Breaking News

Πελώνη: Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων - Τουλάχιστον μέχρι μέσα Ιουνίου η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση στη σημερινή (Πέμπτη 3/6) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου. Συγκεκριμένα δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ανάπτυξη δράσεων για τη στήριξη της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από τα μέτρα άμυνας στην πανδημία.

- Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης από τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.

- Την ίδια μέρα άνοιξε και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης παγίων δαπανών, μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών. Αφορά επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019,  επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά την  1η Ιανουαρίου του 2019, καθώς και τα ΚΤΕΛ.

- Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δρομολόγηση νέας δράσης ύψους έως 420.000.000 ευρώ που αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, τουριστικά γραφεία-πρακτορεία και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων. Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά Α.Φ.Μ. τα 400.000 ευρώ. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η μείωση τζίρου της τάξης του 30% και η απασχόλησή τουλάχιστον, ενός εργαζόμενου.

- Αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση και για τον  Ιούνιο της πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, για τα γυμναστήρια, καθώς και για επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

- Αποφασίστηκε, ακόμη, για το μήνα αυτό η καταβολή μειωμένου κατά 40% ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, καθώς και για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας και τη φοιτητική εστία των παιδιών τους.

- Παράλληλα, δίνεται στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Ιούνιο, η δυνατότητα για αναστολή της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα αυτό.»

Μετά από ερώτηση σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε:

«Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν περιμένω να αποφασιστεί κάτι καινούργιο ως προς αυτό. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου».

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.