Breaking News

Γ. Οικονόμου: «Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Θρηνούμε  ανθρώπινες απώλειες, εξαιτίας του μη εμβολιασμού, και  αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί... Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική, για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και  ανεύθυνη κοινωνικά...»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κατά τη σημερινή (Δευτέρα 1/11) εισαγωγική τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε για την πανδημία και τους εμβολιασμούς:

«Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι η πανδημία έχει δυναμικό χαρακτήρα. Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι με τον COVID δεν έχουμε τελειώσει ακόμη.  Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης.

Όπως καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ υπάρχει σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο κίνδυνος διασποράς εξαρτάται από το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής. Με απλά λόγια, όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και δυστυχώς οι απώλειες. Ο κίνδυνος γίνεται πολύ μεγαλύτερος κατά τη χειμερινή περίοδο, αφενός διότι ο ιός είναι ανθεκτικότερος σε χαμηλές θερμοκρασίες και αφετέρου διότι περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης σε εθνικό επίπεδο είναι ακόμα πιο πιεστική. Θρηνούμε  ανθρώπινες απώλειες, εξαιτίας του μη εμβολιασμού, και  αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Και από την άλλη πλευρά η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσουν σε ένα καθεστώς περίκλειστο. Η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της.

Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική, για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και  ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος. Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει την ζωή των άλλων. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχουμε την υγεία μας, προσωπική και δημόσια. Προϋποθέτουν να εμβολιαστούμε.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση και με κάθε τρόπο την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσωπική επικοινωνία, με την αποστολή μηνυμάτων για την  χορήγηση της 3ης δόσης. Το πρόγραμμα «Eλευθερία» συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα  παρουσίασε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας- η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι θανάτου από κορονοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι της τάξεως του 91%. Ανάλογα είναι και τα πρόσφατα συμπεράσματα μελέτης στην Μ. Βρετανία -στην οποία μετείχαν 5,5 εκατομμύρια άτομα- καθώς έδειξε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας σε ποσοστό 90% και 91% αντίστοιχα, ανάλογα με τύπους εμβολίου. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και τα στοιχεία που παίρνουμε καθημερινά από τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Οι ειδικοί, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ομογνωμούν ότι  το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Αλλά και ότι η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο επιτακτική στη χειμερινή περίοδο. Επισημαίνουν ταυτόχρονα την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη, καθώς η συνύπαρξή της με τον κορονοϊό θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη υγειονομικά τη χειμερινή περίοδο. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ήδη ο ECDC απηύθυνε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μήνυμα επαγρύπνησης και για τη γρίπη, εκτός από τον κορονοϊό.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο -όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία- προχώρησε ήδη σε συμφωνία  με πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση στο Ε.Σ.Υ. κλινών, τόσο για  Covid όσο και για non-Covid περιστατικά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και επεκτείνονται οι έλεγχοι στο πλαίσιο του εφαρμογής του ισχύοντος πλαισίου που έχουμε ανακοινώσει. Παράλληλά, εξετάζονται οι αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο αυτό έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε την αυξανόμενη ένταση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι από σήμερα Δευτέρα μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα http://edupass.gov.gr για τις δημόσιες σχολικές μονάδες, έτσι ώστε ο διευθυντής κάθε σχολείου να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σ’ αυτό μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, επισκέπτες) που πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Σημειώνεται σχετικά ότι το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις 62 καθηγητών και γονέων μαθητών, που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κρίνοντας ότι  το μέτρο ελήφθη για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Από σήμερα, έως και το Σάββατο, οι μαθητές όλων των βαθμίδων μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν μία συσκευασία πέντε αυτοδιαγνωστικών (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου έως τις 22 Νοεμβρίου.

Η Κυβέρνηση, υπεύθυνα και με σχέδιο, οργανώνει την άμυνα της χώρας ενάντια στην πανδημία και σε αυτή τη φάση. Κινητοποιώντας κάθε μέσο που μας προσφέρει η επιστήμη. Με πρωτοστάτες τους Έλληνες ειδικούς, δίνουμε τον αγώνα για τη ζωή στην πληρότητά της. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορονοϊόυ εδώ και περίπου  δύο χρόνια. Δεν παρακολουθούμε την πανδημία ως σχολιαστές εξ αποστάσεως. Την  αντιμετωπίζουμε με πράξεις, γιατί αυτές είναι που μετρούν  και όχι οι αφορισμοί και τα παχιά λόγια.»

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση, κατά την οποία αναφέρθηκε, επίσης, στο εισόδημα των νοικοκυριών και στις γυναικοκτονίες.