Breaking News

Χαρδαλιάς: «Διπλό testing στους ανεμβολίαστους σε τουρισμό και εστίαση» - Οι περιοχές που μεταφέρονται στο «πορτοκαλί» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Η μετάλλαξη Δ ανιχνεύεται όλο και συχνότερα στη χώρα μας, γεγονός που δεν επιτρέπει κανέναν μα κανέναν εφησυχασμό. Η Κυβέρνηση όπως κάνει από την πρώτη μέρα της πανδημίας, παρακολουθεί από κοντά κάθε εξέλιξη, κάθε διαφοροποίηση των δεδομένων και όπου αυτό απαιτείται, θα παρεμβαίνει έγκαιρα, προκειμένου να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία, την ανθρώπινη ζωή.

Σε σχέση τώρα με τη Μύκονο, η οποία βρίσκεται από το προηγούμενο Σάββατο σε καθεστώς πρόσθετων ειδικών μέτρων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μια μικρή τάση μείωσης.

Ταυτόχρονα, από τις ιχνηλατήσεις των τελευταίων ημερών, προέκυψε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Τα πρόσθετα μέτρα, λοιπόν, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο, δείχνει ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και των οποίων την παράταση ή όχι θα αξιολογήσουμε τα επόμενα 24ωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όταν υπάρχει συνωστισμός σε όλη τη χώρα, όπως και στην περίπτωση της Μυκόνου και των άλλων νησιών. Και αυτό ισχύει πρωτίστως στα στενά σοκάκια που υπάρχουν σε πολλούς οικισμούς.

Να τονιστεί επίσης ότι από τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά μας προβληματίζουν.

Στο σημείο αυτό και με δεδομένη την κριτική που ακούστηκε για τα μέτρα στη Μύκονο, θα ήθελα να επισημάνω ότι αν δεν είχαμε προχωρήσει στην λήψη τους, αυτοί οι οποίοι σήμερα μας εγκαλούν, αύριο με περισσή ευκολία θα έστρεφαν πάλι τα βέλη της κριτικής τους ενάντια στην Κυβέρνηση για ολιγωρία, γιατί δεν έλαβε μέτρα ενώ θα έπρεπε να λάβει.

Σκοπός μας είναι η χώρα μας να συνεχίσει να εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός και αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει η λήψη των μέτρων τοπικού χαρακτήρα, με βάση αποκλειστικά και μόνο τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στη συνέχεια θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα, ένα self-test και ένα rapid test σε όλη την επικράτεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, οι οποίες προέκυψαν σε συνέχεια της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής σήμερα.

Ο Δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής παρατήρησης και διερεύνησης.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου και Χανίων (εκτός του Δήμου Γαύδου), ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.

Οι Δήμοι Ζακύνθου, Λέρου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Κω, Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου (εκτός του Δήμου Σαμοθράκης), Φλώρινας, Τρικάλων, Φωκίδας, Σερρών, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας (εκτός του Δήμου Ελαφονήσου), Κιλκίς, Ευρυτανίας, Καβάλας, Δράμας και Ημαθίας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, στο επίπεδο 2.

Οι Δήμοι Σκύρου, Καλύμνου, Λειψών, Παξών, Κιμώλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο, στο επίπεδο 2.

Ο Δήμος Κύθνου πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.»

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση.