Breaking News

Απελάθηκε από την Αυστραλία ο Novak Djokovic: «Εξαιρετικά απογοητευμένος, σέβομαι την απόφαση» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Novak Djokovic απελάθηκε από την Αυστραλία, καθώς δεν κέρδισε στην τελευταία δικαστική του προσπάθεια να παραμείνει στη χώρα. Ο σούπερ σταρ του τένις έφυγε αεροπορικώς από την Αυστραλία την Κυριακή.

Πριν λίγες ημέρες είχε σημειωθεί ανατροπή, καθώς το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Μελβούρνης διέταξε την απελευθέρωσή του και την επαναφορά της βίζας. Ο 34χρονος Σέρβος παρέμεινε στην Αυστραλία προκειμένου να αγωνιστεί στο Australian Open, που ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου, ωστόσο, ο Υπουργός Μετανάστευσης, Alex Hawke, παρενέβη την Παρασκευή και ακύρωσε για δεύτερη φορά τη βίζα του «για λόγους υγείας και καλής τάξης».

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος του BBC, οι δικαστές απέρριψαν σήμερα (Κυριακή) την έφεση του ανεμβολίαστου σούπερ σταρ του τένις. Η απόφαση του δικαστηρίου της Μελβούρνης έβαλε τέλος στις ελπίδες του να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open και να κερδίσει το 21ο Grand Slam.

Σύμφωνα με το BBC, o Djokovic είπε ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος», ωστόσο σέβεται την απόφαση, που ελήφθη την παραμονή του πρώτου του αγώνα.

«Θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα», τόνισε σε δήλωσή του, ενώ ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο στους παίκτες, τους υπεύθυνους του Australian Open, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους».

Ο Djokovic θα αντικατασταθεί τη Δευτέρα από τον Ιταλό Salvatore Caruso, ο οποίος βρίσκεται στην 150η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι υποστηρικτές του σιώπησαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση.

Όπως επισημαίνει το BBC, o Djokovic κινήθηκε δικαστικά όταν ο υπουργός Μετανάστευσης Alex Hawke χρησιμοποίησε τις υπουργικές του εξουσίες για να ακυρώσει τη βίζα του Σέρβου παίκτη, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του στη χώρα κινδύνευε να αναζωπυρώσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα.

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής ακρόασης της Κυριακής, ενώπιον μιας ομάδας τριών δικαστών, η υπεράσπιση του Djokovic υποστήριξε ανεπιτυχώς ότι οι λόγοι που προέβαλε η κυβέρνηση ήταν «άκυροι και παράλογοι».

Ο ανώτατος δικαστής James Allsop είπε ότι η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου βασίστηκε στη νομιμότητα της απόφασης του υπουργού και όχι στην «αξία ή τη σοφία αυτής της απόφασης», προσθέτοντας ότι το πλήρες σκεπτικό της απόφασης θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση της Κυριακής σηματοδοτεί το τέλος μιας υπόθεσης 10 ημερών σχετικά με τη βίζα του.

Στην Αυστραλία υπήρξαν αντιδράσεις στην προσπάθεια του παίκτη να εισέλθει στη χώρα χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο. Η κυβέρνηση είχε τονίσει επανειλημμένα ότι κανείς δεν υπερβαίνει τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για την  αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενώ ο Djokovic δεν εμβολιάστηκε, είχε κολλήσει δύο φορές τον Covid-19, με το τελευταίο θετικό τεστ να είναι στις 16 Δεκεμβρίου.

Αρχικά του χορηγήθηκε εξαίρεση για να εισέλθει στην Αυστραλία από δύο διαφορετικές ανεξάρτητες ομάδες υγείας: από την Tennis Australia και την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας. Ωστόσο, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη τον συνέλαβε στις 5 Ιανουαρίου επειδή δεν πληρούσε τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, ένας δικαστής ανέτρεψε αυτή την απόφαση, αλλά η κυβέρνηση παρενέβη την περασμένη Παρασκευή για να ανακαλέσει ξανά τη βίζα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Μελβούρνης το μεσημέρι της Κυριακής (η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από το Reuters).


Πληροφορίες από: BBC