Breaking News

Φιλοποίμην Φίνος: Το πανέμορφο χωριό του με την εκπληκτική καλντέρα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
H ομάδα «Up Stories» συνεχίζει να μας ξεναγεί σε μαγευτικές  - γνωστές και άγνωστες - περιοχές της Ελλάδας. Αυτή τη φορά το drone πέταξε πάνω από τη γενέτειρα του Πατριάρχη του Ελληνικού κινηματογράφου, Φιλοποίμενα Φίνου, την Τιθορέα, η οποία μέχρι το 1926 ονομαζόταν Βελίτσα.

Στην περιγραφή του βίντεο, σημειώνεται: «Η Τιθορέα πραγματικά θα μαγέψει τον κάθε ταξιδιώτη που θα την επισκεφθεί τόσο με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο που την περιβάλλει, μιας και βρίσκεται στην σκιά ενός επιβλητικού τεράστιου βράχου, όσο και με την εκπληκτική καλντέρα που διαθέτει, καθώς και με την ύπαρξη ενός μικρού καταρράκτη, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κεντρική πλατεία του χωριού».

Φιλοποίμην Φίνος

Ο Φιλοποίμην Φίνος, που ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Φίνος Φιλμ, γεννήθηκε στην Κάτω Τιθορέα το 1908, ενώ πέθανε στην Αθήνα, στις 26 Ιανουαρίου 1977, λόγω καρκίνου που τον βασάνιζε για 7 χρόνια. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του '40, '50, '60 και '70. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασικές. Ήταν παντρεμένος με τη Τζέλλα Φίνου, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2010.

Η Τιθορέα

Όπως αναφέρει η wikipedia, η Τιθορέα είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας και ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας. Είναι κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 440 μέτρων. Ο πληθυσμός της (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) είναι 630 κάτοικοι. Η Τιθορέα γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της μικρής απόστασης που την χωρίζει από τα χειμερινά θέρετρα του Παρνασσού.

Μέχρι το 1926 ονομαζόταν Βελίτσα, οπότε μετονομάστηκε σε Τιθορέα, λόγω της αρχαίας φωκικής πόλης Τιθορέας, που βρισκόταν στην ίδια ακριβώς τοποθεσία. Τα ερείπια της αρχαίας Τιθορέας διακρίνονται ακόμα ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια του οικισμού, ενώ διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το τείχος που περιέβαλλε την πόλη.

Διοικητική ιστορία

Στις 31 Αυγούστου 1912 συστάθηκε η Κοινότητα Βελίτσης στον νομό Φθιώτιδος και Φωκίδος. Ο οικισμός Βελίτσα μετονομάστηκε σε Τιθορέα στις 16 Νοεμβρίου 1926 και με τη νέα ονομασία ορίστηκε έδρα της νεοσύστατης Κοινότητας Κάτω Τιθορέας. Το 1943 η εν λόγω κοινότητα αποσπάστηκε, υπήχθη στο νομό Φθιώτιδας και το 1997 ο οικισμός Τιθορέα προσαρτήθηκε στον ομώνυμο δήμο, με την κοινότητα να καταργείται.


Η αρχαία Τιθορέα

Η αρχαία Τιθορέα ήταν φωκική πόλη, κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, στην ίδια θέση όπου ευρίσκεται σήμερα το ομώνυμο χωριό. Η αρχαία πόλη κτίστηκε μετά την καταστροφή των γειτονικών Φωκικών πόλεων από τον στρατό του Ξέρξη. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι κάτοικοι των κατεστραμμένων πόλεων που βρίσκονταν στις όχθες του Κηφισού κατέφυγαν στις πλαγιές του Παρνασσού στην περιοχή της Τιθορέας. Μετά την απομάκρυνση των Περσών, οι Φωκείς οχύρωσαν την περιοχή της Τιθορέας η οποία από φρούριο σταδιακά εξελίχθηκε σε μία ακμάζουσα πόλη που αφομοίωσε τον πληθυσμό των παλαιότερων γειτονικών πόλεων - του Νεώνα της Τριταίας και των παραποτάμιων. Στην μέγιστη ακμή της η Τιθορέα έφτασε τον τρίτο αιώνα π.Χ., οπότε και έκοψε δικό της νόμισμα.

Πληροφορίες από: wikipedia