Breaking News

Θεοδωρίδου: «Aποδεικνύεται από μελέτες πόσο αρνητική επίδραση είχαν τα lockdown στην ψυχική υγεία των παιδιών» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Τα απαγορευτικά lockdown από μελέτες, πλέον, αποδεικνύεται πόσο αρνητική επίδραση είχαν στην ψυχική και όχι μόνο υγεία των παιδιών. Έχει δημοσιευθεί μετανάλυση από 28 μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 νέους, που έγινε την περίοδο του lockdown από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 και έδειξε ότι 25% των παιδιών, των νεαρών, εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, 1 δηλαδή στα 4, ενώ 20% εμφανίζει 1 στα 5 συμπτωματολογία άγχους, ποσοστά τα οποία σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι υπερδιπλάσια.»

Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (30/8) από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

«Συμπληρώθηκαν σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας Covid και τα σχολεία για δεύτερη χρονιά θα ανοίξουν με παρόντα τον κορονοϊό. Περισσότερα από 1,2 δις παιδιά ανά τον κόσμο παρέμειναν εκτός σχολείου, ενώ κατά τον Διευθυντή του WHO, τον Χανς Κλούγκε, η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Μεταξύ βέβαια της πρώτης και της δεύτερης σχολικής χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Ας θυμηθούμε ότι στην πρώτη χρονιά η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης, τα οποία σας είναι πλέον τόσο γνωστά και οικεία, ενώ η δεύτερη σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται, πρώτον από την μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή, την ανατρεπτική, με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δ, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου ως όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η εικόνα των κρουσμάτων, όπως μας μεταφέρεται από τον ΕΟΔΥ, σε σχέση με τα παιδιά, με τις μικρές ηλικίες, κάτω των 17, είναι εντυπωσιακή. Τον Μάιο του 2021, το ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες ήταν 7,5%, ενώ τον Ιούλιο έχει φτάσει το 20%, δηλαδή ένα παιδί στα πέντε κρούσματα και μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε, με κλειστά σχολεία.

Είναι επομένως εύλογη η ανησυχία για την εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει με το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία με τα σχολεία να έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% από τα παιδιά.

Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών, για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, με σπάνιες κλινικές εκδηλώσεις σοβαρές, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει ώστε οι εθνικές Επιτροπές των διαφόρων Κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών και τους λόγους αυτούς που τους έχουμε αναφέρει θα μου επιτρέψετε να σας τους επαναλάβω.

Ότι ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως:

• Για την προστασία του ίδιου του παιδιού, προστασία τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική του υγεία,

• Για τη θωράκιση του παιδιού ώστε πιο προστατευμένο να πάει ξανά στο χώρο του σχολείου, αλλά να έχει και μια συμμετοχή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

• Για τη μείωση της διασποράς η οποία διασπορά του ιού στο περιβάλλον και στην κοινότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος, αλλά και είναι ένας λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες των ιών για μεταλλάξεις.

Τα εμβόλια mRNA τα οποία συστήνονται για τις ηλικίες των παιδιών και εφήβων είναι ασφαλή, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ομαλής μαθητικής παραγωγικής ζωής με την διαδραστική εκπαίδευση.

Τα απαγορευτικά lockdown από μελέτες, πλέον, αποδεικνύεται πόσο αρνητική επίδραση είχαν στην ψυχική και όχι μόνο υγεία των παιδιών. Έχει δημοσιευθεί μετανάλυση από 28 μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 νέους, που έγινε την περίοδο του lockdown από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 και έδειξε ότι 25% των παιδιών, των νεαρών, εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, 1 δηλαδή στα 4, ενώ 20% εμφανίζει 1 στα 5 συμπτωματολογία άγχους, ποσοστά τα οποία σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι υπερδιπλάσια.

Αλλά σύμφωνα και με άλλη μελέτη παιδιά – για να πάρουμε και έναν παράγοντα σωματικής υγείας – με ρευματοειδή νεανική αρθρίτιδα παρουσίασαν αύξηση των υποτροπών της νόσου από 6,3% σε 16,9% και η αύξηση αυτών των υποτροπών αποδίδεται στη μείωση των ευκαιριών της φυσικής δραστηριότητας.

Είναι ενδεικτικές μελέτες που φωτογραφίζουν όμως την αρνητική επίδραση που έχει ο περιορισμός των παιδιών, τα lockdown, και που ελπίζουμε ότι μπορεί αυτό να αρθεί με την εφαρμογή των εμβολιασμών.

Βασικός παράγων καθοριστικός είναι η συμμετοχή των γονέων. Οι περισσότεροι έχουν ήδη εμβολιαστεί και μετά από έναν δικαιολογημένο θα λέγαμε αρχικό δισταγμό, βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν και αποδέχονται και υποστηρίζουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Ίσως και ο εμβολιασμός των παιδιών, των μαθητών, να παρακινήσει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που παραμένουν ανεμβολίαστα να εμβολιασθούν. Είναι τα άτομα που στις εξετάσεις του εμβολιασμού δίνουν λευκή κόλλα, χάνοντας την ευκαιρία της προστασίας, την ευκαιρία μιας ζωής.

Στην τελευταία συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχαμε την τύχη να έχουμε προσκαλέσει τον Καθηγητή της Ανοσολογίας κ. Ματθαίο Σπελέτα, ο οποίος μας παρουσίασε τα αποτελέσματα αξιόλογης μελέτης που έχει γίνει σε συνεργασία με το Ιατρικό Τμήμα της Λάρισας και το Ιατρικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, σχετικά με την κυτταρική και χημική ανοσία των εμβολιασθέντων.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση, όπως λέγεται, την τρίτη δόση.

Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά και θα ληφθούν υπ’ όψιν, θα συνεκτιμηθούν με δεδομένα από άλλες διεθνείς μελέτες, όπως και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, προκειμένου να καθοριστούν στην επόμενη φάση, οι κατηγορίες των ατόμων, των συμπολιτών μας που θα λάβουνε αυτή την τρίτη δόση.

Σημειώνεται ότι ακόμη αναμένεται η επίσημη έγκριση του EMA για την χορήγηση της τρίτης δόσης. Επομένως, θα έλεγα ότι το μήνυμα σήμερα είναι ένα: Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και, ας ελπίσουμε, και των διστακτικών.»

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

«Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 20.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει λίγο πιο πάνω από τους 30.000 εμβολιασμούς.

Πριν από λίγο ξεπεράσαμε τα 11.350.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 57,3% του γενικού πληθυσμού και 66,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 5.715.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54,5% του γενικού πληθυσμού και 63,6% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από τις 20.000 κάθε μέρα και τις τελευταίες 10 μέρες 164.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Σε σχέση με τα ποσοστά ηλικιακής ομάδας, που ανακοινώνουμε ανά δύο εβδομάδες, έχουμε:

Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, 72,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73%.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, 72,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73%.

Στην ηλιακή ομάδα 75-79, 84,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 85%.

Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 79,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79,3%.

Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, 80,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80,9%.

Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, 76,7%, έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 77,1%.

Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, 73,9%, έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74,6%.

Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, 70,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.

Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, 67,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 68,7%.

Στην ηλικιακή ομάδα 40-44, 62,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 64,1%.

Στην ηλικιακή ομάδα 35-39 55,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 57%.

Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, 54,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 55,9%.

Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, 52,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 54,8%.

Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, 42,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 44,8%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, 16,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 19,5%.

Και στην ηλικιακή ομάδα 12-14, 6,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 8,4%.

Τέλος, στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 7.330 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 5.500 συμπολίτες μας.»