Breaking News

Όσα έγιναν στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ολοκληρώθηκε ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, με τον Έλληνα πρωταθλητή Κώστα Γκελαούζο να τερματίζει πρώτος.

Ο Γκελαούζος είχε επίδοση 2.16.49, που είναι η κορυφαία από Έλληνα αθλητή στην αυθεντική διαδρομή.

«Ρίσκαρα πολύ. Πέρασα αρκετά γρήγορα που με χρέωσε μετά. Το πίστεψα, το χρώσταγα στον κόσμο. Τους ευχαριστώ όλους, μου έδωσαν κίνητρο να καταφέρω αυτό που κατάφερα. Εύχομαι και του χρόνου να είμαστε εδώ με νέο ρεκόρ και περισσότερο κόσμο» δήλωσε ο Κώστας Γκελαούζος.

Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) με 2.41.30 σημείωσε την πρώτη της νίκη στην αυθεντική διαδρομή. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου), ενώ τρίτη ήταν η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ΣΑΠΚ Νεάπολης).


Όσα έγιναν νωρίτερα...

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ, από νωρίς το πρωί της Κυριακής άρχισε η μεγάλη γιορτή με τη διεξαγωγή των 5χλμ. στο πλαίσιο του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Χιλιάδες δρομείς ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας με στόχο τον τερματισμό τους στο ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν αρωγός στην επιστροφή του μεγάλου ραντεβού του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Από νωρίς το πρωί στη Λεωφόρο Αμαλίας, κοντά στον Εθνικό Κήπο χιλιάδες δρομείς πήραν θέση στην εκκίνηση και έδωσαν τον δικό τους παλμό, με τους ήχους της μουσικής δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Στα 5χλμ. Τράπεζα Πειραιώς, που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Αττικής και τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων, Μαραθώνα και της ΕΟΕ, την εκκίνηση έδωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ Γιώργο Γιατρουδάκη και τον ταμία του ΣΕΓΑΣ Γιάννη Λιούμπα.


Οι κορυφαίοι δρομείς ξεκίνησαν από το πρώτο μπλοκ και όσοι βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο είδαν και μια μάχη στα τελευταία μέτρα για τη νίκη. Πρώτος πέρασε τη γραμμή τερματισμού ο Χρήστος Παπούλιας με 14.45 επίδοση που αποτελεί ρεκόρ διαδρομής, αφού βελτιώνει το 14.47 του Ανδρέα Δημητράκη από το 2018. Δεύτερος πολύ κοντά στον Παπούλια, ο Δημήτρης Τσάκαλος με 14.46, ενώ τρίτος ήταν ο Γιώργος Τάσσης με 14.57, ο οποίος το Σάββατο είχε αναδειχθεί νικητής στα 10χλμ.

Στις γυναίκες η Αναστασία Μαρινάκου κατάφερε αυτό που είχε βάλει στόχο, να πετύχει το «νταμπλ». Μετά τη νίκη της το Σάββατο στα 10χλμ. επικράτησε και στα 5χλμ. τερματίζοντας σε 16.40. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε και κάτι μοναδικό, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει τόσο τα 5χλμ., όσο και τα 10χλμ. στις κούρσες που διεξάγονται στα πλαίσια του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας. Επίσης, με την εξαιρετική της επίδοση με 16.40 ισοφάρισε το ρεκόρ διαδρομής που είχε η σπουδαία Κενυάτισσα δρομέας Ρόουζ Τσελίμο από το 2017. Δεύτερη ήταν η Ανθή- Κοραΐνη Κυριακοπούλου με 17.11 και τρίτη η Μαρία Κάσσου με 17.18.

Μπορεί το υγειονομικό πρωτόκολλο να περιόρισε αισθητά τον αριθμό των δρομέων, που είχαν δικαίωμα συμμετοχής, παρόλα αυτά - όπως πάντα - δρομείς όλων των ηλικιών συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, που έτρεξε παρέα με τον κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στον αγώνισμα, Σπύρο Ανδριόπουλο, καθώς και άλλους συνεργάτες του στο Υπουργείο.

Συνεπής με τη διοργάνωση ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, που έτρεξε και φέτος στα 5χλμ. Τράπεζα Πειραιώς. Στον τερματισμό τον περίμενε η σύζυγός του Σία Κοσιώνη και ο γιος τους.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, μπορεί να μην έτρεξε, όμως, ήταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και χειροκρότησε τις προσπάθειες αθλητών και αθλητριών.

Τη γραμμή τερματισμού πέρασαν και δύο άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, ο Γιώργος Δούσης, ο οποίος στα 88 του χρόνια τρέχει αδιάλειπτα, αλλά και η κυρία Σταματία, προσωπική φίλη του ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, που δήλωσε μάλιστα πως τρέχει για να τιμήσει τη μνήμη και τις αξίες του.

Τη γραμμή τερματισμού στα 5χλμ. πέρασαν πολλοί παλιοί αθλητές όπως η Νίκη Μπακογιάννη και η Πηγή Δεβετζή, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, αλλά και ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Την ευκαιρία να χειροκροτηθούν από τους φίλους του αθλητισμού, που βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τον 38ο ΑΜΑ, είχαν σήμερα τα μέλη της ολυμπιακής ομάδας, που συμμετείχε στο Τόκιο.

Κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες παρέλασαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο στάδιο όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και συνεχίζει και αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης για αθλητές απ΄ όλο τον πλανήτη. Ο Εμμανουήλ Καραλής, ο Κώστας Δουβαλίδης, η Ελένη Πόλακ, η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου, η Ειρήνη Βασιλείου, ο Μιχάλης Αναστασάκης, η Ραφαέλα Σπανουδάκη, ο Χρήστος Φραντζεσκάκης, η Κυριακή Φιλτισάκου και η Παναγιώτα Τσινοπούλου και οι προπονητές Γιώργος Πομάσκι, Χρήστος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Κώστας Βογιατζάκης, Θανάσης Δεληγιάννης, Άρης Βισκαδουράκης και Παναγιώτης Μαρκιανίδης παρέλασαν με τη συνοδεία ομάδας παιδιών, που είχαν την ελληνική και ολυμπιακή σημαία, την ώρα που από τα ηχεία του σταδίου ακουγόταν το "Ας κρατήσουν οι χοροί" του Διονύση Σαββόπουλου, που είναι ταυτισμένο με το στάδιο. 


Τη βράβευση στους αθλητές, στις αθλήτριες και στους προπονητές τους έκαναν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Οι αθλητές πέρα από το αναμνηστικό βράβευσης έλαβαν και στεφάνι ελιάς, σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων.