Breaking News

Η παρουσίαση του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο τομέα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Από το περασμένο φθινόπωρο η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μια κρίση που έχει λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από την αιματηρή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η οποία απειλεί την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Αντιμέτωπη με αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια Εθνική Στρατηγική για την ενέργεια με τρεις βασικούς στόχους:

- Την ενεργειακή ασφάλεια και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

- Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

- Τη διασφάλιση προσιτού κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές μέσα από άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, αλλά και την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Είναι αυτονόητο, ότι η πιο φθηνή και η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και άρα δεν καταναλώνουμε.

Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, η δημόσια διοίκηση οφείλει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα. Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική διαχείριση που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους, το οποίο επωμίζονται τελικά οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Σήμερα ανακοινώνουμε ότι προχωράμε σε μια συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης σε τρεις άξονες:

- Πρώτον, δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

- Δεύτερον, προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, αλλά και μέσο - μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.

- Θεσπίζουμε κίνητρα, τέλος, στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα μέτρα άμεσης απόδοσης που λαμβάνουμε έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και το Υπουργείο Οικονομικών.

Προβλέπουν μεταξύ άλλων την ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσα από την τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού διαχείρισης ενέργειας όπως inverters σε αντλιοστάσια.

Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα.

Αναφέρομαι στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με το οποίο στοχεύουμε σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. m² κτιρίων που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά».

Πατήστε πάνω στην ανάρτηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να δείτε ολόκληρη την ενημέρωση.


Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Open.