Breaking News

Freedom Pass: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «Κάρτα Ελευθερίας» - Μετά την 1η δόση εμβολίου, 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών. 

Στην παρουσίαση μετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «Κάρτα Ελευθερίας» (Freedom Pass). Πρόκειται για μια προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ, που θα δίνεται στους νέους 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν, για ταξίδια και πολιτιστικά δρώμενα. Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Ύστερα από σχεδόν 16 μήνες αναμέτρησης με τον κορονοϊό η χώρα μας δείχνει να κερδίζει τη μάχη, μένοντας πάντα σε επιφυλακή. Σταδιακά αίρονται οι περιορισμοί και καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, η οικονομική και κοινωνική ζωή επιστρέφει ξανά στους κανονικούς της ρυθμούς.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε, πρώτα απ' όλα, το ΕΣΥ, αλλά και τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ.

Έχει έρθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μία ηλικιακή ομάδα, που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα αυτούς τους 16 μήνες. Αναφέρομαι στους νέους 18 - 25 ετών, που είναι περίπου 940.000. Από σήμερα ανοίγεται στους νέους μας ακόμα ένα παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους. Με την πρώτη δόση εμβολιασμού θα αποκτούν αυτόματα μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ, που θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία, αλλά και την είσοδο σε χώρους πολιτισμού, συναυλίες, σινεμά, θέατρα και μουσεία.

Η κάρτα δημιουργείται αυτόματα με τον ΑΜΚΑ του κάθε νέου, που θα έχει εμβολιαστεί μέσα στο 2021. Αφορά, δηλαδή, όλους τους νέους που έχουν ήδη εμβολιαστεί και όσους θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής».


Δείτε το βίντεο.


Τι είναι η Κάρτα Ελευθερίας

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η κάρτα αποτελεί αφενός αναγνώριση της συνεισφοράς των νέων 18 έως 25 ετών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μολονότι ως ηλικιακή ομάδα διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο, και αφετέρου επιπρόσθετο κίνητρο ώστε να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας που θα διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2003 και έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού εντός του 2021.

Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά διάφορων τουριστικών ή πολιτιστικών υπηρεσιών, δύο κλάδων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, θα καλύπτει εγχώριες αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις (εξαιρούνται μετακινήσεις με ΙΧ), ενοικίαση οχημάτων, μίσθωση δωματίων σε καταλύματα, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων.

Όσον αφορά τον πολιτισμό, οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις, για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Η διαδικασία

Η προπληρωμένη κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό «πορτοφόλι» στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου (για λειτουργικά Android και iOS), ενώ θα διατίθεται και σε φυσική μορφή για όσους δεν διαθέτουν «έξυπνη» συσκευή.

Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει την ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα στο κινητό του αφού επιβεβαιωθεί ότι έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα φιλοξενηθεί στην πύλη gov.gr.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 24ωρου. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει οδηγίες μέσω SMS και email. Η πλατφόρμα θα τηρεί όλους τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.