Breaking News

Πέθανε η Γκέλυ Μαυροπούλου (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου. Τη λυπηρή είδηση γνωστοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ αναφέρθηκε και στο θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου, ενώ ενημέρωσε ότι πέθανε και ο ηθοποιός Τάσος Παπαδάκης. Συγκεκριμένα, έγραψε στο Facebook:

«Βαρύ πένθος σήμερα για τον καλλιτεχνικό μας χώρο. Τρεις πολύ αγαπημένοι άνθρωποι του χώρου μας δεν είναι πια κοντά μας: ο σπουδαίος τραγουδιστής και ηθοποιός Τόλης Βοσκόπουλος που άφησε εποχή, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και γόνος σπουδαίας οικογένειας ηθοποιών, η Γκέλυ Μαυροπούλου και ο παλαίμαχος ηθοποιός και αγωνιστής της αριστεράς και των εταιρικών θιάσων Τάσος Παπαδάκης. Ποτέ δεν θα τους ξεχάσουμε για το έργο και τα μηνύματα που άφησαν στις καρδιές μας».


Γκέλυ Μαυροπούλου

Η πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου Γκέλυ Μαυροπούλου γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1932 στη Θεσσαλονίκη. Γονείς της ήταν οι επίσης ηθοποιοί Άγγελος Μαυρόπουλος (1901 - 1979) και Μαρίκα Κρεβατά (1910 - 1994). Σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Καθηγητές της στη σχολή, ήταν μεταξύ άλλων ο Κάρολος Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Μίνως Βολανάκης.

Θέατρο

Από τη σχολή αποφοίτησε το 1955 και την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στο θέατρο «Ρεξ - Κοτοπούλη» - όπου την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο Δημήτρης Μυράτ, με το έργο «Επτά χρόνια φαγούρα» του Άξελροντ - στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη. 

Στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ το καλοκαίρι του 1959 πραγματοποίησε τη μοναδική της εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της θεάς Αθηνάς στην «Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Το 1991 πραγματοποίησε την τελευταία θεατρική της εμφάνιση, παίζοντας τον ρόλο της Μπελίνα στο έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου.


Κινηματογράφος

Στον κινηματογράφο η Γκέλυ Μαυροπούλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1953 με την ταινία "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" του Γιώργου Λαζαρίδη και ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε πολλές ταινίες, που καλύπτουν όλα τα είδη του ελληνικού κινηματογράφου της περιόδου 1950-1980:

- Κλασικές κωμωδίες: Η ωραία των Αθηνών, του Νίκου Τσιφόρου, 1954 • Η θεία από το Σικάγο του Αλέκου Σακελλάριου, 1957•  Ο Φανούρης και το σόι του του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, 1957 • Ευτυχώς τρελάθηκα του Κώστα Ανδρίτσου, 1961 • Εταιρεία θαυμάτων του Στέφανου Στρατηγού, 1962 • Η κυρία του κυρίου του Γιάννη Δαλιανίδη, 1962 •  Ο ανακατωσούρας του Γρηγόρη Γρηγορίου, 1967.

- Μελοδράματα: Κόκκινα τριαντάφυλλα του Κώστα Ανδρίτσου, 1955 • Το φυντανάκι του Ιάσονα Νόβακ, 1955 • Το παραστράτημα μιας αθώας του Κώστα Ανδρίτσου, 1959 • Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα του Κώστα Καραγιάννη, 1963 • Κάθε λιμάνι και καημός του Όμηρου Ευστρατιάδη, 1964.

- Αντιστασιακές περιπέτειες: Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές του Τάκη Βουγιουκλάκη, 1973.

- Ιστορικά δράματα: Ο Αλή Πασάς και η κυρα-Φροσύνη του Στέφανου Στρατηγού, 1959.

- Tαινίες φουστανέλας: Η Μυρτιά του Κώστα Καραγιάννη, 1961.

- Φιλμ-νουάρ: Έγκλημα στο Κολωνάκι του Τζανή Αλιφέρη, 1960 • Απαγωγή του Κώστα Καραγιάννη, 1964 • Έξοδος κινδύνου του Νίκου Φώσκολου, 1980.

- Κατασκοπευτικά θρίλερ: Η λεωφόρος της προδοσίας του Χρήστου Κυριακόπουλου, 1969.

- Ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου: Ταξίδι του μέλιτος του Γιώργου Πανουσόπουλου, 1979.

Η τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην ταινία "17 σφαίρες για έναν άγγελο" (1981) των Νίκου Φώσκολου-Τάκη Βουγιουκλάκη. 

Οι μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της θεωρούνται ο ρόλος της Κατίνας, της ανύπαντρης κοπέλας που πρέπει πάση θυσία να αποκατασταθεί στην ταινία "Ο Φανούρης και το σόι του" (1957) του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, πλάι στον Μίμη Φωτόπουλο, ο ρόλος της Εύας, της πονηρής και φιλόδοξης μεσοαστής που κατευθύνει την καριέρα του συζύγου της, στην ταινία "Η κυρία του κυρίου" (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη, πλάι στον Ντίνο Ηλιόπουλο, και ο ρόλος της Δήμητρας, της χήρας του επισμηναγού Αυγέρη, που προσλαμβάνει έναν σωσία για να υποδυθεί τον άντρα της, στην ταινία "Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές" (1973) του Τάκη Βουγιουκλάκη, πλάι στον Άγγελο Αντωνόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρωταγωνίστρια που λάνσαρε το ροκ-εν-ρολ στον ελληνικό κινηματογράφο, μαζί με τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, στην ταινία "Η θεία απ' το Σικάγο" (1957).

Τηλεόραση

Αξιόλογη ήταν και η εμφάνισή της στην τηλεόραση, όπου έκανε το ντεμπούτο της το 1971 στην αστυνομική σειρά του Νίκου Φώσκολου "13ον ανακριτικόν γραφείον". Αμέσως μετά πρωταγωνίστησε, στον ρόλο της Χριστίνας Ψάχου, στη μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής τηλεόρασης, τη θρυλική σειρά "Άγνωστος πόλεμος" (1971-1974) των Νίκου Φώσκολου (σενάριο, σκηνοθεσία) και Κώστα Κουτσομύτη (σκηνοθεσία), στο πλευρό του Άγγελου Αντωνόπουλου. Το 1973 ερμήνευσε την Αγία Ελένη στη σειρά "Εν τούτω νίκα" του Νίκου Φώσκολου. Ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις σειρές "Τα αρραβωνιάσματα" (1983) και "Ποιος σκότωσε τον Άβελ" (1988).

Το 2015, η Γκέλυ Μαυροπούλου είχε παραχωρήσει συνέντευξη σε εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, ενώ προβλήθηκε και ένα αφιέρωμα στην καριέρα της.

Δείτε το βίντεο.


Με πληροφορίες από: wikipedia