Breaking News

Πλεύρης: «Οι οδοντίατροι γνωρίζουν καλύτερα πού χρειάζεται rapid test» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δείτε σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Για τους εμβολιασμούς

Ξεκινάει ο εμβολιασμός με την 3η δόση αλλά και οι εμβολιασμοί για τη γρίπη. Για τα αντιγριπικά εμβόλια ισχύει ό,τι ίσχυε πάντα, δεν υπάρχει κάποια διαφορά επειδή φέτος είναι παράλληλα σε εξέλιξη και οι εμβολιασμοί για την Covid. Πρέπει ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί και για την κοινή γρίπη.

Ξεκινάει η 3η δόση με τους όρους τους οποίους έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και από εκεί και πέρα, επειδή έχουμε φτάσει στο 70% του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί και στο 80% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, είναι πάρα πολύ σημαντικό το υπόλοιπο ποσοστό του κόσμου που δεν έχει εμβολιαστεί να πάει να κάνει την πρώτη και την δεύτερη δόση, έτσι ώστε να είμαστε οχυρωμένοι το φθινόπωρο και το χειμώνα απέναντι στην πανδημία.

Έχουν εμβόλια πλέον οι γιατροί, αποκτούν εμβόλια και οι παιδίατροι και ο πολίτης που είναι δύσπιστος αλλά πιστεύει στην επιστήμη-δεν λέμε για αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι ο κορονοϊός είναι συνομωσία αλλά για όσους απλώς φοβούνται- να μιλήσουν με τους γιατρούς τους.

Για την υποχρεωτικότητα rapid test στα οδοντιατρεία

Αυτό το οποίο βρήκα ως Υπουργική Απόφαση στην αρχή, ήταν ότι ακόμα και ο εμβολιασμένος και ο ασθενής και ο συνοδός θα έπρεπε να κάνουν rapid test.

Κάναμε μία συζήτηση με την Επιτροπή. Αρχικά, αποφασίστηκε για όσους πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ό ασθενής, ούτε ο συνοδός, ωστόσο υπήρξε ένα «κενό» με τα αερολύματα, όταν παράγονται αερολύματα.

Στην Επιτροπή προχθές, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Δηλαδή η ίδια η Ομοσπονδία των Οδοντιάτρων θα καταλήξει στο ποιες πράξεις είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει και rapid. Για τις υπόλοιπες πράξεις δεν θα χρειάζεται rapid test ο εμβολιασμένος.

Βγήκε το πρακτικό της Επιτροπής που βγαίνει κάθε εβδομάδα. Τώρα δημοσιεύεται, θα δημοσιευτεί η ΚΥΑ για τα μέτρα.

Δηλαδή, από εδώ και στο εξής θα ισχύει πάντα οι οδοντίατροι να ορίζουν τις πράξεις οι οποίες παράγουν επικινδυνότητα. Γιατί τις ξέρουν καλύτερα και γνωρίζουν καλύτερα πού χρειάζεται rapid.

Σχολεία

Αυτή τη στιγμή, με βάση τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, είμαστε πιο αισιόδοξοι. Γιατί βλέπουμε ότι σε αυτές τις ηλικίες, δηλαδή από 6 έως 18 ετών, έχουμε λιγότερα κρούσματα απ’ ότι είχαμε πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Ωστόσο, υπάρχει ένα υγειονομικό και εκπαιδευτικό πρωτόκολλο που έχει βγει από την Επιτροπή, το οποίο τηρείται απαρέγκλιτα και από εκεί και πέρα όταν χρειάζεται κλείνουν σχολεία. Είμαστε αισιόδοξοι ως Κυβέρνηση ότι θα παραμείνουμε στη δια ζώσης εκπαίδευσηκαι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη διασπορά με τη συνεχή ιχνηλάτηση και τα τεστ. Κοιτώ τους γονείς στα μάτια, γιατί και τα δικά μου δύο μου παιδιά είναι μαθητές. Η κόρη μου κλείνει τα 12 σε δύο μήνες και Ο γιος μου είναι 7 χρονών. Οπότε έχω κι εγώ την ίδια αγωνία με όλους τους γονείς αλλά εμπιστεύομαι απόλυτα τα πρωτόκολλα, ότι τα παιδιά μας πηγαίνουν στα σχολεία με την καλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Για τους εικονικούς εμβολιασμούς

Πρόκειται για δύο κατηγορίες: Έχουμε να κάνουμε με ψευδείς εμβολιασμούς, δηλαδή με εμβολιασμούς που δεν έγιναν και πήραν πιστοποιητικό οι υγειονομικοί, είτε με ψευδείςδηλώσεις νόσησης.

Πρώτα απ’ όλα, για να το ξεκαθαρίσουμε: Το φαινόμενο είναι μεν διάσπαρτο, αλλά είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις. Γιατί έχει δοθεί μία εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή που ισχύει στην πραγματικότητα.

Στους υγειονομικούς, οι περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί- εκτός από την Καρδίτσα που υπήρχε ένα πιο μαζικό φαινόμενο και αφορούσε τελικά 33 άτομα- σε όλες τις άλλες περιοχές είναι μεμονωμένα φαινόμενα μικρής έκτασης. Τι κάνουμε; Όπου υπάρχουν καταγγελίες τις ελέγχουμε και ειδικά τις περιπτώσεις κόσμου που έχει πάει να εμβολιαστεί μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας.

Το λέω με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί εγώ δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν υγειονομικό, τους σέβομαι απόλυτα, ούτε θα πάμε να κάνουμε μαζικά τεστ αντισωμάτων, όπως ακούστηκε. Γιατί θεωρώ προσβλητικό να πάμε να ελέγξουμε έναν άνθρωπο επειδή έχει νοσήσει μια συγκεκριμένη περίοδο.

Όπου, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες με ένα συγκεκριμένο υλικό, τότε ελέγχουμε.

Σεβόμαστε απόλυτα τους υγειονομικούς, σέβομαι απόλυτα και τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και πραγματικά με λύπη θέτουμε σε αναστολή αυτούς τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που εδώ και δύο χρόνια δίνουν έναν μεγάλο αγώνα. Δεν χάνεται ο σεβασμός μας απέναντί τους, ωστόσο δεν μπορούμε να σεβαστούμε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν παράνομη πράξη, προκειμένου να δείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Καλούμε τους υγειονομικούς μας, όπως τους έχουν καλέσει και τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών, αυτό το μικρό ποσοστό που έχει μείνει πια ανεμβολίαστο να πάει να εμβολιαστεί. Κάναμε μία παραχώρηση ως Κυβέρνηση ότι με το που κάνουν την πρώτη δόση αμέσως επιστρέφουν στο σύστημα. Να θωρακιστούν και οι ίδιοι και να επιστρέψουν και στις δουλειές τους.

Για τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Τον Αύγουστο, πριν από ένα μήνα δηλαδή, υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες γιατί ολοκληρώθηκε η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών, και βλέπουμε ότι σε κάποιες κατηγορίες πράγματι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να έχουν θετικάαποτελέσματα.

Η Ελλάδα, λοιπόν, συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πάρα πολύ μικρή και μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την άλλη βδομάδα, θα υπάρχει μια διάταξη έτσι ώστε να μπορεί η χώρα μας, εάν το κρίνει- γιατί προσέξτε, μιλάμε για φάρμακα που δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση, βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο με ολοκληρωμένη μεν την τρίτη φάση, είναι κοντά δηλαδή στην έγκριση- να κάνει εισαγωγή. Η εισαγωγή των μονοκλωνικών θα γίνει αν το κρίνει η Επιτροπή, με πολύ αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα τέτοιο φάρμακο. Και θα κρίνει και σε ποιες περιπτώσεις ασθενών απευθύνεται αυτή θεραπεία.

Από ό,τι με έχουν ενημερώσει οι ειδικοί, γιατί γιατρός δεν είμαι, δεν απευθύνονται στη φάση που ο ασθενής είναι πλέον διασωληνωμένοςαλλά σε πολύ ειδικές κατηγορίες, θα βγουν ακριβώς ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες που μπορούν να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος.

Να είναι ξεκάθαρο, δεν τίθεται θέμα προνομίου. Όπου κριθεί ότι πρέπει να δοθούνμονοκλωνικά, θα δοθούν και θα καλυφθούν αποκλειστικά από το Κράτος. Η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια και όχι με οικονομικά.

Όμως μη δημιουργούμε προσδοκίες. Η λύση είναι ο εμβολιασμός, αυτή είναι η άμυνά μας.

Δεν είναι δυνατόν να μου λένε άνθρωποι ότι φοβούνται το εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να μη φοβούνται μία θεραπεία που είναι σε πειραματικό στάδιο.

Το ΕΣΥ θα οχυρωθεί με όποια θεραπεία υπάρχει, όπως και με τα μονοκλωνικά, όχι όμως με την αίσθηση που δίνει η αντιπολίτευση ότι λύσαμε το πρόβλημα. Η λύση όμως είναι ο εμβολιασμός.

Για τις συμβάσεις των επικουρικών

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν σαφείς ανακοινώσεις. Να ξέρουν όμως ότι όλοι όσοι υπηρετούν στο σύστημα με επικουρικές συμβάσεις, θα ανανεωθούν.

Ο ακριβής χρόνος θα καθοριστεί σε λίγες ημέρες γιατί είμαστε σε μία συνεννόηση. Θα βγει και η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών και των 910 λοιπού προσωπικού. Εξετάζουμε να είμαστε και συμβατοί με το ΣτΕ, επειδή αναμένεται να υπάρξει και μοριοδότηση, διότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όσοι έχουν στηρίξει το σύστημα με επικουρικές σχέσεις όλο αυτό το διάστημα, να είναι και αυτοί οι οποίοι θα βρεθούν στο σύστημα με μόνιμες θέσεις.

Βγαίνουνε προκηρύξεις και τι λέμε; Ότι σε αυτές τις προκηρύξεις θα συνυπολογιστεί η παρουσία τους. Για να μπορέσουν όμως να μείνουν στο σύστημα και να μην έχουμε μη συνταγματικές διαδικασίες, θα μπούν μέσω προκηρύξεων.

Και ήδη οι πρώτες προκηρύξεις βγαίνουν. 4.000 νοσηλευτές, 910 λοιπό προσωπικό. Θα βγουν και άλλες.

Για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές (καταγγελία ΕΙΝΑΠ)

Θέληση και στόχευση της Κυβέρνησης, ακριβώς επειδή φέτος υπάρχει εμβολιασμός, είναι το ΕΣΥ να μη γίνει μονοθεματικό. Όλοι θα εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ, δεν θέλουμε το ΕΣΥ να ασχολείται στο 80% με την Covid, όπως πέρυσι που δεν υπήρχαν εμβόλια.

Επομένως, όλες οι Κλινικές- και του ΕΣΥ και οι Πανεπιστημιακές- θέλουμε να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά. Από εκεί και πέρα, όμως,το ξεκαθαρίζουμε και το ξεκαθαρίσω με πλήρη σαφήνεια: Ο σχεδιασμός ανήκει στο Υπουργείο. Δεν μπορεί κανένας άλλος να ορίσει πώς θα λειτουργούν.

Συνολικά, όμως, θέλουμε οι γιατροί μας να εξυπηρετούν τους πάντες. Δεν μπορεί να μένουν πίσω τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, λόγω του κορονοϊού αυτό το χειμώνα.»