Breaking News

Πέθανε ο Σταύρος Λογαρίδης (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του Σταύρου Λογαρίδη. Ο σπουδαίος συνθέτης και τραγουδιστής, μέλος των θρυλικών 
«Poll», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Σταύρος Λογαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Σεπτεμβρίου 1953. Ξεκίνησε τη μουσική πριν πάει δημοτικό με την καθοδήγηση του παππού του που ήταν άρχων πρωτοψάλτης στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο χειροτονημένος από τον Αθηναγόρα. Από παιδί είχε κλίση στον ήχο καθώς και στην ρυθμική αγωγή. Ο πατέρας του έπαιζε κιθάρα και η μητέρα του ακορντεόν.

Την πρώτη κιθάρα του την απέκτησε 10 ετών, όταν πρωτοάκουσε τη μουσική των sixties. 14 ετών φτιάχνει το συγκρότημα Juniors και τον ίδιο χρόνο το συγκρότημα Sphinx. 

Στα 15 του έρχεται στην Αθήνα και πάει στην τότε Polydor και κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με τον αστείο τίτλο «Ήταν μια μικρούλα και μελαχρινούλα». Συνεργάζεται στο στούντιο με τον οργανίστα των Charms και συμμετέχει για να βγάλει λεφτά σε φωνητικά του Χατζηδάκη στις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη, στου Φίνου.

Ο τότε διευθυντής της Polydor Ν. Αντύπας επιμένει να τον γνωρίσει σε κάτι μουσικούς με «πολύ ωραία τραγούδια», όπως έλεγε, για να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα το 1970. Ο Σταύρος προσπαθούσε να εξηγήσει στον Αντύπα ότι τα συγκροτήματα δεν φτιάχνονται με συνοικέσια εταιρειών αλλά μέσα από φιλίες. Μετά όμως από επιμονή και πιέσεις τον πείθει να πάει στο σπίτι των μουσικών να ακούσει τα τραγούδια και να τους γνωρίσει. Εκεί γνωρίζεται για πρώτη φορά με τον Κ. Τουρνά, τον Robert Williams και τον Κ. Παπαϊωάννου. Ενθουσιάζεται από τα τραγούδια και τιμά τις αρχές του περί «group φιλίας». Ξεκινάνε οι πρόβες και φτιάχνεται το συγκρότημα Poll που θα κάνει δύο μεγάλους δίσκους ορόσημο στην ελληνική σκηνή, το "Άνθρωπε" και το "Λευκό Album". Καθώς και μια σειρά 45άρια singles.


Ο Σταύρος Λογαρίδης αποχώρησε από το συγκρότημα όταν οι υπόλοιποι πήραν την απόφαση να εμφανιστούν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1972.

Έφτιαξε το συγκρότημα Ακρίτας, κυκλοφορώντας ομώνυμο άλμπουμ, που πουλήθηκε σε Γερμανία και Ιαπωνία και θεωρείται ένα από τα πιο προοδευτικά άλμπουμ όλων των εποχών στον κόσμο. 

Από το 1972 έως το 2007 κυκλοφόρησε προσωπικούς δίσκους και έκανε μουσική για σήριαλ στην τηλεόραση. Επίσης, έγραψε τη μουσική για την ταινία μεγάλου μήκους "Η Φόνισσα του Α. Παπαδιαμάντη" όπου και απέσπασε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε ενεργά στην οικοδόμηση του νέου ελληνικού κινηματογράφου με συνεργασίες και φιλίες με τον Πανουσόπουλο ("Οι Απέναντι", 1981), τον Νικολαΐδη, τον Φέρρη (Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο, 1979), τον Περάκη, τον Κούνδουρο, Αντ. Καφετζόπουλο και άλλους.

Οι συνεργασίες του σε δίσκους και τραγούδια είναι άπειρες κι έχουν το χαρακτηριστικό της πολυφωνίας. Συνεργάστηκε με μεγάλους της λαϊκής, αλλά και της rock σκηνής, από τον Κ. Παπαδόπουλο - μπουζούκι του Θεοδωράκη που έχει παίξει και το συρτάκι Ζορμπάς στην ομώνυμη ταινία - μέχρι τον Π. Σιδηρόπουλο.

Στις συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται οι Poll, Άρης Τασούλης, Λ. Σιδεράς, Γ. Πετρίδης, Π. Σιδηρόπουλος, Γ. Πανουσόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Ελ. Αρβανιτάκη, Γ. Ζήκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χ. Αλεξίου, Κ. Λειβαδάς, Ν. Πορτοκάλογλου, Πυξ Λαξ, Μ. Στόκας, Β. Αλλαγιάννη, Χ. Κυριαζής, Α. Βαρδής, Δ. Πουλικάκος, Μ. Φάμελλος, Ε. Ζιώγα, Κ. Φέρρης, Β. Παπαθανασίου, Ε. Δήμου, Τ. Φαληρέας, Μ. Ρασούλης, Λ. Ζώης, Γ. Φιλλιπίδης, Γ. Ρομανός, Socrates, Π. Σκούταρης, Μπουρμπούλια, Θ. Παπαντίνας. Φίλοι και παρέα του υπήρξαν οι Δ. Παπαχρήστου, Γ. Φιλλιπίδης, Βλάσσης Μπονάτσος, Ε. Ζιώγα, Γ. Μαγκλάρας, Π. Σιδηρόπουλος, Αλ. Μπανάκης, Β. Ντάλας, Γ. Αλεξίου, Γ. Σπάθας, Κ. Φέρρης, Γ. Παπαδόπουλος, Β. Αλλαγιάννη, Κ. Παπαϊωάννου.




Πληροφορίες από: wikipedia