αναφέρει ο Λάμπρος Λιάβας.

Κυριακή 9 Μαΐου 2021, 13:00-15:00

«Μικρασιάτικες μνήμες - Οινούσσες και Βαρβάσι Χίου»

Η εκπομπή «Το αλάτι της γης» και ο Λάμπρος Λιάβας, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επισκέπτονται τις ακριτικές Οινούσσες και το Βαρβάσι της Χίου σ’ ένα γοητευτικό οδοιπορικό-γνωριμία με τις τοπικές μουσικές και χορευτικές παραδόσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πολιτιστική κληρονομιά, στα τραγούδια και στους χορούς, στη λαϊκή τέχνη και στη γαστρονομία που μετέφεραν στα δύο νησιά από τα απέναντι χωριά της χερσονήσου της Ερυθραίας οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Τραγουδάμε και χορεύουμε συρτά, μπάλους, απτάλικα, τσιφτετέλια, καρσιλαμάδες αλλά και ιδιαίτερους τοπικούς χορούς, αμανέδες και αγαπημένες μικρασιάτικες καντάδες. Στην «Αιγνούσα» υποδέχονται τους συντελεστές της εκπομπής ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, και ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Δανιήλ, ενώ οι 80χρονοι Καλλιόπη Μπουγά, Αγγέλα Χρήστου, Παντελής Έpωτας και Δημήτρης Κομνηνάρης ανακαλούν ιστορίες της προσφυγιάς, με σπάνια ακούσματα και παλαιούς χορούς. Στο Βαρβάσι της Χίου επισκεπτόμαστε τον Μορφωτικό Σύνδεσμο «Ο Φάρος», που αποτελεί πολύτιμη κιβωτό της μικρασιατικής κληρονομιάς.

Η πρόεδρος, Γεωργία Χούλη, μας ξεναγεί στα κειμήλια του μουσείου και στις πολύπλευρες δράσεις του συλλόγου, ενώ ο χοροδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Σιταράς μιλάει για το ιδιαίτερο χορευτικό ρεπερτόριο. Τέλος, στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στήνεται ένα δυναμικό γλέντι, με εξαιρετική μουσική και χορευτική παρέα και τις μοναδικές γεύσεις από τα φαγητά και τα γλυκά της μικρασιάτικης παράδοσης!

Στην εκπομπή συμμετέχουν οι μουσικοί και τραγουδιστές:

• Στις Οινούσσες: Σάκης Πιππίδης (κλαρίνο), Σταμάτης Πούπαλος (βιολί), Πέτρος Καρβούνης (σαντούρι), Μαρκέλλος Πούπαλος (ούτι), Μανόλης Στάθης (ταμπουράς), Γιάννης Βούκουνας (κρουστά), Κυριακή Πιππίδη (τραγούδι).

• Στο Βαρβάσι Χίου: Μαρκέλλος Μοσχούρης (κλαρίνο), Αργύρης Μαυρίκης (βιολί), Δημήτρης Κοντός (λαούτο), Θωμάς Παραδείσης (κανονάκι), Ανδρέας Μαυρίκης (κρουστά). Τραγούδι: Τζένη Σπανούδη, Βασίλης Χαμέτης και Χορωδία «Φάρου» Βαρβασίου (Ανέστης Αραμπατζής, Ισιδώρα Βαβυλουσάκη, Ρώνη Καραμανή, Παντελής Κωνσταντάς, Κυριακή Πιππίδη, Σάκης Πιππίδης, Μαρία Σιταρά, Σταμάτης Συριώδης, Μαρία Ταρπόγλου - επιμέλεια: Βασίλης Χαμέτης).

Επιμέλεια χορών: Κωνσταντίνος Σιταράς.

Τοπικός συνεργάτης της εκπομπής ο Δημήτρης Γιαννιώδης, ερευνητής της μουσικής παράδοσης της Χίου και των Οινουσσών.


Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS