Breaking News

Πέθανε ο Desmond Tutu (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, ο Ντέσμοντ Τούτου (Desmond Tutu), ο Νοτιοαφρικανός αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, που βοήθησε στον τερματισμό του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, o Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι ο θάνατός του «αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας σε μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών... Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου μας κληροδότησε μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική».

«Ήταν ένας εμβληματικός πνευματικός ηγέτης, ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ και παγκόσμιος αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Σίριλ Ραμαφόζα.

Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Ένας άνδρας με εξαιρετική ευφυΐα και ακεραιότητα και ακατάβλητος απέναντι στις δυνάμεις του απαρτχάιντ. Ήταν, επίσης, τρυφερός και ευάλωτος στη συμπόνοιά του για όσους είχαν υποστεί καταπίεση, αδικία και βία υπό το απαρτχάιντ, όπως και για τους καταπιεσμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Πέρα από το Νόμπελ Ειρήνης, είχε λάβει το βραβείο Άλμπερτ Σβάιτσερ για τον Ανθρωπισμό, το βραβείο Ειρήνης Γκάντι, το Βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση το 1981 και ήταν ο πρώτος επίτιμος ηγέτης του Ιδρύματος Ειρήνης Πυρηνικής Εποχής. Επίσης, ήταν πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Επιτροπής για την αλήθεια και τη συμφιλίωση, μέλος της επίτιμης επιτροπής της Διεθνούς συντονιστικής επιτροπής για την Δεκαετία για ένα πολιτισμό της Μη Βίας, Πρόεδρος των Πρεσβυτέρων και μέλος του συμβουλίου του Ιδρύματος Ειρήνης Πυρηνικής Εποχής.

Παντρεύτηκε τη σύζυγό του Νομαλίζο Λία Τούτου το 1955 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τρέβορ Ταμσάνκα, Τερέισα Ταντέκα, Ναόμι Νοντόμπι και Μφο Αντρέα.

Τα τελευταία χρόνια προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη και είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews.


Πληροφορίες από: BBC - wikipedia