Breaking News

Γ. Οικονόμου: «Ο κόσμος μας άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή (Δευτέρα, 28/2) εισαγωγική τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου. Οι δηλώσεις του, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

«Θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας την θλίψη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου. Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Παράταξής μας. Με την παρουσία και  τις δράσεις  της, στα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, στις κομματικές μας οργανώσεις, στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, στη θητεία της στο ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεχώρισε για το ήθος, το καθαρό πολιτικό της λόγο, την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Θα την θυμόμαστε με αγάπη και θαυμασμό για τα όσα πρόσφερε και πέτυχε, αλλά και με θαυμασμό και σεβασμό για την γενναιότητά της απέναντι στις περιπέτειες της υγείας της. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους οικείους της.

Εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανατοποθετεί την πραγματικότητα -τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη- σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε, άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών. Και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να  ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον. Γιατί η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού έχει δείξει ότι πάντοτε επιβιώνει ο προσαρμοστικότερος και ο πιο προνοητικός.

Η Ευρώπη, έχοντας πλούσια ιστορική εμπειρία, δεν επαναπαύεται και δείχνει το απαιτούμενο ηθικό και πολιτικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτισμικό κεκτημένο της. Η Ελλάδα  παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και την στήριξη του ουκρανικού λαού. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής όσο και την Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία και ζήτησε την προετοιμασία δράσεων για να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ενεργειακή κρίση, ώστε να προστατευθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεν υπάρχει -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- καμιά αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, ότι η γεωπολιτική αναταραχή θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα. Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών. Και τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται δεκτός, σε καμία των περιπτώσεων από όπου κι αν προέρχεται.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες- μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  που  έθεταν  επιτακτικά  την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη  ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η άμυνα είναι όχι απλώς αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι, όπως και στην αρχή της πανδημίας -έτσι και τώρα- η Κυβέρνηση διείδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το νέο περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν: Δηλαδή σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών για τη θωράκιση της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Τώρα ακολουθούν, η μια μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη.

Η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν είναι απλά αυτοσκοπός. Ήταν και είναι όρος ύπαρξης της Πατρίδας και όρος επιβίωσης και ευημερίας του ελληνισμού. Το ιστορικό και γεωγραφικό υπόστρωμα της περιφέρειάς μας είναι εν δυνάμει επικίνδυνο. Για αυτό και διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η ασφάλεια, σε κάθε επίπεδο, είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα. Και ούτως ή άλλως, η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας την κάνει παράγοντα με τεράστια επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί. Ήδη στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας -ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους της- έστειλε χθες, αμυντικό υλικό με 2 C-130, καθώς και  σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία συνόδευσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο  κ. Χαρδαλιάς.

Στο μεταξύ, ύστερα από οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε χθες έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, για τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά, που στοίχισαν τη ζωή σε 10 Έλληνες ομογενείς. Εκφράστηκε  αποτροπιασμός για τις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και ζητήθηκε από την Ρωσία να σεβαστεί το Διεθνές  Δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού.

Εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον του για τους ομογενείς μας και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο το πρωί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ο οποίος έχει σταλεί εκτάκτως στη Μαριούπολη, και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση, τους οποίους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες, αλλά και Ευρωπαίους καταναλωτές το γεγονός ότι το Συμβούλιο Κορυφής υιοθέτησε την πρόταση του Πρωθυπουργού για λήψη μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και κάλεσε την Επιτροπή -όπως αναφέρεται στο κείμενο των Συμπερασμάτων- να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης όσο το συντομότερο γίνεται.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε ανάμεσα στα άλλα:

- Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο  θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

- Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..

- Να υπάρξει  εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.

Σημειώνεται ακόμη ότι σήμερα το μεσημέρι -ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προς τη Γαλλική Προεδρία που συνυπογράφεται από τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας. Ανάμεσα στα άλλα  -σε συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού – προτείνεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.

Είναι σαφές για την Ελλάδα ότι πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε επίπεδο η προσπάθεια ανακούφισης των καταναλωτών με αυξημένη ευαισθησία για τις κρίσεις ακρίβειας που πυροδοτεί και ο πόλεμος.

Για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας

Εξετάζονται συνεχώς όλα τα σενάρια -ακόμα και τα πιο δυσμενή- για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την εξέταση των δεδομένων μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι:

- Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές.

- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.

- Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

- Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.

- Οι λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η., πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.

- Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

- Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel.»