Breaking News

Γ. Οικονόμου: «Δεν μελετούμε νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν την υποχρεωτικότητα είτε άλλου τύπου περιορισμούς» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές, στη φάση που βρισκόμαστε τώρα δεν μελετούμε καινούργια μέτρα, είτε αυτά αφορούν την υποχρεωτικότητα, είτε αφορούν άλλου τύπου περιορισμούς. Είναι πολύ σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων, για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου.

Αναλυτικά - σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας -, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε για τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς κατά τη σημερινή (Δευτέρα 13/12) εισαγωγική τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου:

«H επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εμφανίζει σαφή προϊούσα ύφεση, η οποία συνδέεται με τη σταδιακή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει, ωστόσο, υψηλό και η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. συνεχίζεται, με τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό να δίνουν σκληρή  μάχη για τη σωτηρία ζώων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενόψει των εορτών, στις οποίες αυξάνεται η κινητικότητα του πληθυσμού στο δημόσιο χώρο και συνηθίζονται οι οικογενειακές συνάξεις, επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και συχνός έλεγχος με αυτοδιαγνωστικά ή όποια άλλα τεστ. Να επισημάνω ότι δόθηκε παράταση στη δυνατότητα διάθεσης δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Πάνω απ’ όλα και σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός, καθώς και η τρίτη δόση για όσους έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μας εδώ και τρεις μήνες. Όπως έχω επισημάνει, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι σημαντικότατη για λόγους θρησκευτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Με μια υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας, αποδίδουμε έμπρακτη ευγνωμοσύνη στους υγειονομικούς που δίνουν σκληρή μάχη για μήνες και διασφαλίζουμε το εισόδημα των επαγγελματιών που στηρίζουν μέγα μέρος του τζίρου τους στην δουλειά που θα κάνουν αυτές τις ημέρες.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι πρόσφατα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι δεν έχουμε κανέναν θάνατο σε άτομο που νόσησε με κορονοϊό τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Παράλληλα, επιστημονικές μελέτες που έγιναν στο Ισραήλ  έδειξαν ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%, ενώ σε όλες τις ηλικίες μειώνει 12 έως 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. Η επιστήμη μας δείχνει τον δρόμο να προστατευτούμε και η ανθρωπότητα οφείλει να περιβάλλει τους επιστήμονες με σεβασμό και με ευγνωμοσύνη. Κάθε άλλη συμπεριφορά απάδει απ’ αυτή τη λογική, απάδει απ’ αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Σημειώνεται ότι από σήμερα, Δευτέρα, οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη, στην αναμνηστική δόση, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Χάνουν δηλαδή τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς  που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται ακόμη ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες. Επιπλέον, το πιστοποιητικό θα  αποδίδεται μόνο κατόπιν ελέγχου με τη μέθοδο PCR, εντός 30 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Είναι πάντως θετικό το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και τη μείωση του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη δόση από τους έξι στους τρεις μήνες, παρατηρείται διαρκώς αυξημένη προσέλευση τόσο για την τρίτη όσο και για την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα στους συμπολίτες μας 60 ετών και πάνω, από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας μέχρι σήμερα, υπάρχουν 100 χιλιάδες εμβολιασμοί ή ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης.

Στο μεταξύ, άνοιξε από την Παρασκευή η πλατφόρμα στην οποία οι γονείς μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών που θα ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί πάνω από 28 χιλιάδες ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει, αύριο, Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες αυτές. Θα μιλήσουν και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των γονέων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Δεδομένου ότι πλησιάζουμε στις γιορτές και η διασπορά του ιού παραμένει, υπάρχει στη σκέψη της Κυβέρνησης να αποφασιστούν σημειακές παρεμβάσεις και σε ποιο επίπεδο; Και αν μελετάται το να κατέβει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τους άνω των 50 ετών.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές, στη φάση που βρισκόμαστε τώρα δεν μελετούμε καινούργια μέτρα, είτε αυτά αφορούν την υποχρεωτικότητα, είτε αφορούν άλλου τύπου περιορισμούς. Είναι πολύ σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων, για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς. Η σωστή εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων από όλους μας, η συνέχιση της προσπάθειας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουμε για το συχνό testing, είτε είμαστε εμβολιασμένοι, είτε είμαστε ανεμβολίαστοι, είναι οι βασικοί παράμετροι. Είναι τα εφόδια που έχουμε στα χέρια μας για να κυλήσει ομαλά η επόμενη περίοδος και να περάσουμε τα Χριστούγεννα όπως πρέπει και προς όφελος των πολιτών και για τη σωστή λειτουργία της οικονομίας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Επομένως, ο Πρωθυπουργός, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, δεν θα ανακοινώσει τη λήψη κάποιων νέων μέτρων σε ό,τι αφορά την Εκκλησία; Θα περιοριστεί σε παρακλήσεις, πάλι, προς την Ιεραρχία; Δεδομένου ότι υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί ιεράρχες που, είτε δεν θέλουν την τήρηση των μέτρων, είτε ακόμη έχουμε και περιπτώσεις αντεμβολιαστών. Τι θα τους ζητήσει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην ατζέντα της συζήτησης του Πρωθυπουργού υπάρχει το ζήτημα της πανδημίας, όπως και άλλα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Θυμίζω ότι και για την Εκκλησία υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που αφορά το καθεστώς προσέλευσης των πιστών στις θρησκευτικές Λειτουργίες.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε, επίσης, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, στον Προϋπολογισμό 2022 και στο «Εξοικονομώ 2021».

Δείτε το βίντεο.