Breaking News

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αΐτή - Εκατοντάδες οι νεκροί από τον σεισμό (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Εκατοντάδες είναι πλέον οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το πρωί του Σαββάτου την Αϊτή, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, ανάμεσά τους εκκλησίες και ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον ιστότοπο του BBC (αργά το απόγευμα της Κυριακής), οι τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον 724 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 2.800 τραυματίστηκαν (η προηγούμενη ενημέρωση έκανε λόγο για 304 νεκρούς).

Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί καθώς πολλοί είναι οι αγνοούμενοι. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει απροσδιόριστος.


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ariel Henry έκανε λόγο για "εκτεταμένες ζημιές" και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα.

"Το πιο σημαντικό είναι να ανασύρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επιζώντες από τα ερείπια", είπε και πρόσθεσε: "Μάθαμε ότι τα τοπικά νοσοκομεία, ιδίως του Les Cayes, είναι γεμάτα από τραυματίες".

Στη συνέχεια ο Ariel Henry ανέφερε στο Twitter ότι πέταξε με αεροπλάνο πάνω από την πόλη Les Cayes ώστε να έχει μία εικόνα από τις ζημιές στην περιοχή.


Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 12 χιλιόμετρα από την πόλη Saint-Louis du Sud. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα Port-au-Prince, περίπου 125 χιλιόμετρα μακριά, όπως και σε γειτονικές χώρες, επισημαίνει το BBC.


"Σε μια εποχή που είναι ήδη μια πρόκληση για τους κατοίκους της Αϊτής, είμαι λυπημένος για τον καταστροφικό σεισμό", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, τονίζοντας ότι θα υπάρξει βοήθεια στη χώρα της Καραϊβικής.

Το USGS ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην περιοχή, εκ των οποίων ο ένας είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ.