Breaking News

Το πάρκο ΦΙΞ αποκτά ξανά ζωή (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ μας «ξανασυστήνεται» υπό τη νέα του, ριζικώς ανανεωμένη μορφή, ως σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο, με δομή και φύτευση βάσει των διεθνών τάσεων αρχιτεκτονικής τοπίου και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Για το το «νέο» πάρκο ΦΙΞ μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.


Η πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων ανέφερε:

«Το πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ μας «ξανασυστήνεται» υπό τη νέα του, ριζικώς ανανεωμένη μορφή, ως σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο, με δομή και φύτευση βάσει των διεθνών τάσεων αρχιτεκτονικής τοπίου και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η FIX Hellas στηρίζουν έμπρακτα το έργο του Δήμου Αθηναίων, ώστε το ιστορικό πάρκο της πρωτεύουσας να γίνει ξανά μια σημαντική ανάσα πρασίνου και υψηλής αισθητικής, που θα προσδίδει «πόντους» στην αισθητική της καθημερινότητας της πυκνοδομημένης περιοχής των Πατησίων. 

Τα εξειδικευμένα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν σε πολλαπλά έργα και παρεμβάσεις, στην έκταση των 7.500 τ.μ που καταλαμβάνει το πάρκο. Στο πλαίσιο της ανάπλασης πραγματοποιήθηκαν έργα αποκατάστασης των διαδρομών του πάρκου με υδατοπερατό υλικό, ανανεώθηκε ο αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, σήμανση), αντικαταστάθηκαν όλα τα φωτιστικά με κεφαλές τεχνολογίας LED για βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία του σιντριβανιού.

Επιπλέον, με βάση την μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, στο πάρκο φυτεύτηκαν περισσότερα από 4.500 φυτά της μεσογειακής χλωρίδας, που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στον αστικό ιστό και τη ρύπανση, ενώ έχουν χαμηλές ανάγκες σε νερό. Επίσης, για πρώτη φορά πάρκο του δήμου φυτεύτηκε σε όλα τα σημεία του πολυετές λιβάδι το οποίο παραμένει πράσινο όλες τις εποχές του χρόνου. 

Στο κεντρικό τμήμα του πάρκου δημιουργήθηκε ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις, που αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο εποχιακό και βοτανικό ενδιαφέρον. 

Στο νότιο όριο του πάρκου δημιουργήθηκε ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα,  με τη φύτευση αειθαλών μεσογειακών θάμνων κάτω από τα δέντρα και υδροχαρών φυτών γύρω από το σιντριβάνι. Η δυτική αλέα με τα πλατάνια τονίστηκε με γραμμικές φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό όριο με την οδό Πατησίων αποκαταστάθηκε η επιφάνεια του χλοοτάπητα, με στόχο να αποτελέσει  το σημείο συνάντησης και διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων. Μέριμνα έχει  ληφθεί και για τα πουλιά του πάρκου, καθώς έχουν τοποθετηθεί ποτίστρες και ταΐστρες.  

Τέλος, τα 27 παγκάκια του πάρκου φιλοτεχνήθηκαν από σπουδαστές του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ, στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, δίνοντας εικαστική χροιά στο χώρο.

Mε αφορμή την ανάπλαση του Πάρκου Φιξ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: "Στην Αθήνα, είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης, το δημόσιο χώρο που εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Το πάρκο «ΦΙΞ» είναι ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης που εντάσσεται πλέον στους σύγχρονους ρυθμούς της Αθήνας και ταυτόχρονα διατηρεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πρωτεύουσα. Η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», γίνεται σύμμαχός μας για να «ξυπνήσουμε» το πάρκο «ΦΙΞ» και να δώσουμε στην περιοχή τις ανάσες που τόσο έχει ανάγκη. Συνεργαζόμαστε, ενώνουμε δυνάμεις σε μία προσπάθεια όλων, να κάνουμε τη ζωή στην Αθήνα καλύτερη".»