Breaking News

Παπαευαγγέλου: «Στόχος να διεξαχθεί ομαλά η δια ζώσης εκπαίδευση» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας:

«​Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία και η σκέψη μας είναι στα παιδιά μας και στην επόμενη σχολική χρονιά. Στόχος όλων μας είναι να διεξαχθεί ομαλά η δια ζώσης εκπαίδευση, κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.

​Μία ολιγομελής ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής μας με την πολύτιμη συμβολή συναδέλφων από τον ΕΟΔΥ μελέτησε με προσοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

​Θυμίζω ότι τις προηγούμενες δύο σχολικές χρονιές, λαμβάναμε συχνά την επώδυνη απόφαση της διακοπής δια ζώσης της εκπαίδευσης, είτε σε ένα τμήμα, σε μία σχολική μονάδα, ή ακόμα και οριζόντια, πανελλήνια λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου Covid-19.

​Στόχος τότε, κατά κύριο λόγο ήταν να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, τους γονείς και τους παππούδες των παιδιών καθώς γνωρίζαμε ότι τα παιδιά είναι πιθανό να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.

Ένας δεύτερος λόγος ήταν ότι το άνοιγμα των σχολείων συνεπάγεται αύξηση της κινητικότητας, τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους και συνεπώς και αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα γενικότερα.

Σήμερα, 18 μήνες αργότερα η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων άλλαξε ριζικά. Η διαθεσιμότητα των εμβολίων έναντι της Covid-19 στη χώρα μας εδώ και αρκετούς μήνες και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικες.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί και μάλιστα άμεσα, ακόμα και σήμερα. Άρα η προστασία των συνοικούντων ενηλίκων επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών μας προς διάσωση των μεγαλύτερων.

Παράλληλα, η εμπειρία της συστηματικής χρήσης των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, των self-test, στη σχολική κοινότητα την προηγούμενη άνοιξη μας έδειξε πως η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητα γενικότερα.

Έτσι το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό τεστ όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δυο φορές την εβδομάδα.

Είναι προφανές ότι οι εμβολιασμένοι έφηβοι και εκπαιδευτικοί δεν θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, εκτός εάν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος όπως θα αναφερθεί παρακάτω.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον.

Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως είναι η συστηματική και ορθή χρήση της μάσκας, η τήρηση υγιεινής των χεριών αλλά και άλλα μέτρα όπως είχαμε ήδη συστήσει από προηγούμενες οδηγίες και πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν ενδεικτικά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε μικρές σταθερές ομάδες και την αποφυγή συγχρωτισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη, θα εξακολουθούν να ισχύουν.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι αντίθετα με το ότι γινόταν μέχρι πέρυσι, το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος. Αντίθετα επιλέξαμε τη θέσπιση εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με έναν συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται στις δομές υγείας αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται στο σπίτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων κρουσμάτων και απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον.

Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουμε τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Πρόσφατη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία ακόμα βρίσκεται υπό δημοσίευση, εκτίμησε ότι ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δ, η χρήση της μάσκας με ταυτόχρονη χρήση συστηματικού εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού μπορεί να μειώσει την διασπορά μέσα στο σχολείο κατά 85%.

​Για αυτό, λοιπόν, ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες μας αναφορικά με την διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία σχολείου.

​Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε στενά της εξέλιξη των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, και την περιμένουμε, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες βδομάδες.

Και αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο λόγω του συστηματικού ελέγχου που θα διενεργήσουμε σε ασυμπτωματικά παιδιά. Όμως αυτό είναι και το όφελος της διενέργειας του self test, που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων.

Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Ο εμβολιασμός των εφήβων μας είναι ένα ισχυρό όπλο που θα συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αν και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό των εφήβων από τα τέλη Ιουλίου, μέχρι πριν δυο εβδομάδες το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παρέμενε χαμηλό.

Σήμερα, όμως, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων μας έχουν ήδη σημαντικά αυξηθεί. Όπως μας ανέφερε ο γενικός γραμματέας, ο κύριος Θεμιστοκλέους, στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 13%.

Πρόσφατα αποφασίστηκε και η ενεργός εμπλοκή των παιδιάτρων στον εμβολιασμό των εφήβων, γεγονός που ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς οι Έλληνες παιδίατροι είναι γνωστό ότι έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση με τις οικογένειες που φροντίζουν.»