Breaking News

Στον Abdulrazak Gurnah το Νόμπελ Λογοτεχνίας (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Τανζανός συγγραφέας Abdulrazak Gurnah απέσπασε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021. Την ανακοίνωση έκανε η Σουηδική Ακαδημία σήμερα, Πέμπτη, επαινώντας τον Gurnah για «την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στον κόλπο μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ο Gurnah  είναι ο πρώτος μαύρος Αφρικανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο, μετά τον Wole Soyinka το 1986. Το βραβείο αξίζει 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (1,14 εκατομμύρια δολάρια).

Ο 73χρονος είναι συγγραφέας 10 μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων τα «Paradise» και «Desertion».

Το «Paradise» - που εκδόθηκε το 1994 και αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που μεγάλωσε στην Τανζανία στις αρχές του 20ού αιώνα - κέρδισε το βραβείο Booker, σηματοδοτώντας την πρωτοπορία του ως μυθιστοριογράφου.

«Η αφοσίωση του Abdulrazak Gurnah στην αλήθεια και η αποστροφή του στην απλοποίηση είναι εντυπωσιακή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γεννημένος στη Ζανζιβάρη το 1948, ο Gurnah έφτασε στην Αγγλία ως πρόσφυγας στα τέλη της δεκαετίας του 1960.  Ήταν Καθηγητής Αγγλικής και Μεταποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στο Καντέρμπερι, μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του.

Να σημειωθεί ότι το περσινό Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 είχε κερδίσει η Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας, Louise Gluck.