Breaking News

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - Επίσκεψη της Σακελλαροπούλου στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, επισκέφθηκε το Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».

Μετά το πέρας της επίσκεψης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής: «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, επισκέφθηκα το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθήνας “Ο Άγιος Σάββας”, όπου καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται με πίστη και αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να εκφράσω την αμέριστη εμπιστοσύνη μας στην γνώση και την εμπειρία τους. Τους είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά προς τους συνανθρώπους μας, που βιώνουν μια δύσκολη ασθένεια. Ελπίδα όλων είναι ότι ο καρκίνος, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, με πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση στη θεραπεία, μπορεί να ιαθεί και οι ασθενείς να αντιμετωπίσουν το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία».


Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Κάποτε, διστάζαμε να προφέρουμε ακόμα και το όνομά της. Την ξορκίζαμε με ευφημισμούς, όταν δεν την αποκαλούσαμε «επάρατο» νόσο. Κι όμως, ο καρκίνος, η ασθένεια της σύγχρονης εποχής όπως τη λέμε, παρόλο που αναφέρεται από την αρχαιότητα, δεν είναι πλέον αήττητη. Μπορεί να επιφυλάσσει στους ασθενείς αμέτρητες ώρες ψυχικού και σωματικού πόνου, να προκαλεί αγωνία, αποθάρρυνση και απόγνωση στους ίδιους και τους οικείους τους, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις προλαμβάνεται, αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης. Η συσσωρευμένη γνώση των ερευνητών, η αφοσίωση και η αυταπάρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών, η ευρεία ενημέρωση των πολιτών για την ευεργετική σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης είναι οι μεγαλύτερες εγγυήσεις για θεραπεία. 

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, συναντήθηκα με τους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές του Αντικαρκινικού - Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», αυτού του ιστορικού ιδρύματος, που για περισσότερο από ογδόντα χρόνια στεγάζει την ακαταπόνητη προσπάθεια και τον διαρκή αγώνα των ειδικών απέναντι στη σοβαρή αυτή δοκιμασία. Η συνομιλία μαζί τους με έκανε, για άλλη μια φορά, να καταλάβω με πόσο σθένος κονταροχτυπιέται η ιατρική με το πολυκέφαλο τέρας που λέγεται καρκίνος. Και να σκεφτώ ξανά πως κάθε ιστορία που διαδραματίζεται στους διαδρόμους αυτού του νοσοκομείου, όπως και παντού, είναι ξεχωριστή και κρύβει μέσα της πόνο και θλίψη, όχι μόνο για τον συνάνθρωπό μας που νοσεί, αλλά και για την οικογένειά του και τους δικούς του, που αγόγγυστα του συμπαρίστανται, δίνοντάς του κουράγιο από το κουράγιο τους, σε μάχες δύσκολες και άνισες.

Χρέος της Πολιτείας η ενίσχυση της έρευνας, η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους τρόπους πρόληψης, η βελτίωση των μηχανισμών έγκαιρης διάγνωσης και η εξασφάλιση ίσης πρόσβασης των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία, ώστε να έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαχείριση της νόσου και στην ελπίδα για ίαση. Ευχή όλων μας, με τη συνδρομή της επιστήμης και με σύμμαχο την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση στην οδύνη του διπλανού μας, η μέρα που θα νικηθεί για πάντα αυτός ο εφιάλτης να έρθει πιο γρήγορα».


Δείτε το σχετικό βίντεο που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.