Breaking News

Μίνα Γκάγκα: «Το εμβόλιο της Novavax έρχεται μέσα στο Φεβρουάριο - Τον Απρίλιο το εμβόλιο της Sanofi» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Οι δηλώσεις από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (3/2):

«Η πανδημία ακόμη δεν είναι ελεγχόμενη, οι δείκτες να είναι ψηλά. Όσον αφορά την κάλυψη, προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέσο, κάθε καινούριο θεραπευτικό σκεύασμα στην Ελλάδα.

Το εμβόλιο της Novavax, επειδή έχω πάρα πολλές ερωτήσεις, έρχεται μέσα στο Φεβρουάριο. Έχουμε 168.000 εμβόλια που θα έρθουν 21 Φεβρουαρίου στη χώρα μας και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν έρθει συνολικά 474.000.

Αυτό είναι σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να φοβούνται το mRNA εμβόλιο και θέλουν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο. Επίσης, μέσα στον Απρίλιο έρχεται το εμβόλιο της Sanofi.

Όσον αφορά τα φάρμακα, που είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορούν να ανατρέψουν την πορεία της νόσου στους ανθρώπους που έχουν ανοσοκατασταλεί, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι ή που έχουν πολύ μεγάλη ηλικία και πολλά συνυπάρχονται νοσήματα, έχουμε τα χάπια που ξεκίνησαν ήδη από εχθές να μοιράζονται στα σπίτια των ασθενών. Έχουν ήδη εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για φάρμακα και έχουν ήδη φύγει και είτε έχουν παραδοθεί είτε είναι σε κούριερ. Άρα αυτό πάει καλά και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό βήμα για την προφύλαξη όλων των ασθενών.

Θα παραλάβουμε. πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου, χάπια άλλης εταιρείας. Και επίσης μία μερίδα από άλλα φάρμακα που κάνουν προφύλαξη.

Άρα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ό,τι μπορούμε, και είμαστε σε όλες τις διακρατικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία των ασθενών. Θεωρούμε ότι αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Είχαμε ήδη στα νοσοκομεία τη ρεμντεσιβίρη, αλλά δεν είχαμε κάτι που μπορούσαμε να δώσουμε εύκολα σε ασθενείς που έχουν ήπια συμπτώματα και που είναι εκτός νοσοκομείων. Τώρα το έχουμε, μπορούμε να το χορηγήσουμε και φαίνεται ότι πηγαίνει καλά και γρήγορα. Εξελίσσονται τα πράγματα πολύ καλά. Δηλαδή η Επιτροπή τα εγκρίνει μέσα σε 24 ώρες και τα φάρμακα βρίσκονται στο κούριερ, δηλαδή καθοδόν προς τα σπίτια, σε λιγότερο από 48 ώρες. Άρα αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα.

Και είναι και η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τόσο μαζικά για την εξυπηρέτηση των πολιτών: Η παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι χωρίς καμία κίνηση από τον πολίτη πέρα από το να μπει στο ίντερνετ και να δηλώσει ότι θέλει να τα πάρει».


Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση, στην οποία συμμετείχαν, επίσης,  η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.