Breaking News

Β. Παπαευαγγέλου: «Το βασικότερο προνόμιο των εμβολιασθέντων είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής τέθηκαν - μεταξύ άλλων - ερωτήσεις σχετικά με το αν θα υπάρξουν περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους. Δείτε τις σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω, σε ποιο ποσοστό εμβολιασμένων πρέπει να φτάσουμε για να ξεκινήσει η συζήτηση να έχουν περισσότερες ελευθερίες όσοι έχουν εμβολιαστεί και πού το τοποθετείτε χρονικά; Βλέπετε να γίνεται αυτό μέσα στο καλοκαίρι; 

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Πρώτα-πρώτα, δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Μην περιμένετε να σας πούμε ένα νούμερο για το πόσο τοις εκατό.

Μιλάμε για την κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο. Δεν υπάρχει ένα ακριβές ποσοστό και πάλι έχουμε αρχίσει να μετακινούμαστε από τα προνόμια των εμβολιασθέντων. Το βασικότερο προνόμιο των εμβολιασθέντων είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους. Ας μη ξεχνάμε αυτό. Το μεγαλύτερο προνόμιο είναι το όφελος που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και για τους αγαπημένους τους, γύρω τους ότι έχουν προστατευθεί να μη νοσήσουν.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Νομίζω ότι το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self-test. Γιατί οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα σαφώς να μολυνθούν και να μολύνουν τους γύρω τους. Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει χαλαρά μέσα στην Επιτροπή μας τα συζητάμε.

Υπάρχει και αρκετή βιβλιογραφία και υπάρχουν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία. Όμως, πρέπει πρώτα να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να αρχίσουμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα.

Τώρα, όσον αφορά το χρονικό διάστημα, εξαρτάται πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι εμβολιασμοί. Βλέπετε ότι γίνονται πάνω από 110.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα στη χώρα μας. Πραγματικά πάμε πολύ καλά. Και η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμπιστευτεί τα εμβόλια και θέλει να εμβολιαστεί. Πιο πολλοί είναι αυτοί που γκρινιάζουν ότι δεν βρίσκουν εμβόλια αρκετά γρήγορα, παρά αυτοί οι οποίοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Συνεπώς, μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω ότι θα αρχίσει αυτή η κουβέντα. Τώρα ημέρες ακριβώς δεν μπορώ να σας πω.

Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ: Να επιστρέψω στης κυρίας Βλεπάκη την ερώτηση, για τους εμβολιασμένους. Αν θα υπάρχει το ενδεχόμενο, αν θα εξεταστεί δηλαδή το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποια προνόμια, κάποια κίνητρα για όσους εμβολιάζονται, ώστε να επιταχύνουμε, να ενισχύσουμε λίγο τις ομάδες των εμβολιασθέντων που βλέπουμε ότι είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Να πω ότι ενώ αναφέρεται η λέξη «προνόμιο», στην ουσία δεν υπάρχει αυτό σαν έννοια. Αυτό που υπάρχει σαν έννοια είναι η διαχείριση ρίσκου.

Άλλο ρίσκο έχει κάποιος που φοράει η μάσκα και άλλο ρίσκο έχει κάποιος που δεν φοράει μάσκα. Άλλο ρίσκο έχει κάποιος που είναι εμβολιασμένος και άλλο ρίσκο έχει αυτός που δεν είναι εμβολιασμένος.

Αυτό που γίνεται γενικά είναι η αξιολόγηση αυτού του ρίσκου. Γιατί αν κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα, έχει το ίδιο ρίσκο με κάποιον που είναι εμβολιασμένος και δεν φοράει μάσκα, τότε ποια είναι η λογική να βάλουμε τη μάσκα στον άνθρωπο;

Άρα, λοιπόν, μιλάμε για διαχείριση ρίσκου. Αυτό θα γίνει όταν φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού και με βάση την αξιολόγηση του ρίσκου που φέρει ο καθένας με την συμπεριφορά του, νομίζω θα μπορέσουμε να κάνουμε ανάλογες συστάσεις.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.