Breaking News

Κ. Σακελλαροπούλου: «Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Οι δηλώσεις των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και Isaac Herzog, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: 

Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα, με την ιδιότητά σας ως Προέδρου πλέον του Κράτους του Ισραήλ και χαίρομαι που είστε εδώ. Δυστυχώς οι συνθήκες μετέβαλαν αρκετά την ροή των πραγμάτων.

Σήμερα τα ξημερώματα η Ρωσία ξεκίνησε μια απρόκλητη και χωρίς προηγούμενο επίθεση με βομβαρδισμούς σε πόλεις μιας ελεύθερης και κυρίαρχης χώρας, της Ουκρανίας. Με την επίθεση αυτή, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμια. Όπως γράφτηκε, η επίθεση αυτή κινδυνεύει ίσως να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο. Είναι σημαντικό ότι ήδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση αυτή.

Η σκέψη όλων μας είναι με τον ουκρανικό λαό που υποφέρει. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και απώλειες και ότι η Ρωσία, την ύστατη έστω στιγμή, θα κατανοήσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και θα αποσύρει τα στρατεύματά της, σεβόμενη την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Πιστεύω, επίσης, ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη αυτή την κρίσιμη ώρα και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να ξαναγυρίσει την ανθρωπότητα στον 19ο αιώνα.

Κύριε Πρόεδρε, οι δύο χώρες μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν μια στρατηγική σχέση, που κυρίως οφείλεται στη φιλία μεταξύ των λαών, αλλά και στο κοινό τους όραμα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Πιστεύω ότι, μετά τις συνομιλίες που θα έχουμε, η σχέση αυτή μπορεί να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, γιατί είναι κοινός στόχος των χωρών μας να διευρύνουν τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας, που τόσο το έχει ανάγκη. Και πάλι καλώς ήρθατε κύριε Πρόεδρε.

ISAAC HERZOG (από μετάφραση):

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια σας. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική και περίπλοκη στιγμή της ιστορίας. Και εγώ απ’ το πρωί προβληματίζομαι για τα τεκταινόμενα, οι σκέψεις μου είναι στους αθώους πολίτες της Ουκρανίας και προσεύχομαι να επιστρέψουμε πλέον στην ομαλότητα. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να καλέσω όλους τους Ισραηλινούς, οι οποίοι βρίσκονται στην Ουκρανία, να επιστρέψουν αμέσως στο Ισραήλ, ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τις πρόσφορες οδούς, και η σκέψη μου βεβαίως κατευθύνεται και προς την τοπική εβραϊκή κοινότητα.

Η επίσκεψή μου αυτή, εξοχότατη κυρία Πρόεδρε, έρχεται να τονίσει τις άριστες σχέσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ των κρατών μας, αλλά επίσης και να δει τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας για το καλό μας και για το καλό της ανατολικής Μεσογείου.

Έχουμε πάρα πολλά κοινά σημεία. Δράττομαι της ευκαιρίας, όπως σας είπα και προηγουμένως, να σας καλέσω να έρθετε στη χώρα μου, να επισκεφθείτε το Ισραήλ για να δείτε πόσο πολύ εκεί έχει επηρεάσει ο ελληνικός πολιτισμός και γενικότερα η Ελλάδα τη χώρα και τον λαό μου. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τις άλλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας. Εύχομαι οι συνομιλίες μεταξύ μας να είναι καλές και να εντείνουν ακόμα περισσότερο τις άριστές μας σχέσεις τόσο στον ανθρώπινο όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι από εδώ και στο εξής να λαμβάνουμε μόνο καλές ειδήσεις.