Breaking News

Βρετανία: Θλίψη για το θάνατο του 12χρονου Archie που αποσυνδέθηκε από τη μηχανική υποστήριξη (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Θλίψη προκάλεσε χθες, Σάββατο, η είδηση ότι ο μικρός Archie - το 12χρονο εγκεφαλικά νεκρό αγόρι από τη Βρετανία - πέθανε, καθώς οι γιατροί αποσυνέδεσαν τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή. 

Η ιστορία του Archie Battersbee συγκίνησε τη Βρετανία και όλο τον κόσμο. Ο 12χρονος είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης μεταξύ των γονιών του και των γιατρών.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος του BBC, η μητέρα του μίλησε έξω από το Royal London Hospital στο ανατολικό Λονδίνο, όπου πέθανε. «Ένα τόσο όμορφο αγοράκι και πάλεψε μέχρι το τέλος. Πέθανε στις 12:15 μ.μ. (σ.σ. 14:15 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Είμαι τόσο περήφανη που είμαι η μαμά του», είπε - μεταξύ άλλων - η Hollie Dance.

Ο Archie υπέστη εγκεφαλική βλάβη σε ένα περιστατικό στο σπίτι του, στο Southend, στις 7 Απριλίου και δεν ανέκτησε τις αισθήσεις του. Υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις και χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη για τη ζωή του, συμπεριλαμβανομένου μηχανικού αερισμού και θεραπείας με φάρμακα. 

Η Hollie Dance τόνισε νωρίτερα ότι είχε κάνει όλα όσα υποσχέθηκε στον Archie πως θα έκανε, ωστόσο το νοσοκομείο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές για το γιο της.

Η Hollie Dance και ο Paul Battersbee, ο πατέρας του Archie, είχαν ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να παρέμβει στην υπόθεση την περασμένη εβδομάδα, καθώς αγωνίζονταν για να συνεχιστεί η μηχανική υποστήριξη ζωής, αλλά τους είπαν ότι δεν εμπίπτει στο νομικό πεδίο εφαρμογής τους.

Στη συνέχεια, οι γονείς ήθελαν να μεταφερθεί σε ξενώνα προκειμένου να έχει «αξιοπρεπή» θάνατο, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιατρικά στοιχεία, απέρριψε το αίτημά τους.

Η οικογένεια ζήτησε άδεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε από τρεις δικαστές στο Εφετείο.

Κατόπιν ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να παρέμβει, αλλά, αργά την Παρασκευή, το δικαστήριο είπε ότι το αίτημα δεν μπορούσε να εξεταστεί.


Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Open.