Breaking News

Κικίλιας: Mέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε ένα ικανοποιητικό «τείχος ανοσίας»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια στον «Ελληνικό Κήρυκα» Αυστραλίας και στον δημοσιογράφο Ηλία Καραγιάννη, όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

• ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηγηθήκατε του Υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα ίσως στη δυσκολότερη κατάσταση, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το σύστημα Υγείας μεταπολεμικά. Στο πρώτο κύμα η διαχείριση ήταν κατά γενική ομολογία υποδειγματική. Το σύστημα υγείας άντεξε στην πρωτόγνωρη πίεση στο δεύτερο και το τρίτο κύμα και τώρα υπάρχουν σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης. Θα ήθελα καταρχάς τη δική σας αποτίμηση για τους τελευταίους 15 μήνες, τι παραλάβατε, πόσο ικανοποιημένος είστε από τη συνολική διαχείριση και τι εκτιμάτε για το μέλλον; Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο κύμα τον επόμενο χειμώνα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα συνεχίσει να αντέχει, απέναντι στη σφοδρότερη πανδημία που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης. Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης του κορονοϊού, θέσαμε ένα στόχο: Να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, όχι μόνο για την Covid, αλλά και για όλα τα νοσήματα των συμπολιτών μας. Το πετύχαμε με τη συνεργασία όλων: των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών Νοσοκομείων, των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε περισσότερες από 1.500 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, όταν τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε 557. Προσλάβαμε πάνω από 10.000 υγειονομικούς, μέσα στην πανδημία, εκ των οποίων πάνω από 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν.

Όλα αυτά έγιναν σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που μόνο σε καλή κατάσταση δεν ήταν. Το Ε.Σ.Υ. μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, βαθιά ύφεση και μέτρα λιτότητας ήταν από κάθε άποψη ένα αδύναμο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Υποδομές, τόσο κτιριακά όσο και σε εξοπλισμό σύγχρονων μηχανημάτων, όπως και ανθρώπινο δυναμικό ως προς την επάρκεια γιατρών και κυρίως νοσηλευτών, υπολείπονταν του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτό το Σύστημα Υγείας, ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, επέδειξε εξαιρετική αντοχή, πολύ μεγαλύτερη από κραταιά συστήματα Υγείας άλλων χωρών.

Πλέον, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια μεγάλη αποδοχή των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ., μια σημαντική εμπιστοσύνη – στις τελευταίες μάλιστα δημοσκοπήσεις το Ε.Σ.Υ. είναι 2ο στην εμπιστοσύνη των πολιτών για πρώτη φορά, πίσω από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

• ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο εμβολιασμός προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό στην Ελλάδα. Εκτιμάτε με όλα τα στοιχεία, που έχετε στη διάθεση σας ότι θα έχει χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας το καλοκαίρι; Και ποια είναι η μεγάλη σας ανησυχία στο συγκεκριμένο ζήτημα, εφόσον υπάρχει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Από τον Νοέμβριο του 2020, στο Υπουργείο Υγείας είχαμε ήδη καταρτίσει και παρουσιάσει δημοσίως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που διασφάλιζε τον γρήγορο και ασφαλή εμβολιασμό όλων των συμπολιτών μας. Τα Νοσοκομεία μας, τα Κέντρα Υγείας, οι υγειονομικοί μας, το δίκτυο διακίνησης και αποθήκευσης των εμβολίων, όλα ήταν έτοιμα αρκετό καιρό πριν φτάσουν στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια. Δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη, και συνεργαστήκαμε με τους συναρμόδιους φορείς, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η επιτυχία της Επιχείρησης «Ελευθερία» συνίσταται στην πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και φυσικά στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους υγειονομικούς μας στα εμβολιαστικά κέντρα που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους και με επαγγελματισμό και χαμόγελο εμβολιάζουν ημερησίως περισσότερους από 100.000 πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουμε μια νέα κουλτούρα στον τρόπο που το Κράτος προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πολίτη.

Όσον αφορά τη στρατηγική μας, όσα εμβόλια έρχονται, μπαίνουν κατευθείαν στις εμβολιαστικές γραμμές και ο κόσμος εμβολιάζεται άμεσα. Επομένως, ναι, πιστεύω ότι εκτός απροόπτου και αν οι παραδόσεις των εταιρειών γίνουν με βάση τον προγραμματισμό, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε ένα ικανοποιητικό «τείχος ανοσίας». Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και πλύσιμο των χεριών.

• ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί με καμπάνιες να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν από την πανδημία. Ακόμη και πρώην συναθλητές σας συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου αυτούς τους σχεδόν 15 μήνες πανδημίας, που έχουμε διανύσει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι 15 μήνες είναι μια πάρα πολύ μεγάλη χρονική περίοδος. Είναι πολύ επίπονο και ψυχοφθόρο για τον οποιοδήποτε – πολλώ δε μάλλον για τους νέους ανθρώπους που «βράζει το αίμα τους» - να μένει για πάνω από 1 χρόνο κλεισμένος στο σπίτι του, να μην μπορεί να δει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να τα αγκαλιάσει και να τα φιλήσει, να μην έχει καμία επιλογή διασκέδασης, να πρέπει να εργάζεται από το σπίτι ή να αποκοπεί από το σχολικό περιβάλλον και να παρακολουθεί μαθήματα με τηλεκπαίδευση.

Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα ο κόσμος, στη συντριπτική του πλειονότητα, πειθάρχησε στα μέτρα. Και θέλω για μια ακόμη φορά να τον ευχαριστήσω για αυτό.

Από την πλευρά μας, φυσικά κάναμε και κάνουμε ενημερωτικές καμπάνιες στις οποίες συμμετείχαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες, όπως πρώην συναθλητές μου, τους οποίους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την καθοριστική συμβολή τους, αλλά η λέξη-κλειδί που απαντά στην ερώτησή σας είναι αυτό που λέμε οι Έλληνες «φιλότιμο». Ο Έλληνας δεν πειθάρχησε επειδή υπήρχε η «δαμόκλειος σπάθη» των ελέγχων και των προστίμων, αλλά για να προστατεύσει, όχι τόσο τον εαυτό του, αλλά τους αγαπημένους του. Τον παππού και την γιαγιά του, τους γονείς του, όσους έπασχαν από νοσήματα που τους έκαναν ακόμα περισσότερο ευάλωτους στη νόσο.

Επομένως, ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους συμπολίτες μου, ειδικά όταν αναλογίζομαι ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο κόσμος δεν πειθαρχούσε και ξεσηκωνόταν κατά των μέτρων από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου.

Τώρα βρισκόμαστε σε μια φάση που προχωρούν οι εμβολιασμοί, ήρθε το καλοκαίρι, ανέβηκαν οι θερμοκρασίες και καταγράφεται σαφής πτώση των κρουσμάτων. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ.

Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να πω κάτι ακόμα. Εκείνο το παλιό ρητό των γονιών μας «Υγεία πάνω απ’ όλα» απέκτησε ξαφνικά εντελώς διαφορετικό ειδικό βάρος. Έγινε ένα κυριολεκτικό και καθολικό αξίωμα, καθώς ένας κορονοϊός, ο SARS-CoV-2 ανέτρεψε τις ζωές όλων μας σε όλο τον πλανήτη.

Και σίγουρα η Ιστορία του Κόσμου έχει επιβεβαιώσει ότι μέσα σε συνθήκες κρίσεων ξεφυτρώνουν χώρες, μικρές σε μέγεθος και αδύναμες οικονομικά, που κάνουν «άλματα» στο «κουλουάρ» της διαδρομής τους.

• ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσετε την πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας ποια θα ήταν αυτή και ποια η στιγμή που νιώσατε πιο πλήρης με κάτι που επιτύχατε εσείς και η ομάδα σας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η αναμέτρηση μας με την πανδημία δεν ήταν μια μάχη. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας διαρκής πόλεμος. Επομένως, οι δύσκολες στιγμές και οι στιγμές που έλεγα «τα καταφέραμε», διαδέχονταν η μια την άλλη.

Μπορέσαμε ως Κυβέρνηση, Υπουργείο και κυρίως οι υγειονομικοί μας, οι οποίοι ξεπέρασαν τα ανθρώπινα όρια αντοχής, να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία μας είναι πλέον εξουθενωμένοι. Γι’ αυτό και τώρα προχωράμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την στήριξη και την ενδυνάμωση όλων αυτών των ηρώων της πανδημίας, μέσω παρεμβάσεων όπως ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ανάπτυξη ατομικών και ομαδικών πρωτοκόλλων από ψυχολόγους κ.α.

Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ. και τους ανθρώπους του, να εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας, να ενισχύουμε όλες τις δομές υγείας της χώρας με προσωπικό και εξοπλισμό και να τις αναβαθμίζουμε ενεργειακά και ψηφιακά.

Η υγειονομική κρίση φαίνεται ότι σιγά- σιγά να φτάνει προς το τέλος της, όμως δεν ξεχνάμε ότι το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν και εξακολουθεί να είναι η οικοδόμηση ενός καλύτερου, σύγχρονου και ποιοτικού Εθνικό Σύστηματος Υγείας, το οποίο είχε υποβαθμιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

• ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να κάνω και μια ερώτηση για το θέμα που αφορά όλους τους αναγνώστες του «Ελληνικού Κήρυκα» στην Αυστραλία. Παρά την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα της Αυστραλίας δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, που τόσο θέλουν, μιας και η κυβέρνηση της Αυστραλίας ακολουθεί πολιτική κλειστών συνόρων. Αν και δεν ανήκει στο χαρτοφυλάκιο σας το συγκεκριμένο ζήτημα θα ήθελα να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει επαφή με την αυστραλιανή κυβέρνηση και τι μήνυμα θέλετε να δώσετε στην παροικία μας, που αδημονεί να επισκεφτεί την πατρογονική γη;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ανέφερα και προηγουμένως, ότι όλοι οι Έλληνες σε κάθε γωνία της χώρας αλλά και όλου του κόσμου αναγκαστήκαμε να κάνουμε τεράστιες θυσίες όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας. Μείναμε μακριά από τους αγαπημένους μας, μακριά από τις ομορφιές του χωριού μας που πηγαίναμε κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι, μακριά από την πατρίδα μας για τους απόδημους Έλληνες, ίσως αυτό να είναι και το πιο επώδυνο. Πλέον, βλέπουμε φως στο τούνελ.

Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε καλά την αγάπη που έχω για τους Έλληνες του εξωτερικού. Ως Κυβέρνηση ακούμε τις ανάγκες τους και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τις ικανοποιήσουμε.

• ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσωπικά, κύριε Κικίλια, στις δημοσκοπήσεις είστε ένα από τα πλέον δημοφιλή πρόσωπα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι κληθήκατε να ανταποκριθείτε σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη, όπως αυτής της πανδημίας. Υπάρχει μια τεράστια αποδοχή από τους πολίτες. Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολα συνθήκες με χιλιάδες εργατοώρες στην πλάτη σας, τι σημαίνει αυτή η αποδοχή του κόσμου για εσάς;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο κάθε πολιτικός που προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να πετύχει το καλύτερο δυνατό για τους συμπολίτες του – ειδικά όταν το αντικείμενό του είναι η Υγεία, η ανθρώπινη ζωή – είναι αυτονόητο ότι ικανοποιείται όταν βλέπει ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τους κόπους του. Όμως η δημοφιλία δεν είναι σε καμία περίπτωση, σκοπός.

Σκοπός μου είναι να προσφέρω στη χώρα μου, σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως που ανήκουν πολιτικά, και όχι να αυξήσω τα ποσοστά δημοφιλίας μου για να έχω έναν υπουργικό θώκο ή για να δρέψω ψήφους στις επόμενες εκλογές.

• ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ένα από τα πρόσωπα της πρώτης φάσης της πανδημίας και άμεσος συνεργάτης σας. Έχει γραφτεί, μάλιστα, ότι εσείς τον είχατε προτείνει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιας και έχει γεννηθεί στο Σύδνεϋ διατηρεί μια εξέχουσα θέση στην καρδιά της ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία. Πόσο σας βοήθησε και τι ρόλο πιστεύετε ότι διαδραμάτισε στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όλοι μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, προσέφερε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τον Πρωθυπουργό και όλη την Κυβέρνηση, τους επιστήμονές μας που χωρίς την καθοδήγησή τους δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε, μέχρι τον τραυματιοφορέα σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο, μέχρι τον τελευταίο πολίτη που τήρησε τα μέτρα.

Αν όμως η πανδημία ήταν βιβλίο, ο Σωτήρης Τσιόδρας θα ήταν ένα ξεχωριστό και πολύ όμορφο, συγκινητικό κεφάλαιο. Του οφείλω, όλοι του οφείλουμε, πολλά.

Είναι σαφές πως αυτή είναι μία άλλη κουλτούρα που ήρθαμε να προσθέσουμε στην δημόσια Διοίκηση πλέον. Πιστεύω ότι ένας πολιτικός, ένας Υπουργός Υγείας πρέπει να είναι ικανός και στο να αποφασίζει ποιους πρέπει να συμβουλεύεται. Κατά την άποψή μου αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν φάει τα παντελόνια τους και τις φούστες τους στα θρανία μια ζωή, είναι ειδικοί επιστήμονες σε κάθε θέμα και έχουν πράγματι υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία, μιας και το αναφέρατε.

Το εφάρμοσα στον αντικαπνιστικό νόμο, το εφάρμοσα στην Επιτροπή Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, το εφάρμοσα στη δημιουργία των ΜΕΘ με την Αναστασία Κοτανίδου, δεν μπορώ όμως να παραγνωρίσω και τη σημαντική βοήθεια από όλους τους συνεργάτες μου, οι οποίοι άοκνα και νυχθημερόν εργάζονται για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης Δημόσιας Υγείας.

Υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες, πολλοί, καλοί επιστήμονες, και έχω αποδείξει ότι αδιαφορώ για το κομματικό σε ό,τι έχει να κάνει με τη στελέχωση των επιτροπών αυτών.

Να πω συγκεκριμένα παραδείγματα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι διορισμένη ολόκληρη από την προηγούμενη Κυβέρνηση, από τον κύριο Ξανθό. Η Επιτροπή της κυρίας Θεοδωρίδου που είναι χρόνια παιδίατρος, εμβολιάστρια, κορυφαία γιατρός στον χώρο, και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι, έχουν διοριστεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Τους κράτησα όλους.

• ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια πιο προσωπική ερώτηση. Πατέρας εν μέσω πανδημίας. Είναι μια αχτίδα φωτός μέσα στο ζόφο του ιού; Σας δίνει επιπλέον ενέργεια και κίνητρο η γέννηση του παιδιού σας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η γέννηση συμβολίζει την ελπίδα. Και ναι, μου έδωσε και μου δίνει η γέννηση του γιού μου, ενέργεια και ελπίδα.

Και ναι, σε λίγα χρόνια θα μπορώ να του πω κοιτάζοντάς τον στα μάτια, ότι δεν εγκατέλειψα ποτέ κανέναν και παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Καθημερινά, για το καλύτερο δυνατό.