Breaking News

«Έφυγε» ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας, μετά από πολυετή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Γιώργος Λαζόγκας γεννήθηκε το 1945 στη Λάρισα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970) - έχοντας ως δάσκαλο τον Χρήστο Λεφάκη - και αργότερα στην ζωγραφική στην Ecole des Arts Decoratifs στο Παρίσι (1976) με υποτροφία της Κυβέρνησης της Γαλλίας.

Μετά την αποφοίτηση του (1970) ξεκίνησε να διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική στην σχολή της Αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. έως και το 1999 και λίγο αργότερα υπήρξε καθηγητής ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Ταυτόχρονα είχε αρχίσει να εκθέτει τα έργα του μαζί και με άλλους ζωγράφους στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Θεσσαλονίκη, ενώ το 1972 βραβεύθηκε πρώτος στον διαγωνισμό της ελληνοαμερικανικής ένωσης.

Η τέχνη αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του καθώς ασχολήθηκε με αυτήν σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Τον απασχολούσε ιδιαίτερα το να καταγράφει τις διάφορες φάσεις ενός αντικειμένου καθώς έφτανε στην διαδικασία της καταστροφής του. 

Στη δεκαετία του '70 ξεκίνησε να ασχολείται ιδιαίτερα με τη φωτογραφία και τη χρήση των διάφορων τεχνικών τυπώματος. Έδωσε έμφαση, επίσης, στην δημιουργία κολλάζ με ποικίλους τρόπους, όπως είναι η χρήση σπρέι και τα φωτοαντίγραφα. Την ίδια περίπου περίοδο κατάφερε να εγκαινιάσει το Παλίμψηστο, το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο καταγραφής του χρόνου στη νέα του εικόνα.

Κατά τη δεκαετία του 1980, συνέχισε να εξελίσσεται και να εμπλουτίζει το βιογραφικό του στον τομέα της τέχνης, εισάγοντας τη νέα ενότητα της Τυφλής Ζωγραφικής. Αυτή η ειδική γραφή, η οποία χαρακτηρίζεται αυτόματη, αποτέλεσε έναν σύνθετο συνδυασμό, αποτελούμενο από τη χρήση καρμπόν, υφασμάτων και τελάρων. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η επαναδιατύπωση του Παλίμψηστου στο πλαίσιο της ενότητας Θραύσματα. Πρόκειται για ένα θεώρημα, βασισμένο στο τέλος μιας συνολικής εικόνας που αποτυπώνει το όλον.

Χαρακτηριστικά σημεία στα έργα του Λαζόγκα είναι η διαδικασία επεξεργασίας της ύλης καθώς και το βιωματικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό τους περιεχόμενο.

Η έκθεσή του «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» παρουσιάζεται αυτές τις μέρες - έως τις 20 Αυγούστου 2022 - στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Πληροφορίες από: wikipedia