Breaking News

Αντιπαράθεση Α. Λινού - Θ. Βασιλακόπουλου για τη μετάλλαξη Δέλτα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Αττική. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησαν στην «Ώρα Ελλάδος» για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων και για το στέλεχος Δέλτα. 

Οι δυο τους συμφώνησαν ότι είναι εφαρμόσιμο μέτρο να μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, η Λινού τόνισε ότι το καλοκαίρι δεν υπάρχει κανένας λόγος να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι, όπου υπάρχουν τα κλιματιστικά, τα οποία - σύμφωνα με μελέτες - επιτείνουν τη μετάδοση του κορονοϊού.

Ωστόσο, υπήρξε διαφωνία μεταξύ τους σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα με τη Λινού να σημειώνει: «Μετά τη χαλάρωση των μέτρων, σε δύο μέρες είχαμε τα πρώτα κρούσματα του στελέχους Δέλτα, που είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Είναι σαν μην είχαμε κανέναν εμβολιασμένο στη χώρα γιατί είναι διπλάσια η μεταδοτικότητα, ενώ περισσότερο από το 50% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο».

Ο Βασιλακόπουλος απάντησε σε έντονο ύφος: «Το στέλεχος Δέλτα δεν έχει επικρατήσει στην Ελλάδα κ. Λινού, είναι μικρό ποσοστό αυτή τη στιγμή. όταν θα επικρατήσει θα το δούμε. Είπατε δημόσια ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά για το στέλεχος Δέλτα. Κάνετε μεγάλο λάθος».

«Δεν είπα αυτό, δεν καταλάβατε. Είπα ότι το 60% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα είναι διπλάσια, επομένως είναι το ίδιο σαν να μην είχαμε καθόλου εμβολιασμένο πληθυσμό. Δηλαδή,  είναι η ίδια πιθανότητα νόσησης, όπως στην αρχή που είχαμε τη μισή μεταδοτικότητα και επομένως περιμένουμε μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων», εξήγησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στα αυξημένα κρούσματα που εντοπίζονται στα νότια προάστια της Αθήνας.

Δείτε το βίντεο.