Breaking News

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Δεκτή εν μέρει η συλλογική αγωγή (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το μεσημέρι της Πέμπτης, ανακοινώθηκε η απόφαση που πήρε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο αίτημα καταναλωτικών οργανώσεων να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι να εκδικαστεί συλλογικά η αγωγή τους.

Στα δικαστήρια έχουν προσφύγει καταναλωτικές οργανώσεις σε βάρος της ΔΕΗ. 1.700 καταναλωτές έχουν προσφύγει, ζητώντας την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς θεωρούν ότι είναι παράνομη, καταχρηστική, αδιαφανή και αθέμιτη.

Από χθες το πρωί, οι δικηγόροι των οργανώσεων έδιναν μάχη, συναινώντας στο αίτημα αναβολής, μόνο εάν η ΔΕΗ δεσμευτεί ότι, μέχρι να κριθεί η υπόθεση, δεν θα κοπεί το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή που δεν έχει πληρώσει τη ρήτρα.

Το Πρωτοδικείο έκανε δεκτό εν μέρει το αίτημα των οργανώσεων, με τη δικαστική απόφαση έκδοσης προσωρινής διαταγής να παγώσει τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης μόνο σε όσους καταναλωτές ανήκουν στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών.

Στα τιμολόγια αυτά εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι καταναλωτές άνω των 70 ετών (υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας), οι καταναλωτές με σοβαρά προβλήματα υγείας και οι καταναλωτές που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Δείτε το ρεπορτάζ του Open.