Breaking News

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Elza Soares (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Elza Soares, μια από τις σπουδαιότερες Βραζιλιάνες τραγουδίστριες της σάμπα όλων των εποχών, πέθανε χθες (20 Ιανουαρίου), σε ηλικία 91 ετών, στο σπίτι της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, που επικαλείται δήλωση του μάνατζέρ της.

Η οικογένειά της ανέφερε ότι πέθανε από φυσικά αίτια, τονίζοντας ότι συγκινούσε τους ανθρώπους με τη φωνή της.

«Η αγαπημένη και αιώνια Elza πήγε να ξεκουραστεί, αλλά θα παραμείνει στη μουσική ιστορία και στις καρδιές μας, όπως και στις καρδιές χιλιάδων θαυμαστών σε όλο τον κόσμο. Όπως ήθελε η ίδια, τραγούδησε μέχρι το τέλος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Elza da Conceição Soares - όπως ήταν το πλήρες όνομά της - γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια στις φαβέλες του Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 23 Ιουνίου 1930.

Συχνά αποκαλούμενη ως «η βασίλισσα της βραζιλιάνικης σάμπα», κυκλοφόρησε περισσότερα από 30 άλμπουμ σε μια καριέρα που διήρκεσε έξι δεκαετίες, ενώ τραγούδησε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βραζιλίας το 2016.

Μέσα από τη μουσική της, η Soares έστειλε μηνύματα κατά του ρατσισμού και άλλων μορφών διακρίσεων.

«Ο ρατσισμός συνεχίζεται ακόμα, αλλά θα τον πολεμήσουμε και θα σημειώσουμε πρόοδο. Ο ρατσισμός είναι μια ασθένεια», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της πέρυσι, στον εορτασμό των 90ών γενεθλίων της.

Όπως αναφέρει το BBC, μεγάλο μέρος της ζωής της είχε πληγεί από τραγωδία. Ο πατέρας της την ανάγκασε να παντρευτεί στα 12 της και μέσα σε ένα χρόνο είχε γεννήσει το πρώτο της παιδί. Απέκτησε επτά παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο - στα χέρια του οποίου υπέστη συχνά κακoποίηση - ωστόσο τα δύο πρώτα γεννήθηκαν πρόωρα και πέθαναν νέα. Ο σύζυγός της πέθανε όταν εκείνη ήταν 21 ετών και αργότερα ομολόγησε ότι έκλεβε φαγητό για να ταΐσει την οικογένειά της.

Αργότερα παντρεύτηκε τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Garrincha, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο που πέθανε σε ηλικία εννέα ετών. Ο γάμος κράτησε 17 χρόνια και τον στήριξε στη μάχη του με τους τραυματισμούς και τον αλκοολισμό στο τέλος της καριέρας του. Ο Garrincha πέθανε την ίδια ημερομηνία (20 Ιανουαρίου 1983).

Όμως, παρά τις προσωπικές της δυσκολίες, η επιτυχία της ως μουσικός διήρκεσε δεκαετίες και το ταλέντο της εκτιμήθηκε από προσωπικότητες όπως η Βασίλισσα, την οποία γνώρισε η Soares κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης το 1968 στη Βραζιλία. Η βρετανική πρεσβεία στη Βραζιλία έκανε λόγο για «συνάντηση των Queens», σημειώνοντας ότι η Soares είχε εντυπωσιάσει τη Βρετανίδα μονάρχη με τη φωνή και την παρουσία της.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inácio Lula da Silva, είπε ότι η χώρα έχασε όχι μόνο μια από τις πιο δυνατές φωνές της, αλλά και μια σπουδαία γυναίκα, που πάντα υπερασπιζόταν τη δημοκρατία και τους καλούς σκοπούς.

Ο Πελέ, συμπαίκτης του εκλιπόντος συζύγου της, αποκάλεσε τη Σοάρες «θρύλο της μουσικής της Βραζιλίας», προσθέτοντας: «Mας άφησε, αλλά στην καρδιά μας θα ζει πάντα αιώνια».

Ο Δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο, Eduardo Paes, δήλωσε ότι θα κηρύξει τριήμερο πένθος στην πόλη.




Πληροφορίες από: BBC