Breaking News

Θάνος Πλεύρης: «Θα δώσουμε έμφαση στην ενισχυτική δόση»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δείτε βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84 και στον δημοσιογράφο Νίκο Καρούτζο, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα

Οι ελλείψεις, που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες σε συγκεκριμένα φάρμακα, οφείλονται στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επειδή ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες, λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπήρξε πρόβλημα, αλλά έχουμε συνεννοηθεί και θα επιλυθεί άμεσα. Το πρόγραμμα θα ομαλοποιηθεί και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Περίπου 800 επιπλέον κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο. Μόνο για Covid περιστατικά το Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, οι νοσηλείες «Όμικρον» μας πιέζουν σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο.

Άρα, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη στην Αθήνα και πέρα από τις δομές που έχουμε- γιατί έχουμε μεγάλες δημόσιες δομές στην Αθήνα- δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο. Από όλες τις μεγάλες Κλινικές, οριζόντια, παίρνουμε κλίνες και με τις μικρότερες Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό τους, ώστε να καλύπτονται κενά εκεί που παρουσιάζονται. Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα, διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, με νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί.

Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Οπότε με όλη αυτή τη διαχείριση, ουσιαστικά καταφέρνουμε να προσθέσουμε στο λεκανοπέδιο άλλες 700 με 800 κλίνες Covid, προκειμένου να καλύψουμε την αύξηση στις απλές κλίνες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο βαθμό που η πίεση μείνει στις απλές κλίνες, είναι μία εξίσωση που μπορεί να διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πίεση μεν, αλλά χωρίς αυτή η πίεση να συνεπάγεται δυσλειτουργίες.

Αλλά είμαστε και σε επιφυλακή για να δούμε από αυτές τις νοσηλείες τι πίεση θα έχουμε στις κλίνες ΜΕΘ, που εκεί τα πράγματα, όπως έχουμε πει, είναι πιο δύσκολα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχουμε ασθενή που να έχει διασωληνωθεί με «Όμικρον». Αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορονοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ.

• Όσο σημαντικό είναι οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο, τόσο σημαντικό είναι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την ενισχυτική δόση

Η πραγματικότητα είναι ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε μια πολύ μεγάλη άνοδο στους εμβολιασμούς και σε αυτό συνέβαλαν και τα μέτρα που υπήρξαν, είτε στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων, είτε στις ηλικίες άνω των 60 που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ή αν δεν έχουν κάνει την πρώτη, να υπάρχει διοικητικό πρόστιμο.

Όταν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, που έχει γίνει η πρώτη δόση, θα βρεθούμε πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και θα είμαστε από τις χώρες που έχουν πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ποιο είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα της «Όμικρον» και εδώ προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες: Τα στοιχεία, που μας έρχονται, δείχνουν ότι και η διπλή δόση, αλλά κυρίως η ενισχυτική δόση σε όσους έχουν κάνει τις δυο δόσεις, προστατεύουν πάρα πολύ από την «Όμικρον».

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Και αυτό θέλω να το καταλάβουν απόλυτα οι ακροατές. Όταν λέμε ότι η «Όμικρον» είναι πιο ήπια από την «Δέλτα», δεν σημαίνει ότι είναι ήπια.

Κάποιοι μπορεί να την περάσουν πολύ ελαφρά, αλλά κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας, ακόμα και αν δεν χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, και μόνο το γεγονός ότι πηγαίνουν σε νοσοκομεία και νοσηλεύονται, δείχνει ότι δεν είναι κάτι απλό.

Άρα θα δώσουμε έμφαση στην ενισχυτική δόση. Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ότι στο 6μηνο, ό,τι ισχύει για την ενισχυτική δόση στους 60+ , θα ισχύει και για το σύνολο των ηλικιών.

Μπορώ να σας πω ότι όσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να πάνε συμπολίτες μας, που δεν έχουν πειστεί ακόμα, να κάνουν την πρώτη δόση για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, το ίδιο σημαντικό είναι όσοι συμπολίτες μας έχουν περάσει το τρίμηνο, να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική και σίγουρα και όσοι έχουν περάσει το επτάμηνο να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα έχουν πολύ λιγότερη κάλυψη.

Είμαστε ευχαριστημένοι αυτή τη στιγμή από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, που ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο και πλέον έχει φτάσει στα πλαίσια που επιθυμούμε, αλλά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα βελτίωσης.»