Breaking News

Το θρίλερ με την πτήση της Ryanair και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ - Προσγειώθηκε στο Βίλνιους το αεροσκάφος (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το αεροσκάφος της Ryanair είχε απογειωθεί από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, ωστόσο προσγειώθηκε την Κυριακή εκτάκτως στο αεροδρόμιο του Μινσκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν έναν εκ των επιβαινόντων. 

Τελικά, αργά το βράδυ της Κυριακής, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Βίλνιους, αλλά φυσικά χωρίς τον Roman Protasevich. Έντονη καταδίκη εκφράστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

«Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή», αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής το Υπουργείο Εξωτερικών για το επεισόδιο της αναγκαστικής προσγείωσης της πτήσης Ryanair FR 4978 στο Μινσκ της Λευκορωσίας:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»

Δείτε αναλυτικότερα στο ρεπορτάζ του Euronews.