Breaking News

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης από τον Μάριο Θεμιστοκλέους (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (2/8) από το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους:

«Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 37.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει με περισσότερες από 45.000 εμβολιασμούς.

Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 10.540.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 5.705.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 54,3% στο γενικό πληθυσμό και 63,7% στον ενήλικο πληθυσμό.

Περισσότεροι από 5.170.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 49% στον γενικό πληθυσμό και 58% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Τα ραντεβού της εβδομάδας αυτής κυμαίνονται κατά μέσον όρο λίγο πιο πάνω από τις 40.000 σε καθημερινή βάση. Και ένα άλλο στοιχείο: τις τελευταίες δέκα μέρες 110.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή, ραντεβού πρώτης δόσης.

Για τις δυο ηλικιακές ομάδες των παιδιών και εφήβων που ανοίξαμε τις προηγούμενες μέρες, μέχρι στιγμής 33.000 έφηβοι της ηλικιακής ομάδας 15-17 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους και περίπου λίγο περισσότερα από 5.300 παιδιά της ηλικιακής ομάδας 12- 14 έχουν εμβολιαστεί, έχουν κλείσει το ραντεβού.

Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών, να θυμίσουμε ότι η πλατφόρμα άνοιξε στις 20 Ιουλίου, δέκα μέρες περίπου, και μέχρι στιγμής, έχουν κάνει αίτηση 3.200 πολίτες και έχει γίνει ήδη εμβολιασμός σε 725 πολίτες.

Χαρακτηριστικά, σήμερα αναπτύχθηκαν 46 ομάδες κινητών συνεργείων από όλη την Ελλάδα, οι οποίες εμβολίασαν περισσότερους από 300 πολίτες και η δυναμικότητά μας αυτή θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα με τα κινητά συνεργεία που είναι στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, αναπτύσσουμε κινητά συνεργεία για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και έχουν εμβολιαστεί- με αυτό το επιχειρησιακό σκέλος- περισσότεροι από 6.000 πολίτες.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε δράσεις για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών, όπως είναι οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες και τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί νέο επιχειρησιακό σκέλος που θα αφορά την διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Έχουμε ήδη επικοινωνήσει ή θα επικοινωνήσουμε τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες να ρωτήσουν τους υπαλλήλους τους και ανάλογα με τον αριθμό, είτε θα μεταβούμε στην ξενοδοχειακή ομάδα- αν είναι μεγάλος ο αριθμός- με κινητό συνεργείο, είτε θα διευκολύνουμε τον συντονισμένο προγραμματισμό των ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μ.ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ: Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο για τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά σε όσους το έκαναν στην αρχή του έτους φέτος. Για εμάς αυτοί είναι κυρίως οι υγειονομικοί που το έκαναν Γενάρη και Φλεβάρη. Ποιος είναι ο δικός μας σχεδιασμός για αυτό; Θα γίνουν ίσως εξετάσεις αντισωμάτων πρώτα, να δούμε αν το χρειάζονται; Και επίσης η μεγάλη μείωση των ραντεβού των πρώτων δόσεων το τελευταίο διάστημα, η οποία αναχαιτίστηκε όπως μας λέτε τώρα εν πολλοίς, όπως μόλις είπατε, συνδέεται πιστεύετε με το καλοκαίρι ή με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και των δισταγμό κάποιων; Τι δείχνουν οι αριθμοί; Πώς θα μας βρει ο Σεπτέμβριος, κύριε Θεμιστοκλέους; 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχάς, όσον αφορά το πρώτο σκέλος επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε ως επιχείρηση «Ελευθερία» την τρίτη δόση. Τις κατευθυντήριες οδηγίες θα μας τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανάλογα με αυτές θα κινηθούμε.

Δεν φαίνεται να χρειάζεται τίτλος αντισωμάτων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και στη δική μας χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθεί σε τρεις άξονες ανάλογα και με την ηλικία, ανοσοκατεσταλμένους και το χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός.

Σε κάθε περίπτωση και εμείς είμαστε έτοιμοι σαν επιχειρησιακό σκέλος, τέλος του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει, να μπορούμε να το υλοποιήσουμε όσον αφορά το πρόγραμμα.

Όσον αφορά τους ημερήσιους εμβολιασμούς. Έχω ανακοινώσει πόσοι περίπου θα είναι οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα, ο μέσος όρος. Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι η πτώση είναι η ίδια πτώση που παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν δούμε καλά τα στοιχεία, παρά την πτώση που έχουμε στους εμβολιασμούς και αυτή την εβδομάδα, δηλαδή που είμαστε γύρω στις 60.000 σε καθημερινή βάση, εντούτοις παραμένουμε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ημερήσιους εμβολιασμούς.

Σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι. Ήταν αναμενόμενη ως έναν βαθμό. Και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες, μετά τις 15 Αυγούστου θα ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού να μπαίνουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Λ. ΖΑΧΑΡΗΣ: Κύριε Θεμιστοκλέους, οι ομάδες που εμβολιάστηκαν πριν από 6 μήνες, αν λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα της Pfizer για το Ισραήλ, πιστεύετε εσείς και σαν Υπουργείο Υγείας και σαν γιατρός, ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κινδυνεύσουν θανάσιμα; Από την άποψη το λέω ότι δεν έχουν τόσο ισχυρή ανοσία.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Η απάντηση αυτή δίνεται από την επιστήμη, δεν αφορά τη δική μου άποψη. Αυτή τη στιγμή, οι επίσημοι φορείς και σε διεθνές σε παγκόσμιο επίπεδο και στη δική μας χώρα δεν έχουν τοποθετηθεί όσον αφορά την τρίτη δόση.

Άρα δηλαδή περιμένουμε την τοποθέτηση του ΕΜΑ όσον αφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιμένουμε στο ελληνικό επίπεδο την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και εξ όσων γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή καμία σχεδόν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αποφασίσει για τη χορήγηση τρίτης δόσης.

Είναι πιθανό και μιλάμε ειδικά για ομάδες που είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή τα άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, όπως εξήγησε και την προηγούμενη φορά η κυρία Θεοδωρίδου, αυτοί έχουν μειωμένη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με κάποιον που είναι 40 ετών, άρα σας δίνω πάνω-κάτω και τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε όσον αφορά την τρίτη δόση.

Σίγουρα οι 6 μήνες δεν ισχύουν, δηλαδή αυτό που είχε θέσει και το Ισραήλ βλέπουμε ήδη να έχουμε περάσει τους 6 μήνες και να μην φαίνεται αυτό.

Αλλά σας λέω η γενική κατευθυντήριος γραμμή που θα κινηθεί η τρίτη δόση είναι αυτή που σας έχω περιγράψει.