Breaking News

Έφυγε από τη ζωή ο Bernard Tapie (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών - μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο -, ο Bernard Tapie (Μπερνάρ Ταπί), ο Γάλλος μεγιστάνας των επιχειρήσεων και πρώην πολιτικός, του οποίου η καριέρα σημαδεύτηκε από μια σειρά νομικών θεμάτων.

Σύμφωνα με το France24, την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η οικογένειά του στην εφημερίδα "La Provence" της Μασσαλίας.

"Η Dominique Tapie και τα παιδιά της με απέραντη θλίψη ανακοινώσουν το θάνατο του συζύγου και πατέρα, Bernard Tapie, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου", αναφέρει - μεταξύ άλλων - η δήλωση.

Επίσης, ένας από τους γιους του, ο Stéphane Tapie, επιβεβαίωσε το θάνατό του με μια δημοσίευση στα social media.


Όπως αναφέρει το France24, ο πρωθυπουργός της Γαλίας, Jean Castex, απέτισε φόρο τιμής στον Tapie - ο οποίος ήταν υπουργός της κυβέρνησης Μιτεράν τη δεκαετία του 1990 -, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μαχητή».

Ο Tapie, τα επιχειρηματικά συμφέροντα του οποίου περιλάμβαναν και μερίδιο στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, είχε διαγνωστεί το 2017 με καρκίνο του στομάχου.

Ολιμπίκ Μαρσέιγ

Ο Bernard Tapie κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες σχετικά με χρηματισμό αντίπαλης ομάδας...

Ήταν πρόεδρος της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, από το 1986 έως το 1994, οδηγώντας τον ποδοσφαιρικό σύλλογο στον τίτλο του Champions League το 1993. Η Μαρσέιγ είχε κερδίσει τη Μίλαν με 1-0 στον τελικό. Μάλιστα, ο σύλλογος εξέδωσε και συλλυπητήρια ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η απώλειά του αφήνει μεγάλο κενό στις καρδιές των φιλάθλων και πως θα παραμείνει για πάντα ως θρύλος.

Ο Tapie έδωσε το έναυσμα για την πλέον επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία της ομάδας με τέσσερις συνεχόμενους τίτλους πρωταθλητή, ένα Κύπελλο Γαλλίας και το Champions League της περιόδου 1992-1993, που παραμένει το μοναδικό που έχει κερδίσει οποιαδήποτε γαλλική ομάδα μέχρι σήμερα. Η υπόθεση Βαλανσιέν - Μαρσέιγ και οι οικονομικές της επιπτώσεις, όμως, βύθισαν τότε την ομάδα στην δεύτερη κατηγορία, ενώ της αφαιρέθηκε και το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Η υπόθεση Βαλενσιέν-Μαρσέιγ ήταν μια υπόθεση δωροδοκίας στο χώρο του γαλλικού ποδοσφαίρου η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μετά από αγώνα πρωταθλήματος (20 Μαΐου 1993), στον οποίο κέρδισε με 1-0 η Ολιμπίκ Μαρσέιγ στην έδρα της ΟΣ Βαλανσιέν-Ανζέν. Παίκτες της Βαλανσιέν δήλωσαν ότι είχαν δεχτεί προτάσεις από αντιπάλους να μην αγωνιστούν στο 100% των δυνατοτήτων τους.


Πληροφορίες από: France24 - wikipedia