Breaking News

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης: Τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:

«Από το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 80.000 εμβολιασμοί. Αναμένεται σήμερα να ξεπεράσουμε τους 105.000 εμβολιασμούς και στο σύνολο τους έχουν πραγματοποιηθεί από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, 27 Δεκεμβρίου, 6.225.000 εμβολιασμοί.

Σήμερα ξεπεράσαμε τους 4.000.000 συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 38,1%, και 2.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 22,4%.

Σε σχέση με τα ποσοστά συμμετοχής των ηλικιακών ομάδων, θα θέλαμε να πούμε ότι πλέον τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 71% και αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 74,3%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, όπως τις καταγράφουμε ανά πενταετία, αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού τους αυτή την στιγμή είναι άνω του 70%.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής:

Ηλικιακή ομάδα 85 και άνω: το 67,5% έχει ήδη εμβολιαστεί. Αν υπολογίσουμε τα ραντεβού ανέρχεται στο 70%.

Ηλικιακή ομάδα 80-84: το 68% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70%.

Ηλικιακή ομάδα 75-79: το 79% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό θα ανέλθει στο 82%.

Ηλικιακή ομάδα 70-74: το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76%.

Ηλικιακή ομάδα 65-69: το 72% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76,5%.

Ηλικιακή ομάδα 60-64: το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης ανέρχεται στο 71%.

Ηλικιακή ομάδα 55-59: το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης ανέρχεται στο 66,5%.

Ηλικιακή ομάδα 50-54: το 53% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 62%.

Ηλικιακή ομάδα 45-49: το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 58%

Ηλικιακή ομάδα 40-44: το 33% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 49%.

Ηλικιακή ομάδα 35-39: το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 38,6%.

Ηλικιακή ομάδα 30-34: το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 33%.

Θα ήθελα να πω εδώ ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη πίεση στα ραντεβού και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας τα ραντεβού είναι καλυμμένα στο 100%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, που έχει 100% πληρότητα στο ραντεβού Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson.

Όπως έχουμε ανακοινώσει στην προηγούμενη ενημέρωση, η απορροφητικότητα των εμβολίων είναι πολύ υψηλή για τις τρεις εταιρείες και τα διαθέσιμα ραντεβού γίνονται ανάρπαστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Οι παραδόσεις από τις εταιρείες παραμένουν όπως τις έχουμε ανακοινώσει στην προηγούμενη ενημέρωση, και εξακολουθούμε να περιμένουμε επιβεβαίωση για τις παραδόσεις της Johnson & Johnson για το μήνα Ιούνιο. Μας έχει δώσει μόνο παραδόσεις πρώτης εβδομάδας.

Με βάση τις παραδόσεις που αναμένουμε, θα ανοίξουμε επιπλέον ραντεβού για το μήνα Ιούνιο και αρχές Ιουλίου για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού όλοι οι δικαιούχοι.

Με βάση και το άνοιγμα των καινούργιων ραντεβού, την Πέμπτη 10 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-29 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Σε σχέση με το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» εξελίσσεται στις περισσότερες περιοχές πολύ καλά. Τη στιγμή αυτή έχουμε το μέσο όρο εμβολιασμού σε όλα τα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, στο 61% στους εμβολιασμένους με τουλάχιστον μία δόση και στο 54% στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Στα 19 νησιά παρουσιάζεται στην πλειοψηφία τους κάλυψη των ραντεβού και έχουμε σημαντική βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης, με το μέσο όρο στο 44% σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και 30% πλήρως εμβολιασμένων.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι τα νησιά μας αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας και είναι στρατηγικός στόχος της Επιχείρησης «Ελευθερία» να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη κατά πολύ και πολύ πιο γρήγορα από την υπόλοιπη χώρα.

Ο στόχος είναι εφικτός. Παραμένουμε προσηλωμένοι και οποιεσδήποτε βελτιωτικές κινήσεις χρειάζεται να γίνουν, θα γίνονται και θα ανακοινώνονται.»

Νωρίτερα, η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, διότι υπάρχει μια ανησυχία επάνω σε αυτό το θέμα, ότι ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ούτε και θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Και εκεί έχουμε ακόμη δουλειά.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.