Breaking News

Οικονόμου: «Η κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κατά τη σημερινή (Πέμπτη, 13/1) εισαγωγική τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε για την πανδημία, τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών και την επαναλειτουργία των σχολείων:

«Για την πανδημία

Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και για αυτό καμιά χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας. Για αυτό, και ύστερα από εισήγηση της  Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε χθες να παραταθούν για μια εβδομάδα - μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου - τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του 2021 και έληγαν την 16η Ιανουαρίου.

Η Κυβέρνηση μας παρακολουθεί πολύ στενά τα διεθνή και τα εγχώρια δεδομένα και πράττει όσα απαιτούνται με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και την διασφάλιση του κοινωνικοοικονομικού βίου.

Για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

Υπενθυμίζεται ότι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022, αλλά και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο. Η απόφαση αυτή -όπως είναι γνωστό- λήφθηκε για πολλούς συγκεκριμένους λόγους. Διότι  9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Είναι επομένως μια απόφαση που αφορά πρωτίστως την προστασία της δικής τους ζωής. Την προστασία της δικής τους υγείας. Δεν υπάρχει, όμως υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν.  Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Γι’ αυτό από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Η Κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, διευκόλυνσης, πειθούς. Ακόμα και τώρα ελπίζουμε ότι όσοι δεν το έπραξαν θα το αποφασίσουν και για την προστασία της δική στους υγείας, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή ζωής και κοινωνικής ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων 

Η Κυβέρνηση έχει θέσει -από τη πρώτη στιγμή- ως βασική της προτεραιότητα την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί θεμέλιο για την  προκοπή της νέας γενιάς.

Παρά τις αντιδράσεις και την ακατάσχετη κινδυνολογία της Αντιπολίτευσης,  η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε νοσήσει πάνω από το 50+1 των μαθητών. Με όπλο μας την εμπειρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και, όπως αποδείχθηκε, ικανοί να τα καταφέρουμε.

Εφαρμόζεται για το σκοπό αυτό ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου υπήρξε εκτεταμένη προετοιμασία, αλλά και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στις δύο πρώτες μέρες διενεργήθηκαν  αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα από τους οποίους, εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που οδήγησε  στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενδεχόμενων αρρυθμιών εξαιτίας της  νόσησης κάποιων εκπαιδευτικών από κορονοϊό και της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα. Το σχέδιο  αυτό ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες:

Πρώτ’ απ’ όλα στην αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες, με βάση το σχέδιο  που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι Διευθύνσεις.

Δεύτερον με προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576  με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου. Να σας πω ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για την πρόσληψη 1.208 αναπληρωτών και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, υπέγραψε  χθες απόφαση για την πρόσληψη επιπλέον 566 προσωρινών αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας και ακολουθούν  οι υπόλοιπες προσλήψεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί θα έχουν αξιοποιηθεί προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται.

Τρίτη δράση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απουσιών καθηγητών είναι η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Είναι χρέος της ευρύτερης κοινωνίας να στηρίξει την δια ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίζουμε καθημερινά να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία στα σχολεία.»