Breaking News

«Ματωμένα χώματα»: Ο Κώστας Καζάκος αποχώρησε από την παράσταση για λόγους υγείας - Ο ηθοποιός που θα τον αντικαταστήσει (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Κώστας Καζάκος αποχώρησε, για λόγους υγείας, από την παράσταση «Ματωμένα χώματα», η οποία ανεβαίνει από την Παρασκευή 29 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Νικήτας Τσακίρογλου.

Την είδηση γνωστοποίησε το βράδυ της Μ. Πέμπτης ο ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου, παρουσιάζει την παράσταση «Ματωμένα χώματα». Το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές Ελλήνων, μεταφέρεται στη σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών.

Ο Μιχάλης Σαράντης έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram: «Ο κύριος Καζάκος δυστυχώς για λόγους υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στην παράστασή μας. Του ευχόμαστε όλοι από καρδιάς περαστικά και ελπίζω να ανταμώσουμε ξανά σύντομα στη σκηνή! Στη θέση του μας έκανε την τιμή να είναι ο Νικήτας Τσακίρογλου! Τα Ματωμένα Χώματα ετοιμάζονται!».


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της παραγωγής, η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις 18 Φεβρουαρίου 1909, μεγάλωσε στη Σμύρνη και βίωσε η ίδια τον διωγμό.  Πρόσφυγας η ίδια, κατέφθασε στην Ελλάδα όπου αργότερα αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή της Αντίστασης. Υπήρξε παθιασμένη δημοσιογράφος και πολυβραβευμένη συγγραφέας. Με τα μυθιστορήματά της (Οι νεκροί περιμένουν, Κατεδαφιζόμεθα, Η εντολή) καθώς και με τις μελέτες, τα δοκίμια και τα βιβλία που έγραψε για εφήβους, η Διδώ Σωτηρίου άφησε έντονο το στίγμα της στην ζωή της χώρας μας. Τα Ματωμένα Χώματα εκδόθηκαν το 1962 και αποτελούν ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ελληνικά μυθιστορήματα, με 423.000 αντίτυπα και 107 επανεκδόσεις. Αποσπάσματά του έχουν συμπεριληφθεί στα ανθολόγια του Δημοτικού και του Γυμνασίου. 

Η παράσταση

Η ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, που αφηγείται τις δοκιμασίες του στα Ματωμένα Χώματα, μεταφέρεται στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με έντονο το στοιχείο της μνήμης, και μέσα από μία έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα. «Θηρίο είν’ ο άνθρωπος», μονολογεί ο ήρωας, για να περιγράψει όχι μόνο το πόσα μπορεί να αντέξει, αλλά και το πόσα φριχτά μπορεί να πράξει. 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Θεατρική προσαρμογή: Γιώργος Παλούμπης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία: Νατάσσα Παπαστεργίου 

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Μουσική σύνθεση: Κώστας Νικολόπουλος 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λόξας

Σκηνικά: Νατάσσα Παπαστεργίου

Κοστούμια: Έλενα Γιαννίτσα, Νατάσσα Παπαστεργίου

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Σιαβίκη

Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού

Βοηθός ενδυματολόγου: Τζούλια Κατζηλέλη

Φιγούρες Θεάτρου Σκιών: Σπύρος Αγγελόπουλος

Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου.

Μουσικοί επί σκηνής: Αθηνόδωρος Καρκαφίρης & Βαγγέλης Παρασκευαΐδης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή 7 μ.μ. - Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ. - Σάββατο 6μμ & 9 μ.μ.