Breaking News

ΔΕΘ - Αλέξης Τσίπρας: Αναλυτικά οι εξαγγελίες (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ομιλία στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Αναλυτικά τα μέτρα και οι εξαγγελίες του, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Θέλω να δεσμευτώ ενώπιον σας για δύο κομβικά ζητήματα, αυτά είναι έξω και πέρα από τα προγράμματα. Είναι ζητήματα πολιτικής δέσμευσης:

• Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος. Ανεξάρτητα από το αν θα είμαστε σε κυβέρνηση συνεργασίας ή όχι, δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα. Της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, της νέας γενιάς. Προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη. Ήδη εργαζόμαστε για τον σκοπό αυτό. Πρακτικά, αλλά και αποτελεσματικά.

• Και επίσης δεσμεύομαι ότι είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος. Να εμπιστευτούμε και να αναβαθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση. Και να οικοδομήσουμε θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας. Ένα Νέο Δημοκρατικό Μοντέλο Διακυβέρνησης που θα εμπνέει ασφάλεια στο πολίτη, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα. Με διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία, με θεσμούς που θα έχουν συνέχεια, ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων.

Την επόμενη των εκλογών:

• Καταργούμε τον Νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.

• Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του Γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

• Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων. Ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα. Σήμερα ο κάθε υπουργός έχει στη δικαιοδοσία του μια στρατιά μετακλητών που σε κάθε ανασχηματισμό τον παίρνει μαζί του και φεύγει. Αυτό θα τελειώσει, γιατί είναι ανάγκη να αποκτήσουμε επιτέλους μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση και ένα κράτος απαλλαγμένο από αυτές τις παθογένειες.

• Καταργούμε επίσης, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. Τα υπουργεία θα σταματήσουν να είναι φέουδα κομματικών στρατών.Το ξαναλέω, και αυτό είναι δέσμευση και αυτό θα τελειώσει.

• Καταργούμε, επίσης, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας. Σε δυο κρίσιμους τομείς, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και στην εθνική ασφάλεια δημιουργούμε σύγχρονες, σταθερές και υπό διαρκή διακομματικό έλεγχο δομές.

• Συστήνουμε την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόταση που διαμορφώσαμε στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές. Με διαλειτουργικότητα με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και με επιλογή διοίκησης διακομματικής αποδοχής. Βάζουμε τέλος στη χρόνια παθογένεια της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων.

• Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Έναν θεσμό, αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργεί σε πολλές προηγμένες δημοκρατίες, ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

• Προχωράμε σε βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ θα γίνεται με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας θα διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.

• Θεσπίζουμε την αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών. Για να τελειώσουμε πια με αυτό το «έθιμο» της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων, που έγινε ανέκδοτο πρόσφατα από τον κ. Μητσοτάκη των αρίστων.

• Ενισχύουμε ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση, αποτελεί επιλογή και δέσμευση μας, στο πλαίσιο της πολιτικής μας στόχευσης για αποκεντρωμένο κράτος δίπλα στον πολίτη. Παραχωρούμε αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους σε Δήμους και Αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι εξαιρετικά αδικημένες και οι δήμοι και οι περιφέρειες, σε σχέση με τον σχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που οφείλουν να ανασχεδιαστούν προκειμένου να δώσουν πόρους στις περιφέρειες και στους δήμους.

• Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ σε υποδομές και προσωπικό. Όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ αποκλειστικά. Καταργούμε την πληθώρα των διατάξεων για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

• Προχωρούμε στην υλοποίηση ολιστικού σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, με έμφαση στην ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους, που παρατηρείται σήμερα.

• Ενισχύουμε τον πλουραλισμό στην ενημέρωση με οδηγό μία σύγχρονη κι ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση. Επιλέγουμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και επαναφέρουμε την ευθύνη τους στα αρμόδια υπουργεία.

• Προχωρούμε, τέλος, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης. Με την υποχρέωση τους να αναρτούν σε ειδική ιστοσελίδα διαύγειας όλα τα πρωτογενή στοιχεία των μετρήσεων τους, καθώς και να δημοσιοποιούν τις συμβάσεις έργου που συνάπτουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς εντολείς.

Με αυτά τα τολμηρά μέτρα θα επιχειρήσουμε να βάλουμε ένα τέλος στο φαύλο, κομματικό, μεροληπτικό, πελατειακό κράτος.

Το σχέδιό μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της πανδημίας, προβλέπει:

• Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

• Προβλέπουμε μια ριζική αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

• Προβλέπουμε την άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.

• Την πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

• Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, τη μάχη κατά της πανδημίας.

• Προβλέπουμε επίσης την ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Γιατί αν αυτοί δεν δικαιούνται αυτό το καθεστώς ποιοι άραγε το δικαιούνται;

• Την ιδιαίτερη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα και εμείς τις ανοίξαμε – όταν μας χλεύαζε τότε ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα Σοβιετική Ένωση- σήμερα έχουμε στόχο να πάμε στις 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Διότι αν δεν δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας δεν θα μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό ΕΣΥ.

• Προχωρούμε επίσης στην εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

• Στη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

• Σε ένα δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ` οίκον Φροντίδας. Μετά την πανδημία το Νέο ΕΣΥ αποτελεί πλέον εθνική επιταγή. Νομίζω ότι θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα για την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης ημέρας.

Εξίσου κρίσιμης σημασίας, όμως, είναι και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, η Νέα Αρχή που έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε και στον χώρο της παιδείας. Με μια μεγάλη τολμηρή Δημοκρατική Μεταρρύθμιση, με στόχο ένα ισχυρό Δημόσιο σχολείο, και ένα υψηλού επιπέδου Δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοιχτό σε όσους νέους έχουν μαθησιακή δυνατότητα και ισχυρή θέληση για γνώση, χωρίς αποκλεισμούς.

Η μεταρρύθμιση που έχουμε σχεδιάσει, μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Την καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

• Την άμεση επιπλέον ενίσχυση με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• Τη θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

• Το διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

• Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού των μελών ΔΕΠ, με 2000 διορισμούς ανά έτος. Διότι εμείς θέλουμε καθηγητές στα πανεπιστήμια όχι αστυνομικούς στα πανεπιστήμια. Να η διαφορά μας, με την αυταρχική, με τη συντηρητική, με τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

• Προχωρούμε επίσης στη Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ζήτημα της στέγης των φοιτητών.

• Προχωρούμε επίσης στη ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.

• Και επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής που ακύρωσε η Νέα Δημοκρατία η κυβέρνηση της και δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί, το σύστημα εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου. Διότι, και αυτή επίσης είναι μια μεγάλη διαφορά που έχουμε: εμείς θέλουμε η κάθε νέα και ο κάθε νέος να σπουδάσει σε καλά πανεπιστήμια στη χώρα μας και να μην τρέχει για σπουδές στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά κολέγια αμφιβόλου ποιότητας, γιατί για μας το κριτήριο για τις σπουδές δεν είναι το πορτοφόλι της οικογένειας, αλλά είναι η θέληση του νέου και της νέας, η δυνατότητα να αποκτήσει τη γνώση.

• Τέλος, προχωράμε στη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

• Και βεβαίως, δεν είναι ανάγκη να σας το πω, από την πρώτη στιγμή καταργούμε τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και καταργούμε και την πανεπιστημιακή αστυνομία, που προφανώς έχει καταντήσει ανέκδοτο, διότι την θεσμοθέτησαν για να μην την εφαρμόσουν.

Δεν έχει νόημα, όμως, να μιλάμε για μια Νέα Αρχή στον τόπο, αν δεν θέσουμε ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ως αναγκαία συνθήκη οικονομικής ανάπτυξης.

Θα είμαστε δίπλα στους αδύναμους, στους ανθρώπους που διεκδικούν το δίκαιο τους και μια εργασία με αξιοπρέπεια. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές μας παρεμβάσεις:

• Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που έχουμε εξαγγείλει.

• Θα καταργήσουμε τον Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες

• Θα εγκαθιδρύσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

• Θα αποκαταστήσουμε άμεσα και θα διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας

• Θα επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, που κατάργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

• Θα ενισχύσουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

• Θα αποκαταστήσουμε το συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

• Έχουμε επίσης σχέδιο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας.

• Για τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου

• Έχουμε σχέδιο να μειώσουμε το όριο των υπερωριών και να καταργήσουμε τον θεσμό της υπερεργασίας που μόνο στη χώρα μας υπάρχει
• Να αποκαταστήσουμε και να κατοχυρώσουμε θεσμικά ξανά το ιερό δικαίωμα στην απεργία.

• Να εφαρμόσουμε πιλοτικά και στην Ελλάδα γιατί σε άλλες χώρες έχει εφαρμοστεί το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

• Θα ενισχύσουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.

• Θα προχωρήσουμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

• Θα υλοποιήσουμε άμεσα ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση. Τα έχουμε έτοιμα όλα αυτά.

• Τέλος, έχουμε σχέδιο να αναγνωρίσουμε τους αόρατους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Δίνουμε προτεραιότητα στην αποκέντρωση της παραγωγής, την τοπικότητα και φυσικά σε συμμετοχικές μορφές στις επενδύσεις και τη διαχείριση, όπως οι ενεργειακές κοινότητες.

Κεντρικός μας στόχος –και τον έχουμε διατυπώσει- είναι το 50% των  νέων αδειών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας να προέρχεται αποκλειστικά από νοικοκυριά και ΜμΕ. Το 50%. Γι’ αυτό και έχουμε δέσμευση να κατανείμουμε το 50% των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και αγρότες.

Και κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχεδιασμό τόνωσης της εγχώριας παραγωγής και μεγαλύτερης συμμετοχής των παραγωγικών δυνάμεων σε κάθε οικονομία έχουν οι τράπεζες. Που ως γνωστόν όμως στη χώρα μας δεν δανείζουν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, την συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχουν ήδη δυστυχώς μεταβιβάσει τα δάνεια των περισσότερων επιχειρήσεων σε funds που εκποιούν με σημαντικό περιθώριο κέρδους τις περιουσίες των υπερχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, συνήθως σε ξένους επενδυτές. Έτσι οδηγούμαστε, εκτός των άλλων, και σε μια διαδικασία βίαιου αφελληνισμού σημαντικών πηγών πλούτου στη χώρα μας. Και αυτό συμβαίνει σήμερα σχεδόν σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής.

Προχωρούμε λοιπόν άμεσα σε παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με την αναδιάταξη του Τραπεζικού τομέα, και την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον φυσικό του ρόλο, δηλαδή σε αυτόν του βασικού χρηματοδότη της οικονομίας.

• Αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ.

• Αναβαθμίζουμε τον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα.

Ενώ για τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες παρεμβάσεις:

• Προχωρούμε λοιπόν σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.

•  Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε πτώχευση.

•  Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

• Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Ενώ για το νέο κύμα ακρίβειας που ήδη σαρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά:

• Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% - αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή - για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Έχουμε σχέδιο να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με ριζικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις όμως που δεν πρέπει να μείνουν εκεί. Πρέπει να επεκταθούν και σε θεσμικό πλαίσιο. Γι' αυτό η πρώτη κίνηση θα ήταν:

• Να προχωρήσουμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει αυτή η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.

• Και βεβαίως να επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνοντας δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

• Και ταυτόχρονα να επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα η οικονομική απώλεια θα είναι μεγαλύτερη.

Για το φορολογικό σύστημα, προχωρούμε στην αντιμετώπιση των πολιτών, όχι με βάση την ιδιότητά τους αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δίκαια και προοδευτικά.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα φορολογικά μέτρα, για το φορολογικό σύστημα έχουμε σχέδιο να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν τους πολίτες, όχι με βάση την ιδιότητά τους, αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δηλαδή δίκαια και προοδευτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο:

• Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για όλους, για μισθωτούς, για συνταξιούχους που τόσο πολύ εξαπατήθηκαν απ’ αυτή την κυβέρνηση, που έταζε ότι θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη, την έκοψα και τώρα το κοινωνικό μέρισμα 1 δις τον χρόνο θα πηγαίνει για τους κερδοσκόπους των funds για το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Για όλους λοιπόν, για δημόσιους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους. Για όλους ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις.

Και μειώνουμε πάνω από τα 40 χιλ. ευρώ προοδευτικά τον συντελεστή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.

Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για ένα προοδευτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Τέλος:

• Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Γιατί αυτός είναι ένας φόρος εντελώς άδικος. 

Και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου τώρα, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα:

• Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι.

• Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.

• Χορηγούμε Εισόδημα ¨Έκτακτης Ανάγκης και στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.

• Χορηγούμε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος

• Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.

• Λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων, με πολύ αυστηρούς ελέγχους και πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Από το σχέδιό μας για μια Νέα Αρχή, δεν μπορεί να λείπει η Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να λείπει η Βόρεια Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι την αγνοεί και την υποβαθμίζει. Εμείς της δώσαμε τη δέουσα προσοχή. Και για πρώτη ίσως φορά σε συνθήκες πολύ δύσκολες, ξαναβάλαμε τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη του αναπτυξιακού σχεδιασμού, με όραμα και με σχέδιο φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό.

Με πρωτοβουλίες ολοκλήρωσης υποδομών που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη σύγχρονη μητρόπολη:

Μετρό και επεκτάσεις, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, οδικές συνδέσεις, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου, χρηματοδότηση της πόλης με 3,5 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις καθαριότητας, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία, εκατοντάδες εργαζόμενους στη δασοπροστασία και εμβληματικές παρεμβάσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

Όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η απόδοση των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα, το μουσείο Ολοκαυτώματος και το νέο γήπεδο για τον ΠΑΟΚ. Αλλά και με αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλεονεκτήματος της Θεσσαλονίκης. Με τον Φορέα για τον Θερμαϊκό Κόλπο, το παράκτιο μέτωπο, την αναβάθμιση περιοχών από τη βιομηχανική ρύπανση, την οργάνωση της βιομηχανικής ζώνης Καλοχωρίου.

Όλα αυτά έγιναν με επιμονή, με σχέδιο, με όραμα. Πολλά απ’ αυτά ολοκληρώθηκαν. Πολλά απ’ αυτά δρομολογήθηκαν. Και σήμερα, δύο χρόνια μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη, σας καλώ όλοι μαζί να αναρωτηθούμε, τι έχει γίνει στην πόλη; Τι έχει γίνει στην πόλη αυτά τα δύο χρόνια;

Στον ΟΑΣΘ ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 350 καινούργιων λεωφορείων.

Το Μετρό ξαναέγινε ανέκδοτο. Εμείς το παραλάβαμε σταματημένο στο 30% και το παραδώσαμε στο 80% το 2019. Με προοπτική λειτουργίας της κεντρικής γραμμής από το 2020 για όλους στους σταθμούς πλην της Βενιζέλου. Και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και αποφάσισε να εκδικηθεί, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους Θεσσαλονικείς,  και να εκδικηθεί τη Θεσσαλονίκη και την πολιτισμική της κληρονομιά. Με την επιλογή απόσπασης των αρχαίων από το Σταθμό της Βενιζέλου που και θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του έργου, και το χρόνο παράδοσης, ενδεχομένως και το όφελος του αναδόχου.

Αλλά δεν είναι μόνο το Μετρό στο οποίο αποδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλει να εκδικηθεί τη Θεσσαλονίκη.

- Είναι η σιδηροδρομική Εγνατία που αγνοείται η τύχη της.
- Είναι το διαμετακομιστικό στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου που έχει παγώσει.
- Είναι ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου που απαξιώθηκε.
- Είναι το στρατόπεδο Κόδρα, που η απόδοσή του πάγωσε.
- Είναι το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης που πια δεν θα έχει καμία αναπτυξιακή αρμοδιότητα.
- Είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ που ούτε αυτό προχωρά, παρά τις δεσμεύσεις.
- Και είναι, τέλος, η ολοκληρωτική απουσία της Θεσσαλονίκης από τα κονδύλια για το Ταμείο ανάκαμψης.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αφήσει ολόκληρη την πόλη και τις ανάγκες της έξω από τον σχεδιασμό χρηματοδότησης. Αποφάσισε να σβήσει την πόλη από τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

Εγώ σήμερα, φίλες και φίλοι Θεσσαλονικείς, απέναντί σας μια και μόνη δέσμευση καταθέτω: Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανασχεδιαστούν με προτεραιότητα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα ξαναμπούν με δεσπόζουσα θέση, όπως τους αξίζει, στον χάρτη της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας. Το έχουμε αποδείξει σε δύσκολες στιγμές, θα το κάνουμε πράξη ξανά.