Breaking News

Η μέρα που «έφυγε» η Elizabeth Taylor (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που θαυμάστηκε για την ομορφιά της, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου 2011, σε ηλικία 79 ετών.

Η σπουδαία Άγγλο-Αμερικανίδα ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ (Elizabeth Rosemond Taylor) γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1932 στο Χάμστεντ του Λονδίνου από Αμερικανούς γονείς. Η οικογένειά της επέστρεψε στις Η.Π.Α μετά το ξέσπασμα του Β' παγκοσμίου πολέμου, ενώ η Τέιλορ ήταν 7 χρονών.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί θαύμα το 1943, με την ταινία "Σιωπηλός κατήγορος". Συνέχισε να γυρίζει ταινίες και τη δεκαετία του πενήντα και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου. Είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ 5 φορές και το κέρδισε δύο, την πρώτη για την ταινία "Ζήσαμε στην Aμαρτία" του 1960 και τη δεύτερη για το "Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" του 1966. 

Άλλες αξιόλογες ταινίες της είναι οι "Μια θέση στον ήλιο" του 1951, "Ο Γίγας" του 1955, "Όσα δε σβήνει ο χρόνος" του 1957, "Λυσσασμένη Γάτα" του 1958 και "Ξαφνικά, Πέρυσι το Καλοκαίρι" του 1959. Έγινε παγκοσμίως γνωστή με το ιστορικό δράμα "Κλεοπάτρα" (1963).

Το Σεπτέμβριο του 1960, ερχόμενοι από τη Ρώμη, όπου είχαν πάει για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο τέταρτος σύζυγός της, ο τραγουδιστής Έντι Φίσερ, επέλεξαν για διακοπές την Ελλάδα, όπου έκαναν κρουαζιέρα στο Αιγαίο Πέλαγος με το κότερο Μασκώτ, ελληνικής ιδιοκτησίας. Οι δημοσιογράφοι έφθασαν με βενζινάκατο στο κότερο και εκείνη από την κουπαστή, χαμογελώντας και ποζάροντας, δέχθηκε να απαντήσει λακωνικά και για λίγα λεπτά σε μερικές ερωτήσεις.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ παντρεύτηκε 8 φορές, εκ των οποίων τις δύο με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Αγαπούσε πολύ τα κοσμήματα, τα αρώματα και ήταν διάσημη για τα βιολετιά της μάτια. Είχε αποκτήσει 2 γιους και 2 κόρες. Το ειδύλλιό της με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον αποτελεί ένα απ' τα πιο αξιομνημόνευτα στην ιστορία του Χόλυγουντ. Η ηθοποιός ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό το 1959.

Από τη δεκαετία του '80 είχε επικεντρωθεί στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS και βοήθησε να συγκεντρωθούν εκατομμύρια δολάρια. Για το έργο της αυτό τιμήθηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ το 1993.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ πέθανε στις 23 Μαρτίου 2011, σε ιδιωτική κλινική του Λος Άντζελες, από καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικία 79 ετών.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει έβδομη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.


Με πληροφορίες από: wikipedia