Breaking News

Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον Νίκο Αϊβαλή (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ηθοποιός, Νίκος Αϊβαλής. Η ΕΡΤ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής:

«Η οικογένεια της ΕΡΤ αποχαιρετά με θλίψη τον ραδιοφωνικό παραγωγό και ηθοποιό Νίκο Αϊβαλή, ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Νίκος Αϊβαλής ήταν πίσω από τα μικρόφωνα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του με υποδειγματικό επαγγελματισμό, ήθος, σεμνότητα και ευγένεια, στοιχεία που τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του. Υπηρέτησε με μεγάλη αγάπη το Δεύτερο Πρόγραμμα, όπου παρουσίαζε την εκπομπή «Διακριτικές Σχέσεις Διεθνούς Ρεπερτορίου», που θα έκλεινε του χρόνου 40 χρόνια ραδιοφωνικής μετάδοσης.

Η διοίκηση της ΕΡΤ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του.»

Η δυσάρεστη είδηση είχε γίνει γνωστή από χθες, Σάββατο. Το Δεύτερο Πρόγραμμα (το δεύτερο ραδιόφωνο της ΕΡΤ) ανέφερε στο Facebook:

«Με μεγάλη οδύνη μοιραζόμαστε την απώλεια του ραδιοφωνικού παραγωγού και ηθοποιού Νίκου Αϊβαλή, που για περισσότερο από 40 χρόνια κοσμούσε «διακριτικά» τα μικρόφωνα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η οικογένεια της ΕΡΤ και ιδιαίτερα οι συνάδελφοι και φίλοι του στο Δεύτερο Πρόγραμμα το οποίο υπηρέτησε με μεγάλη αγάπη επί 4 δεκαετίες, είμαστε συντετριμμένοι από τη αιφνιδιαστική απώλεια του Νίκου. Του πάντα χαμογελαστού, ευγενικού και φυσικά «διακριτικού» Νίκου, η εκπομπή του οποίου «Διακριτικές Σχέσεις Διεθνούς Ρεπερτορίου» θα έκλεινε του χρόνου 40 χρόνια παρουσίας στα ερτζιανά. Όλες οι εκπομπές του Δεύτερου είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Νίκου μας. Συλλυπούμαστε τα αδέλφια του, την οικογένειά του, τους φίλους του. 

Ποιος ήταν ο Νίκος Αϊβαλής;

Ο Νίκος Αϊβαλής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θέατρο στις Δραματικές Σχολές «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν», στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη, στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών στο Γκρατς στην Αυστρία. 

Παρακολούθησε σεμινάρια με τον Μίνω Βολανάκη και ως ηθοποιός έπαιξε στο Θέατρο, αλλά και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Τελευταία του παρουσία στο σινεμά, η συμμετοχή του στο «λπ», μια ταινία-ντοκιμαντέρ για τη Λένα Πλάτωνος το 2017. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς επιμελήθηκε και συμμετείχε τον κύκλο παιδικών παραστάσεων «Άσπρο χιόνι, μαύρο χιόνι» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής. 

Επί σκηνής τελευταία φορά τον είδαμε στον μονόλογο του Ζαν Ζενέ «Ο Σκοινοβάτης» που ανέβηκε στο θέατρο Φούρνος την περίοδο 2019-2020.

Όσον αφορά τη δισκογραφία, συμμετέχει στους δίσκους: «Μάσκες Ηλίου» της Λένας Πλάτωνος, «Το νησί των λωτοφάγων» του Στάμου Σέμση με την Έλλη Πασπαλά,  «Αντίπυρα» της Δανάης Παναγιωτοπούλου, «Απ’ τη στεριά το νερό και τον αέρα», «Ορθογραφία της αγάπης» (συμμετείχε ερμηνευτικά, στιχουργικά και με ζωγραφιές) και του Μιχάλη Ανδρονίκου, «Νότες σε αχνό πορτοκαλί» του Φίλιππου Περιστέρη και "Περιπέτεια" του Δημήτρη Αρναούτη.  

Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν το Ραδιόφωνο, το οποίο υπηρέτησε επί πολλά χρόνια. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν στην Ελληνική Ραδιοφωνία. «Παιδί – μαθητής» της Σοφίας Μιχαλίτση ξεκίνησε στο Δεύτερο Πρόγραμμα με την εκπομπή «Οι Κυρίες της τζαζ». Το 1983 ακολούθησε η εκπομπή «Διακριτικές Σχέσεις Διεθνούς Ρεπερτορίου», μια εκπομπή που υπήρχε μέχρι σήμερα! Η τελευταία εκπομπή «Διακριτικές Σχέσεις Διεθνούς Ρεπερτορίου» μεταδόθηκε στις 6 Μαρτίου του 2022. 

Κινηματογραφικές ταινίες:

λπ: Μια ταινία για τη Λένα Πλάτωνος, 2017
Ταξίδι στην Πρωτεύουσα, 1982
Τον Καιρό των Ελλήνων, 1981

Τηλεοπτικές σειρές:

Dr Τζούλια και Ms Χάιδω -1994|1994- Star
Αμαρτίαι γονέων -1993|1993- ΕΤ2
Οι φιλενάδες -1993|1993- ΑΝΤ1
Οικογένεια -1990|1990- ΑΝΤ1
Στενές επαφές τρύπιου τοίχου -1991|1991- ΕΤ1»