Breaking News

Μαρία Θεοδωρίδου: «Η τέταρτη δόση του εμβολίου διπλασιάζει την αντίσταση στην Όμικρον» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (14/2) από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους:

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

«Τα θέματα που επικρατούν στην επιστημονική ιατρική αρθρογραφία, αλλά συγκεντρώνουν και το ενδιαφέρον του κοινού, επικεντρώνονται κυρίως σε δύο θέματα. Στην παραλλαγή «Όμικρον», όπως και στην ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης κατά του κορονοϊού.

Σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον», ζούμε ουσιαστικά σε μία περίοδο που οι γνώσεις, όπως και σε όλα, συνεχώς μεταβάλλονται. Τα βασικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής «Όμικρον», όπως γνωρίζουμε είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή το ότι ξεφεύγει ο ιός από τα προστατευτικά αντισώματα, όπως και η αυξημένη δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις.

Σε πρόσφατη επιστολή που δημοσιεύεται στο New England General of Medicine, παρουσιάζονται δεδομένα προστασίας έναντι της «Όμικρον» μετά από προηγηθείσα λοίμωξη, μετά δηλαδή από νόσηση.

Ως επαναλοίμωξη να πούμε ότι ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid.

Η μελέτη έγινε με δεδομένα από την Εθνική Βάση Δεδομένων του Κατάρ και συνοπτικά βρέθηκε ότι η φυσική νόσηση από τα στελέχη «Άλφα», «Βήτα» και «Δέλτα» προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι του στελέχους «Όμικρον» σε ποσοστό 90%.

Αντίθετα, η προστασία από τη φυσική νόσηση με «Όμικρον», ήταν 60%. Επομένως, η φυσική νόσηση - και για τις περιπτώσεις των επαναλοιμώξεων - προστατεύει από το να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις.

Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα. Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να την τροποποιούν, όπως η ηλικία, η βαρύτητα της κλινικής νόσου ή και υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό σας δίνει και μία ερμηνεία γιατί η Εθνική Επιτροπή κατά καιρούς έχει τροποποιήσει τις συστάσεις εμβολιασμού σε σχέση με την φυσική λοίμωξη.

Προ ημερών, δημοσιεύτηκε η μελέτη από το Ισραήλ, που αφορά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου SARS-CοV-2 με mRNA εμβόλιο 4 μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της μελέτης, η τέταρτη δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή «Όμικρον» και τριπλασιάζει την προστασία έναντι των εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Ας θυμηθούμε όμως ότι από πολλές άλλες μελέτες υποστηρίζεται ότι η τρίτη δόση προσφέρει μακρά προστασία κυρίως μέσω των Β και Τ-λεμφοκυττάρων, της λεγόμενης κυτταρικής ανοσίας, που μπορεί να αντιμετωπίσει την «Όμικρον», παρά τη μείωση των αντισωμάτων.

Επίσης, η τρίτη δόση φαίνεται ότι αποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών. Από όλους τονίζεται ότι ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο, όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο μέχρι σήμερα με τα εμβόλια και την εξέλιξη των ιών.

Υπενθυμίζω τη δήλωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιανουαρίου, με ανάλογο μήνυμα και από άλλους διεθνείς φορείς, όπως το ECDC, που λέει ότι η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού, δεν είναι και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπάρχει ομοφωνία ότι απαιτείται παρασκευή νέων εμβολίων με ιδιότητες ευρύτερης προστασίας έναντι και νέων μεταλλάξεων. Είναι ένας στόχος εξαιρετικά δυσχερής με την δυναμική της εξέλιξης των ιών.

Επομένως, παραμένει η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση. Η τέταρτη δόση επιφυλάσσεται για τις ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Δυο ημέρες μέσα στο μήνα που διανύουμε, το Φεβρουάριο, η 4η Φεβρουαρίου και η 15η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένες, όπως γνωρίζετε, στην καταπολέμηση το καρκίνου. Η 15η για τον παιδικό καρκίνο μάλιστα.

Τα άτομα με καρκίνο, σύμφωνα με τις συστάσεις της εκστρατείας των εμβολιασμών κατά της Covid της χώρας μας, με προτεραιοποίηση εντάχθηκαν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό λόγω και της γνωστής επικινδυνότητας της λοίμωξης από Covid των ατόμων με καρκίνο.

Ο κίνδυνος στα άτομα με καρκίνο είναι τριπλάσιος από ότι στα υγιή άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα με καρκίνο δεν είχαν περιληφθεί στις κλινικές μελέτες που είχαν γίνει για τα εμβόλια και επομένως τα δεδομένα ασφάλειας για τους εμβολιασμούς είναι δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο.

Το Εθνικό Δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών που εδράζει στην Πενσυλβανία και συνεργάζονται 31 Κέντρα, που αντιμετωπίζουν άτομα με καρκίνο, παρουσίασε δεδομένα σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλια κατά την περίοδο που έχει περάσει.

Οι ασθενείς ήταν περίπου 1753. Το 92% ήταν άτομα με συμπαγή καρκίνο και ένα 7,5% ήταν άτομα με καρκίνο του αιμοποιητικού συστήματος.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, που παρουσίασαν τα άτομα με καρκίνο, ήταν ανάλογες με όλων των άλλων ατόμων. Δηλαδή ήπιες τοπικές αντιδράσεις στο σημείο του εμβολιασμού και από πλευράς συστηματικών εκδηλώσεων οι πιο συνήθεις ήταν οι μυαλγίες, η κόπωση και η κεφαλαλγία.

Δεν παρουσιάστηκε, δηλαδή, κάποια ιδιαίτερη ανεπιθύμητη ενέργεια σε άτομα τα οποία, όπως γνωρίζουμε, παίρνουνε και ειδικές θεραπευτικές αγωγές.

Το μήνυμα αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο και τονίζουν οι συγγραφείς ότι αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί, να ενημερωθεί ο κόσμος, διότι και από τους ασθενείς που παρακολουθούν, ένα 10% δεν προσήλθε να εμβολιαστεί από φόβο. Επομένως, η κατάλληλη ενημέρωση μπορεί σημαντικά να βοηθήσει να υπερβούν τα άτομα αυτά τον φόβο και να εμβολιαστούν για κάτι που πραγματικά θα τα προστατεύσει από ένα ορατό κίνδυνο.

Θα ήθελα να τελειώσω με μια δημοσίευση που έγινε στο Jama από δυο ακαδημαϊκά κέντρα της Βοστώνης και αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων.

Στην μελέτη αυτή, εμβολιάστηκαν έγκυοι μεταξύ της 20ης και 32ης εβδομάδας κύησης και συγκρίθηκαν με εγκύους, οι οποίες δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά είχαν νοσήσει από κορονοϊό.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης; Ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών και στην ηλικία των 2 μηνών αλλά και στην ηλικία των 6 μηνών σε ποσοστό 58% στην ομάδα των εγκύων που είχαν εμβολιαστεί.

Αντίθετα, στην ομάδα των εγκύων που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά είχαν έρθει σε επαφή με τον ιό, είχαν την λοίμωξη, το ποσοστό των αντισωμάτων στην ηλικία των 6 μηνών ήταν της τάξεως του 8%.

Δηλαδή, εδώ, η φυσική νόσηση ήταν υποδεέστερη ως προς την προστασία σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Είναι και αυτό ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι ο εμβολιασμός των εγκύων μπορεί να προστατεύσει με την μεταφορά των αντισωμάτων που γίνονται από την έγκυο προς το παιδί, θα προσέθετα και με τον θηλασμό, να προστατεύσει όχι μόνο την έγκυο, αλλά και το παιδί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ξέρουμε ότι είναι πολύ κρίσιμη σχετικά με το θέμα των λοιμώξεων.»

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

«Ξεπεράσαμε τα 19.840.000 εμβολιασμούς, περισσότεροι από 7.815.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση, είναι 74,2% του γενικού πληθυσμού και 85,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.440.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,8% επί του γενικούς πληθυσμού και 80% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.825.000, ποσοστό 77,8% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.160.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 88,5% των δικαιούχων και ακόμη 120.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 2,1% συνολικά δηλαδή το 90,6%.

Από τα 4.800.000 συμπολιτών μας, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 7 μήνες με τα διδοσικά και 3 μήνες με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση ποσοστό που είναι 93,2%, δηλαδή 4.473.000 συμπολίτες μας και μόνο ένα 6,8% δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα την αναμνηστική δόση.

Σε σχέση με το εμβόλιο Novavax, όπως έχω ήδη ανακοινώσει στις προηγούμενες ενημερώσεις, η χώρα μας θα παραλάβει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 474.000 δόσεις.

Η πρώτη παράδοση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, 168.000 δόσεις. Δεν είχαμε όμως και σήμερα που μιλήσαμε, επιβεβαιωμένη ημερομηνία της επόμενης εβδομάδας, θα είναι την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν μας επιβεβαίωσαν τη μέρα, και έτσι δεν θα ανεβάσουμε ακόμα τα ραντεβού μέχρι να έχουμε την επιβεβαίωση της παράδοσης από την εταιρεία.»