Breaking News

Φονικός σεισμός στις Φιλιππίνες (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Φονικός σεισμός έπληξε τις βόρειες Φιλιππίνες στις 08:43 το πρωί της Τετάρτης (03:43 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), προκαλώντας κατολισθήσεις και ζημιές σε κτίρια.

Σύμφωνα με το ABC News, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον τέσσερις σκοτώθηκαν.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 60 τραυματίες. Οι τοπικές Αρχές είπαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Benguet κι ένας έχασε τη ζωή του στην επαρχία Abra, ενώ υπάρχει και τέταρτος νεκρός σε περιοχή που δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Oι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 7,3 και 7,1 Ρίχτερ.

Κτίρια και σπίτια εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού, ο οποίος είχε επίκεντρο γύρω από μια ορεινή περιοχή στην επαρχία Abra, όπου το επαρχιακό νοσοκομείο υπέστη ζημιές.

Ο Rovelyn Villamor, ο οποίος είναι δήμαρχος του Lagangilang στην επαρχία Abra, είπε ότι η πόλη έμεινε χωρίς ρεύμα καθώς η παροχή διακόπηκε αυτόματα «λόγω κινδύνου». Επίσης, πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να βιώνουμε μετασεισμούς».


Ο Πρόεδρος της χώρας, Ferdinand Marcos Jr, διέταξε να σταλούν αμέσως ομάδες διάσωσης στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι θα πετάξει και ο ίδιος στο επίκεντρο του σεισμού.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων είπαν ότι έχουν ήδη σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί, ενώ αναμένονται περισσότεροι.

Η ισχυρή δόνηση προκάλεσε ρωγμές σε επιχειρήσεις και σπίτια και έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα Μανίλα, που απέχει περισσότερο από 430 χιλιόμετρα.


Ο Eric Singson, βουλευτής της κοντινής επαρχίας Ilocos Sur, είπε στο DZMM Radio ότι ο σεισμός διήρκεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα. «Νόμιζα ότι θα έπεφτε το σπίτι μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατολισθήσεις έχουν αναφερθεί και σε πόλεις που βρίσκονται κοντά στον σεισμό, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.



Πληροφορίες - φωτογραφίες από: ABC News