Breaking News

Γ. Αμυράς για τη νεαρή φάλαινα: «Δεν είναι ενθαρρυντικό ότι επιστρέφει στα ρηχά» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Οδηγήθηκε στην ανοικτή θάλασσα η μικρή φάλαινα, ο νεαρός Ζιφιός, ο οποίος εμφανίστηκε στην παραλία του Αλίμου ώστε να ζητήσει βοήθεια... Ωστόσο, ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε το πρωί του Σαββάτου ότι εμφανίστηκε ξανά, αυτή τη φορά στα ανατολικά της Σαλαμίνας, γεγονός που δεν είναι ενθαρρυντικό, καθώς σημαίνει ότι υποφέρει, ενώ όσο μένει στα ρηχά, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η υγεία του.

Η σχετική ανάρτηση στο Facebook (δείτε στο τέλος) της ομάδας διάσωσης «Αρίων» αναφέρει:

«Ειδοποιήθηκε άμεσα από το τοπικό Λιμεναρχείο η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ μαζί με τον ΑΡΙΩΝ για την επαναπροσάραξη του ίδιου Ζιφιού στη Σαλαμίνα στο Σαρωνικό Κόλπο. Η Ομάδα διάσωσης Κτηνιάτρων και εθελοντών ανταποκρίνεται και παρέχει ιατροφαρμακευτική αγωγή στο ζιφιό επιτόπου. Στην επιχείρηση συνδράμει ενεργά η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας-Πολεμικού Ναυτικού με ομάδα δυτών των Ο.Υ.Κ. Παρακαλούμε μην παρενοχλείτε το θηλαστικό».

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε στην κάμερα της εκπομπής «Με νέα ματιά» της ΕΡΤ:

«Ο "Σωτήρης", όπως τον ονόμασαν οι διασώστες και οι εθελοντές των ΜΚΟ, έδειξε να ανταποκρίνεται στην αντιβίωση. Του έγιναν όλες οι αιματολογικές εξετάσεις και περιμένουμε τα αποτελέσματα ώστε να του εφαρμοστεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Έδειξε να αποκτά ξανά την πλευστότητά του ο Ζιφιός αυτός, που είναι ένα είδος φάλαινας, το οποίο είναι κόσμημα, ένας θησαυρός για τις ελληνικές θάλασσες. Είναι ένας σημαντικός κρίκος στη βιοποικιλότητα της θαλάσσιας αλυσίδας. Είναι προστατευόμενο είδος και καθόλου επικίνδυνο. Δεν έρχεται σε συχνή επαφή με τον άνθρωπο καθώς ζει σε μεγάλα βάθη, πάνω από 1 χλμ. στο βυθό.

Με τη συνδρομή όλων των επιστημόνων και των ΜΚΟ, σε συνεργασία με καθηγήτρια του Α.Π.Θ., ο Ζιφιός έδειξε να ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή. Αργά το βράδυ της Παρασκευής αποφασίσαμε - σε συνεργασία με το Λιμενικό - να οδηγηθεί στα βαθιά γιατί είχε αρχίσει να αποκτά καλή πλευστότητα.

Όλο το βράδυ έκανε καταδύσεις και τον παρακολουθούσαμε. Σήμερα το πρωί δεν είναι και τόσο ευχάριστα τα νέα, καθώς εμφανίστηκε στα ανατολικά της Σαλαμίνας. Δεν είναι ενθαρρυντικό ότι επιστρέφει στα ρηχά. Θα στείλουμε δύτες για να του χορηγήσουν φαρμακευτική αγωγή για να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Τώρα είναι πιο βαθιά και θέλει ειδική διαχείριση η κατάσταση.

Η πρόγνωση δεν είναι και πάρα πολύ καλή. Το γεγονός ότι μένει τόσες πολλές ώρες στα ρηχά σημαίνει ότι υποφέρει, δεν είναι καλά. Επίσης, όσο μένει στα ρηχά, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η υγεία του».