Breaking News

Απόψε στην ΕΡΤ3: «Τα άλλα Πολυτεχνεία»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το ντοκιμαντέρ «Τα άλλα Πολυτεχνεία», παραγωγής ΕΡΤ 1982, για το φοιτητικό κίνημα στις περιφερειακές πανεπιστημιουπόλεις, εκτός Αθηνών, θα προβάλει η ΕΡΤ3 σήμερα, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, στις 23:00, ανήμερα της επετείου της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973.

Μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις πανεπιστημιουπόλεις της ελληνικής επικράτειας, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα από τις αρχές του 1972 με τις μορφές παρανομίας, μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του, όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73.

Η ιστορική αναδρομή φωτίζει θέματα της φοιτητικής κοινότητας κατά την περίοδο της Επταετίας, τον αγώνα για ελεύθερες εκλογές, τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων και τις αποφάσεις για κατάληψη φοιτητικών σχολών το Νοέμβρη του 1973 στο άκουσμα της κατάληψης της Αθήνας. Οι αφηγήσεις επικεντρώνονται, ακόμη, στον τρόπο αντίδρασης των Συντονιστικών Επιτροπών των άλλων Πολυτεχνείων στην είδηση της πτώσης του Πολυτεχνείου της Αθήνας τη νύχτα της 16ης προς 17η Νοεμβρίου, όπως και στο σχέδιο εκκένωσης της Πολυτεχνικής της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, πληροφορούμαστε για τη λειτουργία του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού στο κτίριο του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και την απήχηση που είχε στον κόσμο. Γίνεται αναφορά στις αιτίες, τους σκοπούς και τα οράματα της εξέγερσης, παράλληλα με τα συνθήματα των διαδηλώσεων.

Περιλαμβάνονται κινηματογραφικά πλάνα αρχείου από την Αθήνα και την Πάτρα, επίσης από την πρώτη επέτειο, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα – αποσπάσματα από εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου και από το διάγγελμα Γ. Παπαδόπουλου της «επόμενης μέρας» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας
Αφηγητής: Χρήστος Τσάγκας
Διεύθυνση παραγωγής: Λουκία Ρικάκη