Breaking News

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Συνελήφθησαν 5 άτομα για πoρvoγραφία αvηλίκωv (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθησαν πέντε άτομα για πoρvoγραφία αvηλίκωv. Eπιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμα ατόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αναφέρει:

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας -κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος πέντε ατόμων, καθώς και τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ατόμου, για πoρvoγραφία αvηλίκωv.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πoρvoγραφίας αvηλίκωv πραγματοποιήθηκε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «UNCOVERII» και μετά από πολύμηνη, ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση των ανευρεθέντων ψηφιακών δεδομένων, με τη χρήση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, εντοπίστηκαν χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με περιεχόμενο πoρvoγραφίας αvηλίκωv.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν χρήστες με μεγάλη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά, τουλάχιστον, (3.629) αρχεία σeξoυαλικής κακoπoίησης αvηλίκων, κάνοντας χρήση συνολικά τουλάχιστον (247) διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων, όπου, αφού διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (14) σκληροί δίσκοι.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια των πέντε συλληφθέντων, βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτoγραφiες και βίvτεο) πoρvoγραφίας αvηλίκωv, ενώ για τον έκτο δράστη προέκυψε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι πέντε συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του έκτου δράστη υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω twitter: @CyberAlertGR
• Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD»