Breaking News

Angela Merkel: Οι κοινές δηλώσεις με τον Μητσοτάκη και η συνάντηση με την Κ. Σακελλαροπούλου (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Angela Merkel, μετά τις συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Angela Merkel «φωνή της λογικής και της σταθερότητας», λέγοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, διαμηνύοντας πως δεν μπορεί η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.


Η Angela Merkel συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συνομιλία τους, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, Καγκελάριε Μέρκελ. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό, που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης, σχεδόν για δύο δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης για δεκαέξι χρόνια είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις, αλλά σας προσέφερε και την ικανοποίηση να συμβάλετε προσωπικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που καταβάλατε για την ενίσχυση και τη διαφύλαξη των διμερών μας σχέσεων και για τη σταθερά φιλοευρωπαϊκή σας στάση σε μια σειρά από ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο σε πραγματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Και στην Ελλάδα, αισθανθήκαμε πολλές φορές, δικαιολογημένα, μόνοι. Νομίζω όμως ότι το διάστημα που κύλησε και οι εμπειρίες που βιώσαμε σ΄ αυτή την περίοδο συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση και στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον. Και είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και τώρα στη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας έχουν στέρεες βάσεις και φυσικά υπάρχει ένα περιθώριο ενίσχυσης και ενδυνάμωσής τους σε πάρα πολλούς τομείς, όχι μόνο στον οικονομικό, εμπορικό τομέα, στον τουρισμό, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως είναι η διαχείριση της μετανάστευσης, η κλιματική αλλαγή και βέβαια η ενίσχυση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης με την κοινωνία των πολιτών και ιδίως τους νέους, στους οποίους και ανήκει το μέλλον.

Προσβλέπουμε πάντα στη στήριξη της Γερμανίας και στα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα είναι πιστή στην Ευρώπη και πιστεύει στον διάλογο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό πάντα στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αλλά ο διάλογος βέβαια προϋποθέτει την καλή διάθεση και της άλλης πλευράς, δεν μπορεί να είναι μονομερής.

Τέλος, σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να σας ευχηθώ Καγκελάριε, μετά την αποχώρησή σας από την κεντρική πολιτική σκηνή να συνεχίσετε, και είμαι βέβαιη ότι θα το κάνετε, να είσθε δημιουργική και δραστήρια, αλλά και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Και πάλι καλώς ήρθατε.»

Angela Merkel:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Πρόεδρε, χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να σας γνωρίσω και προσωπικά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή σας. Και όπως είπα και όταν σας πρωτοσυνάντησα, χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα. Νομίζω ότι θα αποτελέσει κανονικότητα αυτό, σιγά σιγά να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας οι οποίες έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, οι οποίες όμως εδράζονται σε πολύ στέρεες βάσεις και οι οποίες θα μας οδηγήσουν και στο μέλλον. Και πρέπει να πω, εν κατακλείδι, ότι ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί προς αναζήτηση και εξεύρεση λύσης.

Βέβαια οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά, είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ από τη μία πλευρά, είχαμε φυσικά μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες να γίνουν σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό, όπου εκεί η Γερμανία και η Ελλάδα μπόρεσαν εποικοδομητικά να συνεργαστούν.

Και μετά, αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετικού τύπου πρόκληση αν θέλετε, η οποία, ειδικά για μία χώρα σαν την Ελλάδα που είχε ήδη υποφέρει, ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό το γεγονός ότι δημιουργήσαμε αυτά τα ταμεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ή το Next Generation Fund.

Αυτό που μας έδωσε δύναμη, κατά την άποψή μου, αυτό το διάστημα, μεταξύ πολιτικών, γυναικών και ανδρών, Γερμανίας και Ελλάδας, ήταν το γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί.

Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι και η βασική αίσθηση σε σχέση με τις προκλήσεις που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον. Σας ευχαριστώ για τις ευχές που διατυπώσατε για την επόμενη περίοδο της ζωής μου. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο, αλλά θα παραδώσω την ευθύνη. Χαίρομαι πολύ για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.»