Breaking News

Συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό ο κινεζικός πύραυλος (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου, που κινούνταν ανεξέλεγκτος, συνετρίβησαν το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας είπε ότι τα περισσότερα υπολείμματα του πυραύλου Long March 5 κάηκαν στην ατμόσφαιρα, προσδιορίζοντας τη Θάλασσα Sulu στον Ειρηνικό ως τοποθεσία επανεισόδου.

Νωρίτερα, ειδικοί είχαν τονίσει ότι η πιθανότητα ο πύραυλος να προσγειωθεί σε μια κατοικημένη περιοχή ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Επίσης, υπήρξαν εκκλήσεις από τη NASA προς την κινεζική διαστημική υπηρεσία να σχεδιάσει πυραύλους, που θα αποσυντίθενται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδο, όπως είναι ο διεθνής κανόνας.

Η ανεξέλεγκτη επιστροφή του πυρήνα του πυραύλου είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη για τα «διαστημικά σκουπίδια».

Σε ένα tweet, η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο πύραυλος Long March 5 «εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό περίπου στις 10:45 π.μ. MDT (τοπική ώρα) στις 30/7», ενώ παρέπεμψε στις κινεζικές αρχές για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διασπορά των συντριμμιών.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι πρόσφατοι πύραυλοι, που κατευθύνονται προς τον ημιτελή διαστημικό σταθμό της Κίνας, γνωστό ως Tiangong, δεν έχουν την ικανότητα για ελεγχόμενη επανείσοδο.

Η τελευταία εκτόξευση έγινε την περασμένη Κυριακή (24/7), όταν ο πύραυλος Long March 5 μετέφερε μια εργαστηριακή  υπομονάδα στον σταθμό Tiangong, που συναρμολογεί η Κίνα, η οποία ελπίζει ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη (27/7) ότι η επανείσοδος του πυραύλου θα ενέχει μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωθεί στη θάλασσα.

Ωστόσο, υπήρχε η πιθανότητα κομμάτια του πυραύλου να πέσουν πάνω από μια κατοικημένη περιοχή, όπως συνέβη τον Μάιο του 2020 όταν υπέστησαν ζημιές ακίνητα στην Ακτή Ελεφαντοστού.