Breaking News

Αϊμάν αλ Ζαουάχρι: Νεκρός από αμερικανική επίθεση ο ηγέτης της Αλ Κάιντα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) ότι οι ΗΠΑ σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σε επίθεση με drone στο Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι (Ayman al-Zawahiri) σκοτώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξήγαγε η CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, την περασμένη Κυριακή (31/7).

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Ζαουάχρι «είχε χαράξει ένα ίχνος δολοφονιών και βίας εναντίον Αμερικανών πολιτών, Αμερικανών στρατιωτικών, Αμερικανών διπλωματών και αμερικανικών συμφερόντων».

«Τώρα αποδόθηκε δικαιοσύνη κι αυτός ο ηγέτης των τρομοκρατών δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ανέλαβε την Αλ Κάιντα μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011. Αυτός και ο Μπιν Λάντεν σχεδίασαν μαζί τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ήταν ένας από τους «πιο καταζητούμενους τρομοκράτες» των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ζαουάχρι βρισκόταν στο μπαλκόνι ενός ασφαλούς σπιτιού όταν το drone εκτόξευσε δύο βλήματα εναντίον του. Επίσης, σημείωσαν ότι και άλλα μέλη της οικογένειας ήταν παρόντα, ωστόσο δεν τραυματίστηκαν και μόνο ο Ζαουάχρι σκοτώθηκε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι έδωσε την τελική έγκριση για το «χτύπημα ακριβείας» στον 71χρονο ηγέτη της Αλ Κάιντα, μετά από μήνες σχεδιασμού.

Εκτός από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Ζαουάχρι είχε σχεδιάσει και άλλες πράξεις βίας, συμπεριλαμβανομένων της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο ναυτικό αντιτορπιλικό USS Cole στο Άντεν τον Οκτώβριο του 2000 και των επιθέσεων του 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Open.


Πληροφορίες από: BBC