Breaking News

Δύσκολες ώρες για τον Χρήστο Δάντη (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δύσκολες στιγμές βιώνει ο Χρήστος Δάντης, καθώς έφυγε από τη ζωή ο αδερφός του, ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης. Ήταν αδέλφια από την ίδια μητέρα και διαφορετικό πατέρα.

Τη λυπηρή είδηση γνωστοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης ο ίδιος ο τραγουδιστής, ο οποίος έγραψε στο Facebook:

«Καλοί μου φίλοι… Σήμερα αποχαιρετήσαμε τον αδελφό μας, Σάββα Αξιώτη. Έναν πρωτοπόρο του εναλλακτικού Θεάτρου, έναν άνθρωπο που ξεκίνησε το κίνημα εναλλακτικών Θεάτρων στο Κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο και μετά ακολούθησαν πολλοί.

Ήταν ένας άνθρωπος που μου έμαθε πολλά. Από την ευγένεια, μέχρι τη συμφιλίωση μου με το άγνωστο, το διαφορετικό, το παράδοξο για τα καθιερωμένα.

Συνεργαστήκαμε από το «ξεμπάζωμα» του Θεάτρου του «Περιθώριο» στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα φώτα που «έπαιζα» και τις «Μπομπίνες» με τις μουσικές στις παραστάσεις του, μέχρι τα λιγοστά τραγούδια που γράψαμε παρέα, μεταξύ αυτών και το «Κομμάτια» που μετράει 22 χρόνια.

Ο Σάββας «έφυγε» στο σπίτι του στον Βύρωνα από ανακοπή. Ευχαριστούμε πολύ τη Δημοτική Αρχή της Καισαριανής που μας βοήθησε να βρούμε χώρο και το χρόνο ώστε να τελεστεί το μυστήριο. Από σήμερα βρίσκεται κοντά στη γυναίκα που αγάπησε πιο πολύ στη ζωή του, τη Μάνα μας.

Αντίο Σάββα..
Μαρία, Αλεξάνδρα, Χρήστος»


Σάββας Αξιώτης

Ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα (άλλη πηγή αναφέρει τη Νάξο) και σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και τη Ρώμη. Στην ποίηση εμφανίστηκε το 1970 με τα ποιήματα, "Φθαρμένος καθρέφτης". Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους όπως: 'Έλλη Λαμπέτη, Δημ. Παπαμιχαήλ, Ρ. Βλαχοπούλου, Γ. Κωνσταντίνου, Τ. Ρουσσέα, Γ. Πάντζα, Ζ. Λάσκαρη, Κ. Πρέκα, Στ. Στρατηγό, Κ. Χέλμη, Χ. Τσάγκα, Ρ. Ντορ, Αλ. Λειβαδίτη, Μ. Χρονοπούλου, Σ. Παράβα, κλπ. Στον κινηματογράφο έπαιξε δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και την Έλεν Μπέρστυν στην ταινία του Ζυλ Ντασσέν, "Κραυγές γυναικών". Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στην "Αργώ", του Γ. Θεοτοκά και σε διάφορα θεατρικά της ΕΡΤ 1. Έλαβε μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ στη Ρώμη συνεργάστηκε με το Gruppo Incontro και Τeatro dei Comedianti. 

Από το 1982 ήταν ιδρυτής του θεάτρου "Περιθώριο" και ανέβαζε πρωτοποριακές παραστάσεις δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στους συγγραφείς του παραλόγου. Παράλληλα συνεργάστηκε με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, δημοσιεύοντας διηγήματά του: "Οδός Πανός", "Νέο Επίπεδο", κλπ. 

Είχε γράψει στίχους σε δίσκους που έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι. Ήταν μέλος του ΣΕΗ και της ΑΕΠΙ. Η ποιητική του συλλογή, "Μόρσιμον Ήμαρ", Εκδόσεις Γκοβόστη, ξάφνιασε κριτικούς και κοινό. Επίσης, "Το δεκανίκι τον ακροβάτη", Εκδόσεις Γκοβόστη. Και τα διηγήματα, "Στη ραχοκοκαλιά της μνήμης", Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος. Άλλη του δραστηριότητα, ήταν η ζωγραφική.

Φιλμογραφία

Όμορφες μέρες (1970)
Μαριχουάνα stop! (1971)
Ο κατεργάρης (1971) [χορευτής]
Ιδιωτική μου ζωή (1971) [ζιγκoλό]
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
Πιο θερμή και από τον ήλιο (1972)
Κραυγή γυναικών (1978)
Ύποπτος πολίτης (1994)

Με πληροφορίες από: Greekactor (Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί) - biblionet.gr